Sari direct la conținut

Taubman si Kovesi au discutat despre independenta procurorilor

HotNews.ro

Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman si procurorul general, Laura Codruta Kovesi, au avut miercuri o intilnire in care au discutat despre modificarile aduse la CPP si impactul acestora asupra anchetelor. Intilnirea a avut loc la initiativa diplomatului american, care si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu independenta procurorilor si lupta impotriva coruptiei.

In discutiile avute cu procurorul general, Nicholas Taubman a subliniat ca numerosi experti romani si internationali si-au exprimat ingrijorarea conform careia, daca sunt promulgate, amendamentele propuse la Codul de Procedura Penala ar reprezenta un pas inapoi in eforturile Romaniei de combatere a multor tipuri de infractiuni grave si de coruptie.

Comunicatul ambasadorului subliniaza faptul ca numeroasele anchete recente realizate de autoritatile romane s-au bazat pe instrumente si tehnici folosite la scara larga in Statele Unite si Europa.

Cei doi oficiali au discutat si despre impactul pe care recentele amendamente aduse Codului Penal le-ar putea avea asupra realizarii anchetelor si asupra capacitatii procurorilor de a proba cazurile in instanta in mod eficient.

Discutiile au mai avut ca obiect si progresele inregistrate de Romania in ultimii ani in ce priveste crearea unei baze pentru ca procurorii sa ancheteze, independent, infractiuni complexe, cum ar fi traficul de persoane, infractionalitatea cibernetica si coruptia la nivel inalt.

Ambasada Statelor Unite sprijina eforturile procurorilor prin sesiuni de pregatire in domeniul tehnicilor moderne de investigatie, prin vizite de studiu, donatii de echipamente si prin alte forme de cooperare in domeniul aplicarii legii, se afirma in comunicatul ambasadorului.

In timpul intalnirii, Nicholas Taubman a subliniat necesitatea de a mentine progresele inregistrate in aceste domenii, iar Statele Unite sunt gata sa ajute Romania in eforturile de combatere mai eficienta a coruptiei si a crimei organizate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro