Sari direct la conținut

Țara în care Klaus Iohannis a vorbit despre „partea frumoasă” a rolului de președinte elimină vizele pentru toți vizitatorii străini

HotNews.ro
Iohannis in safari, Foto: Administratia Prezidentiala
Iohannis in safari, Foto: Administratia Prezidentiala

Kenya, țara în care președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „partea frumoasă” a rolului de președinte în timpul turneului său în Africa, a anunțat marți că va renunța la vize pentru toți vizitatorii străini, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut de președintele William Ruto, care a declarat că guvernul său a dezvoltat o platformă digitală care să asigure că toți vizitatorii vor primi în avans o autorizație de călătorie digitală, aceasta urmând să înlocuiască vizele tradiționale.

„Nicio persoană din niciun colț al lumii nu va mai fi nevoită să poarte povara aplicării pentru o viză pentru a veni în Kenya”, a declarat Ruto într-un discurs susținut în capitala Nairobi cu ocazia aniversării a 60 de ani de la obținerea independenței față de Marea Britanie.

Ruto susține de ani de zile eliminarea vizelor între țările africane, anunțând într-o conferință de presă susținută în luna octombrie în Republica Democrată Congo că țara sa va elimina vizele pentru cetățenii statelor africane până la sfârșitul acestui an.

El nu a precizat însă atunci că măsura i-ar putea include și pe cetățenii altor țări. Industria turismului joacă un rol cheie în economia Kenyei, oferind vacanțe pe coasta sa de la Oceanul Indian, precum și safariuri în interiorul țării.

De altfel, chiar președintele Klaus Iohannis a mers într-un safari în a doua zi a vizitei sale oficiale din Kenya, prima oprire a turneului său de 10 zile în Africa care a început pe 14 noiembrie.

Iohannis și „partea frumoasă” a rolului de președinte

În a treia zi a vizitei sale în Kenya el și prima doamnă Carmen Iohannis au vizitat un liceu de fete, președintele român vorbindu-le acestora despre ce înseamnă să fii preşedinte.

„Este un mare privilegiu să fii preşedinte şi să fii un fel de supraveghetor al instituţiilor democratice – aceasta este partea frumoasă”, a declarat Klaus Iohannis, adăugând însă că „cealaltă parte este că toată viaţa noastră s-a schimbat complet pentru că timpul nostru liber împreună s-a diminuat”.

Marțea aceasta Administrația Prezidențială a refuzat din nou să ofere detalii despre costurile deplasării lui Klaus Iohannis în Africa, deși președintele dăduse asigurări în acest sens înspre finalul turneului său african.

În timpul vizitei în Capul Verde, președintele a fost întrebat de reporterul cotidianului Libertatea de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor.

„În ce priveşte cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu nişte cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Comentariul său a venit după ce anterior afirmase că turneul său în Africa „arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. Avem o nouă strategie faţă de Africa şi ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Şi chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja şi dacă vreţi să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african”.

„Cred că românii apreciază, fiindcă mulţi cunosc relaţiile pe care le-am avut şi cred că mulţi îşi dau seama de potenţialul enorm pe care îl reprezintă o relaţie bună între România şi statele africane, între Uniunea Europeană şi Africa”, a mai spus şeful statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro