Sari direct la conținut

Tanczos Barna: La Băile Tuşnad ursul provoacă daune zilnice şi pune în pericol viaţa umană

HotNews.ro
Ursi din Romania, Foto: Kutizoltan, Dreamstime.com
Ursi din Romania, Foto: Kutizoltan, Dreamstime.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că la Băile Tuşnad „ursul provoacă daune zilnice” şi pune în pericol viaţa umană şi le-a mulţumit locuitorilor din această localitate pentru că susţin proiectul legislativ care va permite intervenţia imediată în cazul în care ursul se află în localitate.

„Sute de oameni au protestat ieri la Băile Tuşnad, încercând să atragă, astfel, atenţia autorităţilor asupra prezenţei constante a urşilor în localitate. La Băile Tuşnad, ursul provoacă daune zilnice şi pune în pericol viaţa umană, iar oraşul a pierdut sume semnificative, deoarece turiştii nu mai vizitează zona de frica atacurilor urşilor. Aş dori să le mulţumesc oamenilor că susţin proiectul legislativ care va permite intervenţia imediată în cazul în care ursul se află în localitate. Sper că-l vom putea aplica cât mai curând posibil, astfel încât nu numai oamenii să fie în siguranţă, dar să poată să-şi revină şi turismul din Băile Tuşnad, grav afectat în ultimă perioadă”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook, informează Agerpres.

Urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi, dacă nu funcţionează alte metode de îndepărtare a lor din zonele locuite, a declarat, joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, după şedinţa de Guvern.

„Am prezentat în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Mediului prin care propunem o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

„Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat el.

Proiectul de OUG cuprinde definiţia unor termeni care trebuie să clarifice modalităţile de intervenţie, să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare, cine sunt cei care participă la intervenţie şi cine este medicul veterinar împuternicit care are dreptul de a gestiona substanţele tranchilizante.

Ordonanţa ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, dacă până atunci vor fi luate toate avizele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro