Sari direct la conținut

Taiwanul denunță un gest „nerușinat” al Chinei după cutremurul care a zguduit insula

HotNews.ro
Premierul chinez Li Qiang alaturi de presedintele Xi Jinping, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia
Premierul chinez Li Qiang alaturi de presedintele Xi Jinping, Foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Taiwanul a catalogat joi drept „nerușinat” gestul ambasadorului adjunct al Beijingului la ONU, care a mulțumit comunității internaționale pentru îngrijorările exprimate după cutremurul puternic care a afectat insula, relatează Reuters.

China pretinde că insula guvernată democratic face parte din teritoriul său și afirmă de asemenea că are dreptul de a vorbi în numele ei pe scena internațională, revendicări respinse virulent de guvernul de la Taipei, care amintește că guvernul comunist de la Beijing nu a controlat niciodată teritoriul ei sau modul în care aceasta își alege liderii.

Miercuri, după ce un cutremur de 7,2 grade pe Scara Richter a lovit estul Taiwanului, ucigând 10 persoane, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei pe lângă ONU, Geng Shuang, a menționat în timpul unei întruniri despre drepturile copiilor că un alt participant a adus vorba de cutremurul din „Taiwanul Chinei”.

Shuang a adăugat că Beijingul este îngrijorat de pagubele produse de cutremur pe insulă și și-a exprimat condoleanțele față de Taiwan, potrivit unei stenograme a remarcilor sale pe care misiunea Chinei la ONU a publicat-o pe site-ul organizației internaționale.

„Mulțumim comunității internaționale pentru că și-a exprimat simpatia și îngrijorarea”, a adăugat Shuang, potrivit site-ului ONU.

Ministerul de externe al Taiwanului și-a exprimat joi furia față de aceste comentarii.

Taiwanul acuză China de purtarea unui „război cognitiv” împotriva sa

Ministerul „condamnă solemn folosirea nerușinată a cutremurului din Taiwan pentru a desfășura operațiuni cognitive la nivel internațional”, a precizat acesta într-un comunicat. Guvernul taiwanez folosește termenul de „război cognitiv” pentru a descrie ceea ce el afirmă că sunt operațiunile de război psihologic duse de Beijing împotriva insulei.

Ministerul de la Taipei a mai declarat joi că gestul lui Shuang arată că Beijingul nu are niciun fel de bunăvoință față de Taiwan.

Executivul taiwanez mulțumise deja guvernelor și liderilor din jurul lumii pentru mesajele de simpatie și condoleanțele oferite, inclusiv celor ale Statelor Unite, cel mai puternic susținător al său pe plan internațional.

Guvernul Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut războiul civil purtat împotriva comuniștilor lui Mao Zedong, care au proclamat Republica Populară Chineză cu capitala la Beijing.

Numele oficial al Taiwanului rămâne până în ziua de azi Republica Chineză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro