Sari direct la conținut

Tehnologia 5G, baza rețelelor de telecomunicații

Smile Media
Prin implementarea tehnologiei 5G, planurile de afaceri pot fi redefinite, Foto: Ericsson
Prin implementarea tehnologiei 5G, planurile de afaceri pot fi redefinite, Foto: Ericsson

Alvise Carlon, Director al departamentului Digital Services, Europa & America Latină, Ericsson: Pentru a valorifica pe deplin beneficiile aduse de tehnologia 5G, operatorii de telecomunicații trebuie să înțeleagă, mai întâi, principiile de bază ale acesteia

​Tehnologia 5G poate aduce cele mai importante oportunități de transformare pentru societate și economie pe care le-am văzut până acum. Fie că ne referim, spre exemplu, la segmentul de Smart Manufacturing, la soluții care să eficientizeze rețelele de transport, la servicii personalizate de asistență medicală sau la oportunități educaționale accesibile tuturor, rețelele 5G comerciale ne pot îmbunătăți viața.

Prin implementarea tehnologiei 5G, planurile de afaceri pot fi redefinite, calitatea serviciilor publice poate fi îmbunătățită și activitatea din diferite industrii eficientizată. Însă, este necesar ca inclusiv industria de telecomunicații să treacă printr-un proces de transformare.

Avantajul de a fi primul care lansează o tehnologie versus de a fi primul care dezvoltă un produs cu funcții complete

5G este cea mai rapidă generație de telefonie mobilă dezvoltată până acum, iar gradul său de acoperire continuă să se extindă – potrivit ediției din 2022 a Ericsson Mobility Report, anul acesta numărul abonamentelor de servicii 5G ar urma să depășească pragul de un miliard.

Și, pentru a menține costurile scăzute și a marca premiere pe piață, mulți operatori au început să dezvolte rețele 5G pe arhitecturi de tip Non-Standalone (NSA), iar faptul că au utilizat echipamente, dispozitive radio și spectru de frecvențe pentru tehnologia 4G LTE i-a ajutat să grăbească dezvoltarea serviciilor 5G.

Totuși, această abordare are și unele limitări, pentru că tehnologiile din generațiile anterioare nu au fost concepute pentru toate scenariile de utilizare posibile în prezent, așadar nu pot asigura toate capabilitățile necesare funcționării unei rețele 5G Standalone.

Mai mult decât atât, cele mai inovatoare aplicații și scenarii de utilizare depind de îmbunătățirea semnificativă a vitezei, de reducerea latenței, de robustețea și securitatea rețelei (și toate aceste beneficii se bazează, la rândul lor, pe rețelele 5G Standalone și 5G Core), precum și de operațiuni de segmentare a rețelelor.

Perfecționarea noilor modele de afaceri

Spre deosebire de rețelele de tip Non-Standalone (NSA), 5G Core Standalone este o rețea principală – infrastructura de bază, care realizează toate conexiunile (asigurând fiabilitatea și securitatea acestora) și care facilitează accesul la servicii; mai exact, aceasta este o rețea construită în totalitate cu tehnologii speciale, gândite să susțină implementarea serviciilor moderne de telecomunicații.

Tehnologia 5G Core Standalone este nucleul oricărei rețele 5G. Fiind cloud-native, poate funcționa pe diverse infrastructuri de cloud, asigurând o mai mare capacitate de răspuns, precum și un nivel mai ridicat de reziliență și o flexibilitate mai mare în implementare.

Deși prin această abordare se pot valorifica pe deplin beneficiile tehnologiei 5G, operatorii s-ar putea confrunta cu unele provocări în procesul de implementare, în ceea ce privește gestionarea procesului de migrare a infrastructurii, pentru a minimiza întreruperile în funcționare; integrarea acestei tehnologii cu sistemele existente; derularea procesului de perfecționare a angajaților și de actualizare a proceselor.

Adaptarea la condițiile de piață

Pentru o tranziție eficientă la tehnologia 5G Core Standalone, trebuie să identificăm mai întâi funcționalitățile 5G necesare pentru scenariile de utilizare și modele de afaceri pe care operatorii de telecomunicații să le sprijine, cu atât mai mult în contextul în care unele funcționalități pot fi necesare doar pentru anumite zone geografice sau tipuri de activități, spre exemplu parcuri industriale sau aeroporturi.

Nu există, așadar, un model unic pentru implementare. Acestea pot să varieze în funcție de condițiile din piață și de nevoile fiecărei industrii în parte. Totuși, există și câteva abordări care vor oferi întotdeauna rezultate, indiferent de sectorul în care sunt aplicate.

Un dispozitiv de tip dual-mode Core poate facilita o tranziție simplificată și eficientă la o nouă arhitectură de rețea 5G Core, deoarece poate funcționa în sinergie cu tehnologia 4G. De exemplu, dispozitivul de tip dual-mode 5G Core, dezvoltat de Ericsson, este construit pe tehnologie cloud, utilizând principiul fragmentării serviciilor oferite de o aplicație, și îmbină noile funcții de rețea 5G Core (5GC) cu cele disponibile la nivelul Evolved Packet Core (EPC) într-o platformă comună care permite accesul multiplu, pe care pot funcționa atât 5G, cât și alte tehnologii din generațiile anterioare.

Optimizarea arhitecturii cloud este, de asemenea, un pas foarte important, iar Ericsson este unul dintre liderii tradiționali de piață pe acest segment. Ericsson a elaborat cinci principii cheie de dezvoltare prin care organizațiile să poată beneficia cu adevărat de avantajele aduse de tehnologia cloud-native.

Cel mai important dintre acestea, atunci când vine vorba de optimizarea arhitecturii cloud pentru a corespunde perfect specificațiilor tehnologiei 5G, vizează procesul de orchestrare și automatizare. Alături de orchestrarea automată a serviciilor, o creștere a gradului de automatizare a operațiunilor de rețea sporește semnificativ și eficiența furnizorilor de servicii. Astfel aceștia vor putea să își concentreze eforturile spre a găsi cele mai bune modalități în care tehnologia 5G poate fi aplicată pentru a răspunde nevoilor de afaceri specifice fiecărei organizații sau industrii în parte, optimizându-și în același timp și costurile operaționale.

Avantajele aduse de procesul de segmentare a rețelelor

Noile scenarii de utilizare a tehnologiei 5G, care implică o latență scăzută, sunt printre cele mai potrivite pentru aplicare la nivel industrial, mai ales dacă ele sunt susținute de tot mai multe procese și tehnologii de tipul celui de segmentare a rețelelor. Prin procesul de segmentare a rețelelor, furnizorii de servicii pot să fragmenteze o singură rețea în mai multe sectoare virtuale distincte, fiecare dintre ele oferind resurse și capabilități specifice clientului și adaptate nevoilor acestuia. Acest lucru îi va ajuta apoi (pe furnizorii de servicii) să facă planuri inovatoare de afaceri și să identifice noi fluxuri de venit, generate de tehnologia 5G.

Spre exemplu, sectorul construcțiilor de automobile – în special segmentul vehiculelor autonome – deschide oportunități uriașe pentru operatorii din sectorul telecomunicațiilor. Întrucât trebuie să asigure o conectivitate constantă și o calitate superioară a serviciilor, producătorii vor trebui să asigure și o secțiune dedicată de rețea pentru conectivitatea vehiculelor care să poată oferi, la rândul ei, servicii la standardele negociate cu operatorii printr-un Service Level Agreement (SLA), pentru funcționarea acestora.

Acesta este tipul de scenariu în care tehnologia 5G va oferi beneficiile de care operatorii sunt interesați. Și, odată ce vor putea să acceseze aceste beneficii, rolul acestora va deveni foarte important pentru evoluția afacerilor clienților lor. În plus, pe lângă accesarea unor noi fluxuri de venit, tehnologia 5G va spori și nivelul de satisfacție și loialitate a clienților.

Acesta este contextul în care Ericsson colaborează, deja, cu mai multe organizații din întreaga lume; scopul acestor parteneriate este acela de a facilita migrarea la infrastructura 5G Core Standalone și sunt companii care încep, deja, să acceseze beneficiile generate de acest proces.

Tranziția la rețelele 5G Core Standalone va redefini consumul serviciilor digitale

Industria de telecomunicații de la nivel global a traversat cu succes prima etapă importantă a lansării tehnologiei 5G, atât rețelele 5G, cât și dispozitivele de acest tip fiind implementate și utilizate la scară largă, în mai multe regiuni. Acum ne aflăm în cea de-a doua etapă, în care industriile globale fac tranziția către rețele 5G Standalone susținute de rețelele de bază (Core). Plecând de aici, putem extinde tehnologia 5G la nivelul cât mai multor furnizori de servicii, pentru a valorifica pe deplin avantajele acestei tehnologii și a le face mai accesibile pentru societate, pentru mediul de afaceri și pentru operatorii de rețea.

În cazul 4G, spre exemplu, experiența a arătat că organizațiile care au investit încă de la început în această tehnologie și au lansat servicii, demarând implementarea acesteia, sunt și cele care au obținut și au păstrat, în cele din urmă, cea mai mare cotă de piață. În mod similar, furnizorii de servicii care conduc tranziția la rețelele 5G Core Standalone vor fi, cu adevărat, câștigători ai erei 5G, poziționându-se în centrul unei perioade incredibile de transformare, stimulând inovația la nivelul industriilor și redefinind fundamental modul în care livrăm și consumăm serviciile digitale. Totodată, vor fi și cei care se vor remarca la nivelul întregului ecosistem drept adevărați parteneri în procesul de transformare digitală.

Pentru mai multe detalii și informații, accesați website-ul Ericsson.com.

Articol susținut de Ericsson

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro