Sari direct la conținut

Teleorman, Olt si Mehedinti – radiografia economica a zonei campioane la referendum

HotNews.ro
Judetele fruntase la prezenta, Foto: Hotnews
Judetele fruntase la prezenta, Foto: Hotnews

Din toate cele trei judete campioane la votul de la referendum – Teleorman, Olt si Mehedinti – se pleaca mai mult decat se vine, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de catre Institutul National de Statistica. Ultimul an in care acestea au inregistrat fenomenul invers – stabiliri de resedinta mai multe decat plecarile a fost anul 2000. Cele 3 judete aduna la un loc circa 6,1% din populatia Romaniei, iar din punct de vedere economic greutatile cu care cele trei judete se confrunta sunt semnificative.

In 2011, soldul migrator al populatiei celor trei judete era negativ si se afla la un nivel de peste 2500 de oameni. Majoritatea celor plecati au preferat Capitala si zona Timisoarei.

Din punctul de vedere al migratiei externe, in judetele regiunii se inregistreaza fluxuri de migratie externa mult sub media nationala. Judetele Gorj si Mehedinti au cele mai scazute valori ale migratiei temporare externe din tara cu scop de angajare, cei mai multi alegand Italia si Spania.

– Estimarile oficiale prezentate de BEC arata cresteri uriase ale prezentei la urne in ultimele 3 ore de vot in judetele Olt (19,18 puncte procentuale), Mehedinti (13,19 pp) si Teleorman (16,38 pp).

– E vorba despre cele 3 judete fruntase la prezenta, in conditiile in care cresterea medie a prezentei la vot in ultimele trei ore pe toata tara a fost de aproximativ 8 puncte procentuale.

Comportamentul la vot in Olt, Mehedinti si Teleorman

Cei circa 250.000 de pensionari care locuiesc in Olt, Mehedinti si Teleorman reprezinta circa 5% din pensionarii Romaniei, iar dintre acestia aproape 100.000 sunt in Teleorman.

Investitii straine directe

Nici unul dintre cele 3 judete nu exceleaza la capitolul investitii straine. Mehedinti si Dolj au inregistrat investitii directe de zero euro in 2011, in vreme ce Teleorman a atras 19,8 milioane de euro de la investitorii straini si 13.8 milioane de euro de la investitori romani. Banii astfel investiti au adus un plus de 343 locuri de munca.

In 2010, cele 3 judete au atras 7,3% din totalul investitiilor straine directe atrase de Romania, potrivit calculelor BNR.

Venituri si cheltuieli

Intreaga regiune are un venit mediu lunar/persoana sub media pe tara. Locuitorii din Olt au venituri banesti medii lunare de 650 de lei/persoana (circa trei sferturi fiind reprezentate de salarii si prestatii sociale). O familie de 3 persoane are prin urmare un venit mediu lunar banesc de 2600 de lei. Cheltuielile lunare/gospodarie sunt de circa 2000 de lei, astfel incat gradul de economisire in zona este aproape zero.

Intrucat nici companiile sau populatia nu s-a ingramadit la credite, nici restantierii nu sunt multi. In Mehedinti, creditele neperformante nu depasesc 10%. In Teleorman, creditele pentru locuinte nu depasesc 14% din totalul imprumuturilor bancare, fata de o medie de 22%.

In privinta pensiei medii, daca la nivelul primelor trei luni din 2012 media pe tara era de 777 de lei, in Teleorman pensia medie nu depasea 674 de lei, in vreme ce in Mehedinti era de 731 lei iar in Olt-671 lei.

SOMAJ

Rata somajului in judetul Mehedinti la sfarsitul lunii iunie a fost de 8,19 %, sub media pe tara (11%), chiar daca in scadere cu 0,45 % fata de luna mai, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti.

Din totalul de 9.561 someri inregistrati in Mehedinti (din care 3.859 sunt femei), 2.466 sunt someri indemnizati (25,79 %) , iar 7.095 someri neindemnizati (74,21 %). Majoritatea somerilor – trei sferturi – sunt inregistrati in mediul rural, iar un sfert sunt oraseni.

In Olt, situatia somerilor pare mai buna, statisticile oficiale vorbind de 10.374 de someri (dintre care 4.240 sunt femei). Cifra raportată de oficialităţi indică faptul că rata şomajului, la nivel judeţean, este de 5,89 %.

Teleormanul are o rata a somajului de 8,3%, mentinandu-se tendinta de scadere usoara, dupa ce la inceputul acestui an somajul era de aproape 9%. Ca numar, judetul Teleorman are circa 14.225 de someri, dintre care peste 5.500 sunt femei. Majoritatea lor traiesc la tara, acolo unde oferta de slujbe din partea angajatorilor lipseste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro