Sari direct la conținut

Tatiana Niculescu, lectura in premiera din "Mistica rugaciunii si a revolverului. Viata lui Corneliu Zelea Codreanu"

HotNews.ro
Lectura publica cu Tatiana Niculescu, Foto: Humanitas
Lectura publica cu Tatiana Niculescu, Foto: Humanitas

Editura Humanitas va invita marti, 21 martie, ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu la o noua seara de lectura publica, Daca e marti, scriitori iti citesc. Invitata serii, Tatiana Niculescu va citi un fragment din volumul Mistica rugaciunii si a revolverului. Viata lui Corneliu Zelea Codreanu, recent aparut la Editura Humanitas.

„Titlul acestei cărţi, împrumutat din textul lui Emil Cioran Mon pays, rezumă cel mai bine vâltoarea anilor ’30 în România, acea epocă a «martirilor sângeroşi» sau a «visătorilor sanghinari», întemeietori ai unei «mişcări crude, amestec de preistorie şi profeţie, de mistică a rugăciunii şi a revolverului». O epocă, spune Cioran, care «fusese întemeiată pe idei feroce» şi care «a dispărut în ferocitate».

Povestea lui Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi înțeleasă în afara contextului istoric în care acesta a trăit, a oamenilor pe care i-a cunoscut, a școlilor prin care a trecut, a experienţelor pe care le-a parcurs, a lecturilor care l-au format și a unei Europe răvășite, aflate între două războaie devastatoare şi în căutarea unei speranţe de supravieţuire. Reconstituind chipul unei epoci care a amestecat religia cu politica și a sfârșit în sânge și barbarie, această carte încearcă să-l redea pe Corneliu Zelea Codreanu trecutului și istoriei.“ (Tatiana NICULESCU)

TATIANA NICULESCU este scriitoare, autoare a romanelor Spovedanie la Tanacu, Cartea judecătorilor, Nopţile Patriarhului, În Ţara lui Dumnezeu, Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut şi a două piese de teatru (Spovedania şi Brâncuşi contra SUA), semnate cu numele Tatiana Niculescu Bran. Romanul ei de debut, Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006), a devenit piesă de teatru în dramatizarea autoarei şi în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi roman a stat la baza filmului După dealuri, care a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Între 1995 şi 2008, a fost redactor, prezentator şi apoi redactor-şef al secţiei române a BBC World Service. La Editura Humanitas a îngrijit volumul Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu–Crăiniceanu se redeschide, semnat de Ştefan Frumuşanu (2015), şi a publicat volumele Regina Maria: ultima dorinţă (2015; ed. a II-a 2016) şi Mihai I: ultimul rege al românilor (2016).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro