Sari direct la conținut

Tănase (BVB): Pilonul II de pensii nu oferă soluții pentru toate particularitățile existente în cadrul populației

HotNews.ro
BVB, Foto: Hotnews
BVB, Foto: Hotnews

Pilonul II trebuie să ofere soluții și strategii investiționale atât pentru cei foarte tineri, cât și celor care se apropie de vârsta de pensionare, consideră Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București (BVB).

„Pilonul II de pensii nu cred că oferă soluții pentru toate particularitățile existente în cadrul populației. Aici mă refer la faptul că PII trebuie să ofere soluții și strategii investiționale atât pentru cei foarte tineri, cât și cei care se apropie de vârsta de pensionare. Acest lucru nu se întâmplă acum. Pilonul II de pensii este dominat doar de pensii de risc mediu și asta din cauza faptului că administratorii de fonduri de pensii pot oferi o singură strategie investițională către investitori. Acest lucru ar trebui să se schimbe în viitor. Sunt și restricții investiționale pe care le au, anume că nu pot investi în real-estate”, a spus Tănase.

Potrivit acestuia, piața de capital acum depinde de Pilonul II, în acest moment.

„O piață de capital este atractivă în momentul în care comunitatea de investitori domestică (internă n.r.) este mare și diversă. O piață de capital nu poate exista doar pe baza investitorilor străini. Investitorii străini vor să vadă că este dezvoltată comunitatea de investitori locali și diversă. Stabilitatea unei piețe locale, în mod evident, este dată de comunitatea locală, de investitori care acu este, din păcate, foarte mult concentrată în Pilonul II. Piața de capital acum depinde de Pilonul II. Suntem pe o cale normală cu discuții politice, despre cum ar trebui să arate mai bine acest sistem de pensii și cred că existența sistemului de pensii impus nu este pus în pericol și cu un dialog normal vom putea să înaintăm, cumva, pe acest drum pe care l-am început și pe care ar trebui să-l continuăm și îmbunătăți”, a precizat reprezentantul BVB.

Problema este că în România economisirea voluntară nu s-a prea întâmplat, spune el.

„Pentru mine Pilonul III și IV sunt cam același lucru, piloane de economisire voluntară foarte slab dezvoltate. Noi încercăm să dezvoltăm aceste piloane. Este un drum anevoios, foarte dificil, și trecutul a demonstrat. A apărut Pilonul II. Adică exercițiu de economisire impusă. A apărut în 2008 și ajută pentru a promova acest concept în cadrul populației. Pilonul II este foarte important și putem dezvolta Piloanele III și IV. Putem promova economisirea voluntară. Economisirea impusă are 7 milioane de participanți. Aceștia sunt oameni care economisesc, cumva, pe piața de capital. Problema este că ei nu știu că economisesc. Conștientizarea în rândul lor este foarte slab dezvoltată, iar economisirea voluntară numără câteva zeci de mii de investitori. Atât de important este Pilonul II pentru piața de capital”, a explicat Tănase.

El este de părere că investiția în acțiuni a populației ar trebui să fie pe 10 ani.

„Dacă mă întreabă cineva care este un orizont de timp investițional în acțiuni, pentru mine cinci ani sună riscant. 10 ani este un orizont de timp pe care îl pot recomanda confortabil, fără nicio emoție. Oricine să pună bani în asfel de portofolii diversificate pe un astfel de orizont de timp”, a mai arătat oficialul BVB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro