Tătaru, despre adeverințele necesare la începutul școlii: Prioritare sunt cele pentru copiii cu boli cronice
- Redactia Hotnews
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, referitor la adeverințele medicale necesare la începutul noului an școlar, că prioritară este eliberarea adeverințelor pentru elevii cu patologii cronice, pentru ca aceștia să poată opta în timp util pentru învățământ online sau prezența fizică la școală.
Nelu Tătaru a fost întrebat miercuri seară, într-o emisiune la Digi24, despre adeverințele medicale necesare pentru înscrierea/ revenirea în colectivitate a elevilor și preșcolarilor, la care medicii de familie au cerut să se renunțe în acest an, pentru a nu aglomera cabinetele în pandemie.
Ce a răspuns ministrul Nelu Tătaru:
- „Am avut discuții pe acest subiect cu medici de familie și reprezentanți ai sindicatelor. Totul a plecat de la limita de timp. Dar discuția mea a fost, cred eu corectă, că acești copii n-au mai fost evaluați de o lungă perioadă de timp. Ar trebui să avem un efort comun în care să știm că ei vor merge în siguranță către școală și toți ceilalți colegi se vor simți în siguranță”.
- „Important este în acest moment să îi avem identificați – și îi avem, prin bazele de date ale medicilor de familie – pe cei care au boli cronice. Aceste boli cronice pot fi terenul prin care se pot infecta. Dacă îi știm pe acești copii și ei, părinții lor, optează pentru un învățământ online, atunci să le dăm această posibilitate. (…) Medicul de familie trebuie să îi dea acea adeverință prin care va anunța școala că nu poate (fi prezent) și optează pentru învățământul online”.
- Despre adeverințele pe care elevii le prezentau în mod obișnuit la revenirea în colectivitate, Tătaru a subliniat că: „Aceste adeverințe le avem an de an, dar suntem într-un context pandemic și trebuie judecat un pic altfel. Evităm aglomerările, dar dacă totuși ele se formează, să avem un risc mic de infecție, după ce am evaluat un copil”.
- „Haideți să începem cu acele adeverințe pentru cei care au patologie cronică și care vor trebui în următoarea perioadă să opteze dacă vor să facă învățământ online sau vor să meargă la școală… Dar în același timp să ne gândim că și cei care vin în comunitate, în școală, au fost copii care au stat mai mult de jumătate de an acasă și care ar trebui totuși evaluați”.
Tătaru a insistat că prioritatea sunt adeverințele pentru cei cu boli cronice, dar a recomandat medicilor de familie ca, în măsura în care se poate, să îi consulte și să le elibereze copiilor și avizele epidemiologice până la debutul școlii. El a lăsat de înţeles că este luată în calcul o prelungire a perioadei în care elevii pot aduce adeverința.
- „Haideți să spunem că poate n-o să fie într-o primă parte, în alea cel mult 72 de ore necesare, valabilă acea adeverință până intră la școală și poate facem pe parcurs. Suntem în discuții în această perioadă, inclusiv cu Ministerul Educației, să vedem ce variantă acceptăm. Dar pentru cei cu patologii cronice efectiv trebuie să avem acea adeverință, pentru a-i lăsa să opteze”.
- „Dacă în următoarea perioadă vom vedea un triaj epidemiologic corect, sau chiar un triaj observațional, la început, corect, și nu avem o creștere a numărului de cazuri, atunci poate ne gândim să lungim acea perioadă pe parcursul primei luni în care vor veni cu acele adeverințe, că nu au alte comorbidități sau că starea lor este aptă pentru a merge atât la școală cât și la orele de educație fizică”.
- „În măsura în care medicii de familie au posibilitatea și capacitatea de a face aceste consulturi, recomandarea este să le facem. Fiindcă totuși acești copii n-au mai frecventat școala de foarte multe luni, suntem într-un context pandemic și trebuie să îl tratăm ca atare”.
- „Sunt zone în care într-adevăr nu avem medici de familie, în care au foarte mulți oameni pe liste, zone rurale în care chiar nu se poate. Transformăm acele adeverințe într-un triaj complet la intrarea în școală”.
Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar, a precizat miercuri Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. Reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru spun că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente.
Amimtim că medicii de familie ceruseră să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, motivând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.
Citește și: Anisie, despre noul an școlar: Un elev poate învăţa exclusiv online, pe baza unei adeverinţe medicale