Sari direct la conținut

Taegan Goddard, editorul paginii online Political Wire: Este prea devreme sa spunem cum s-a descurcat Obama. El a mostenit un dezastru

HotNews.ro

4 noiembrie 2008. Senatorul de Illinois Barack Obama il invinge pe republicanul John McCain in scrutinul pentru Casa Alba si devine primul presedinte afro-american din istoria Statelor Unite. La un an de la Election Day, HotNews.ro a stat de vorba cu analisti si bloggeri americani, democrati si republicani, pentru a vedea ce s-a intamplat in anul care a trecut de la victoria lui Obama.

Iata opiniile lui Taegan Goddard, editorul paginii Political Wire, despre presedintia Obama.

  • despre alegerile istorice din 2008

Alegerile prezidentiale de anul trecut au fost istorice prin toate standardele lor, dar, in special, prin spargerea barierelor rasiale si alegerea primului presedinte american de culoare. Ceea ce este mult mai evident si mai limpede acum, decat era in urma cu un an de zile, este faptul ca problemele pe care trebuia sa le rezolve noul presedinte erau mai mari decat cele pe care le-a intampinat oricare alt presedinte dinaintea sa.

  • despre cum s-a descurcat Barack Obama

Este prea devreme sa spunem cum s-a descurcat presedintele. Din cauza magnitudinii problemelor, vor mai trece multe luni pana sa vina cu solutii si sa le implementeze iar dupa aceea o sa trebuiasca sa treaca si mai mult timp ca sa vedem daca acestea au functionat cu adevarat.

  • despre agenda presedintelui

Avand in vedere dezastrul cu care se confrunta tara, este greu sa spui daca agenda presedintelui Barack Obama a fost prea ambitioasa.

  • despre realizarile presedintelui democrat

Presedintele a avut doua realizari foarte importante in acest an: adoptarea pachetului de stimulare economica si imbunatatirea imaginii Americii in lume.

  • despre neimplinirile noii Administratii

Este inca neclar pentru mine daca politicile presedintelui Obama legate de criza financiara vor functiona. Administratia sa a facut o mare greseala prin prezentarea unui plan cu putine amanunte, dupa care au corectat acea greseala prin adaugarea de detalii. Totusi, cea mai mare parte din acel plan inca asteapta sa fie implementata.

  • despre rata de popularitate a presedintelui Obama

Ratele de popularitate ale presedintelui Obama continua sa fie peste 50% asa ca e greu de spus ca aceasta este o problema pentru el. Tinand cont de natura divizata a scenei politice americane, este aproape imposibil pentru oricare dintre presedinti sa mentina rate de popularitate mult mai mari decat acestea pentru perioade mai lungi.

  • despre politicile imigratiei

Politicile imigratiei nu au fost o prioritate a actualei Administratii avand in vedere alte probleme mult mai presante. Cu toate acestea, banuiesc ca vom vedea o noua abordare a imigratiei ilegale propusa in anul care vine.

  • despre dificultatea democratilor de a guverna, desi detin majoritatea in Congres

Sistemul american de guvernare nu a fost conceput sa fie eficient. Este facut in asa fel incat trebuie verificata mereu puterea oficialilor alesi, astfel incat trebuie sa treaca o perioada mai mare de timp pentru a aproba legile.

  • despre colaborarea cu republicanii

Asa cum a spus seful de personal de la Casa Alba, Rahm Emanuel, la inceputul acestui an, „Poporul american doreste cooperarea celor doua partide. Aceasta inseamna ca trebuie sa incercam, nu inseamna ca trebuie sa si reusim”.

  • despre faptul ca Obama e considerat socialist de unii, fascist de altii

Presedintele Obama incearca sa rezolve o multime de probleme, ceea ce inseamna ca oricine e interesat in pastrarea status quo-ului intr-o chestiune cauta mijloace ca sa-l discrediteze. Nu iau foarte serios aceste apelative.

  • despre politica sa externa

Cel mai mare impact pe care presedintele Barack Obama l-a avut pe plan extern este acela ca a imbunatatit imaginea Americii in strainatate. Va fi interesant de vazut cat de capabil va fi ca sa foloseasca diplomatia pentru a promova interesele americane, intr-un moment in care tot mai multe tari sunt deschise la parteneriatul cu Statele Unite.

In afara paginii Political Wire, Goddard este cunoscut si pentru ca a colaborat la scrierea cartii You Won-Now What, despre managementul politic. El scrie regulat despre politica si politici publice in Washington Post, USA Today, Boston Globe, San Francisco Chronicle, Chicago Tribune, Philadelphia Inquirer si Christian Science Monitor.

Read more at: http://www.huffingtonpost.com/taegan-goddard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro