Sari direct la conținut

Telefonia mobila si internetul traiesc epoca de aur

Evenimentul Zilei

In acelasi timp, telefonia fixa din Romania sufera pierderi ireparabile: peste 320.000 de linii desfiintate intr-un an.

Serviciile de telefonie mobila au avut, in primul semestru al lui 2007, 19,5 milioane de utilizatori, in crestere cu 31,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand pe piata existau 14,9 milioane de cartele SIM active, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

La sfarsitul lunii iunie, 3,8 milioane de clienti beneficiau de unul sau mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila, in calitate de titulari de contract, utilizand 6,54 milioane de SIM-uri, respectiv 33,5% din numarul total de cartele active. De aici rezulta ca majoritatea abonatilor au cate doua abonamente, fie la acelasi operator, fie in retele diferite.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 de locuitori a avansat de la 68,8%, la mijlocul anului trecut, la 90,5% in primul semestru al acestui an.

Liniile de telefonie fixa, in scadere

In ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa, pana la 30 iunie erau inregistrati 72 de furnizori activi de servicii de acces si/sau apeluri la nivelul pietei, conform datelor furnizate de ANRCTI.

Cota de piata detinuta de furnizorii alternativi a ajuns la 25%, numarul liniilor instalate de acestia fiind de aproximativ 1,03 milioane. Numarul total de linii telefonice conectate a scazut cu 7% fata de perioada similara a anului trecut, la circa 4.106.000 de unitati. In acest moment, 19 din 100 de romani folosesc servicii de telefonie fixa.

Expansiunea internetului

La sfarsitul lunii iunie existau 4,5 milioane de conexiuni la internet, cu 78,2% peste nivelul din intervalul similar din 2006. Dintre acestea, 2,2 milioane de conexiuni erau de tip broadband (de mare viteza), in crestere cu 90,4% fata de aceeasi perioada a anului. Rata de penetrare a internetului in Romania la 100 de locuitori este in acest moment de 21%.

Romanii o dau iar pe „parabolice”

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament au inregistrat schimbari la nivel de structura. Un element de decor comun al anilor ‘90, „parabolica”, recastiga teren pe blocurile patriei. Ponderea abonatilor pe suport DTH (n.r. – Direct To Home – antena de receptie proprie) a crescut cu peste 172% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

de Adrian Popa

integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro