Teapa la amenajarea ornamentala cu tuia
Ideea era ca aceasta zona sa devina atractiva pentru investitorii dispusi sa concesioneze teren pentru diverse investitii din actuala pasune situata in zona respectiva, aproape de Alba Iulia.
Plantarea cu arbusti de tuia s-a facut pe circa un kilometru lungime, in cote aproximativ egale pe terenul cu destinatie actuala pasune al comunei Ciugud si a municipiului Alba Iulia. Conform unor declaratii din perioada respectiva ale primarului comunei, Gheorghe Damian, investitia a costat in jur de 40.000 euro. Aceasta urma sa fie recuperata din contributia celor care concesioneaza terenul.
Ideea a facut, in general, o impresie buna la inceput. Aducea un element de noutate.
Plantatie de tuia compromisa
La scurt timp, au inceput sa apara problemele. In primul rind s-a facut simtita tentatia de “transfer” a arbustilor de la locul respectiv inspre curtile proprii ale unora. Pe romaneste spus – unii au inceput sa ii fure. Ideea salvatoare a fost asigurarea lor cu lanturi, legate de tarusi metalici, zdravan infipti in pamint. Efectul a fost pozitiv.
Grijulii, precum pentru un copil drag, cei de la primarie au intreprins mai multe actiuni de udare a micii plantatii, iar vegetatia din preajma a fost in mod repetat cosita.
In prezent, ceea ce trebuia sa fie mindria initiatorilor acesteia, respectiva plantatie este in buna parte compromisa. Daca prin sustrageri nu au fost produse pagube sesizabile privind aspectul general, in prezent, imaginea investitiei este una dezolanta. La o apreciere sumara, circa un sfert din arbustii de tuia sint uscati. Au devenit o veritabila natura moarta in plin sezon de vara.
Destul de multi dintre arbusti sint culcati la pamint. De altfel, la scurt timp de la plantare, pe multi arbusti au inceput sa apara semne de ofilire, iar in timp s-a istalat culoarea maro pe tot mai multi dintre ei.
Evaluarea pagubei
L-am intrebat pe primarul Damian ce se intimpla cu cheltuiala, in conditiile in care investitia este in mare parte un esec.
Acesta ne-a declarat ca urmeaza sa solicite firmei care a livrat materialul, respctiv Toskana Garten, care are gradina de expozitie pe soseaua de la Prefectura spre Gara Alba Iulia, sa trimita un delegat pentru a evalua numarul de arbusti compromisi din punctul de vedere al vegetatiei.
Primarul sustine ca acestia vor fi inlocuiti, dar operatiunea ar urma sa se faca doar in toamna, pentru a se evita perioada caniculara. Ramine de vazut in ce conditii si daca contractul cu furnizorul prevede inlocuirea lor pe cheltuiale furnizorului, mai ales ca, din informatii neoficiale, rezulta ca acesta nici nu vrea sa auda de suportarea pagubelor.
…si asumarea vinovatiei
Contactati de noi, unii specialisti in domenii ce au legatura cu astfel de culturi afirmau ca, intr-o oarecare masura, s-a gresit din start in privinta perioadei de plantare, recomandabil pentru asa ceva fiind sezonul de toamna.
Liviu Fenesan, seful fermei pomicole si de material saditor din Aiud, ne-a declarat ca ferma pe care o conduce a vindut tuia, dar niciodata nu a recomandat ca aceasta specie de arbusti ornamentali sa fie plantata primavara. El mai spunea ca tuia este si o specie foarte scumpa pentru plantat in cimp.
In timp ce pretul la care a vindut el tuia era de 150, pina la aproape 300 euro bucata, el recomanda specii precum Spineea, Ligustrum, Forstitia sau Deucea, la preturi de circa un euro pe fir, dar care au o vegetatie foarte buna si aspect placut la maturitate.
Daca asa este, intrebarea se pune, furnizorul materialului, care ar trebui sa fie firma specializata si nu un comerciant oarecare, nu stia cind se planteaza tuia? Tot din rindul acestor specilaisti este lansata ideea ca pastrarea pe stoc a unui numar atit de mare de arbusti pe perioada verii este destul de costisitoare, motiv pentru care firma ar fi fost foarte interesata sa se scape de ei.
De altfel, un oarecare Moldovan, prezentat noua drept patronul gradinii Toskana Garten, a devenit foarte irascibil, chiar violent, atunci cind am incercat sa abordam subiectul privind respectiva plantatie. Nu am inteles atunci atitudinea sa, dar acum parca este limpede ca ceva avea pe suflet.
Oricum, Primaria Ciugud va trebui sa gaseasca mijloacele pentru ca proiectul sa fie unul viu si nu ciuntit, cu atit mai mult ca a depus eforturi si pentru intretinerea arbustilor, cu rezultat doar partial. Trebuie vazut daca nu cumva acestia erau compromisi inca de la livrare si daca alte elemente ce tin de specialitate, precum plantarea sau tratamentele, au fost corect aplicate.
In lupta cu vacile
Daca tentatia oamenilor de a decima plantatia a fost oarecum potolita cu ajutorul lanturilor, “dusmani de moarte” ai arbustilor au devenit vacile din ciurda albaiulienilor. S-a constatat ca acestea au o placere deosebita in a-si scarmana coarnele in crengile arborilor, dar ele nu se opresc decit atunci cind arbustii sint culcati la pamint, din radacina.
Primarul Damian ne-a declarat ca personal a stat de vorba cu cei care pazesc animalele si i-a rugat sa nu le lase sa-i distruga, dar fara rezultat, caci in continuare arbustii sint distrusi. Evident, asupra ciurdarilor de la vacile celor din Alba Iulia, primarul din Ciugud nu poate exercita nici un fel de autoritate.