Teiul din Leliceni, Harghita, a fost desemnat Arborele European al Anului
- Redactia Hotnews
Teiul din localitatea harghiteana Leliceni a fost desemnat, miercuri, Arborele European al Anului, dupa ce a primit cele mai multe voturi in cadrul competitiei organizate de Fundatia Ceha pentru Parteneriat de Mediu, in parteneriat cu Fondul de Mediu al Ministerului Mediului din Republica Ceha, relateaza Agerpres.
Presedintele Fundatiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, Laszlo Potozky, care a organizat prima editie a acestei competitii in Romania, a declarat ca teiul din Leliceni a fost votat de 23.298 de persoane, pe locul doi situandu-se platanul din Bulgaria, cu 18.374 de voturi. Locurile urmatoare au fost ocupate de platanul din Ungaria si de stejarii din Slovacia si din Cehia.
Laszlo Potozky a spus ca, prin povestilor copacilor si istoria lor conectata la comunitate, organizatorii au incercat sa-i faca pe oameni sa fie interesati de arbori si de patrimoniul lor natural.
„Credem ca numarul mare de voturi primite din mai multe tari europene, subliniaza extrem de bine importanta arborilor, in special si a mediului natural, in general, in viata oamenilor”, a afirmat presedintele Fundatiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc.
Teiul din Leliceni, castigatorul competitiei europene, a fost ales anul trecut Arborele Anului in Romania. El are peste 500 de ani, strajuieste biserica din localitate si a fost declarat monument al naturii in anul 1992. Reprezentantii organizatiei care l-au nominalizat spun ca arborele a fost plantat, cel mai probabil, in prima parte a anului 1500 si a fost ”martorul” invaziei tatarilor, dar si al altor evenimente istorice importante. De asemenea, el a supravietuit secetei din 1717 si grindinei din 1854.
Finalul competitiei europene a fost umbrit de incercarea de fraudare a voturilor, fapt care i-a determinat pe organizatori sa inchida procedura de votare cu o zi mai devreme.
Laszlo Potozky a explicat ca in partea a doua a competitiei s-a observat ca se voteaza de pe mailuri generate automat, al caror numar era atat de mare incat exista pericolul blocarii serverului din Cehia, al fundatiei organizatoare. Din acest motiv s-a luat decizia inchiderii procedurilor de votare si scaderii din numarul de voturi al celor considerate fraudate. Potrivit sursei citate, cele mai multe voturi generate de calculator au venit din Bulgaria, existand si cateva astfel de cazuri din Romania.
„Este important si vrem sa le multumim tuturor celor care au incercat sa promoveze arborele favorit prin mijloace corecte”, a conchis Laszlo Potozky.
Premiul pentru teiul din Romania va fi acordat in luna mai, in cadrul ‘Saptamanii Protectiei Mediului’, de la Bruxelles si va consta intr-un trofeu itinerant, realizat de un artist din Cehia. Proiectul este derulat sub patronajul comisarului european pentru Protectia Mediului, Janez Potoenik.