Scandal diplomatic. SUA și Spania, acuzate că sunt implicate într-un plan de asasinare a președintelui Maduro și de destabilizare a Venezuelei / Madridul și Washingtonul resping acuzațiile
Doi spanioli, trei cetățeni americani și un cetățean ceh au fost arestați în Venezuela sub suspiciunea că ar fi plănuit destabilizarea țării din America de Sud, în timp ce SUA și Spania au venit cu explicații că serviciilor lor secrete nu au avut legătură cu acest complot. Statele Unite au trebuit să respingă inclusiv afirmațiile făcute de Venezuela că CIA a complotat asasinarea președintelui Nicolas Maduro, relatează Reuters.
Cei doi cetăţeni spanioli arestaţi în Venezuela nu aveau legături cu serviciile secrete spaniole, iar Spania nu a fost implicată în niciun plan de destabilizare politică a ţării sud-americane, a declarat duminică o sursă a ministerului spaniol de externe.
„Spania neagă și respinge absolut orice insinuare că ar fi implicată într-o operațiune de destabilizare politică în Venezuela”, a spus sursa din Ministerul spaniol de externe.
„Guvernul a confirmat că cei (doi cetățeni spanioli) reținuți nu fac parte din Centrul de Informații Naționale sau din nicio organizație de stat. Spania apără o soluție democratică și pașnică situației din Venezuela”.
Este posibil ca arestările să aprofundeze relațiile deja tensionate ale Venezuelei cu Spania și Statele Unite, după alegerile prezidențiale controversate din iulie.
Ministrul de Interne al Venezuelei Diosdado Cabello a declarat sâmbătă într-o conferință de presă că cei doi spanioli au legături cu serviciile secrete ale Spaniei și plănuiau asasinarea unui primar.
Spaniolii arestați sunt José María Basoa și Andrés Martínez Adasne. Fotografiile bărbaților au fost difuzate la televiziunea de stat.
Cabello a acuzat, de asemenea, trei cetățeni americani și o persoană cehă de implicare în acte teroriste, inclusiv presupuse planuri de asasinare a președintelui venezuelean Nicolas Maduro și a altor oficiali.
Departamentul de Stat al SUA a declarat sâmbătă că „orice afirmații privind implicarea Statelor Unite într-un complot de înlăturare a lui Maduro sunt categoric false”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat, de asemenea, că un „membru al armatei americane” a fost reținut și este la curent cu „rapoartele neconfirmate despre doi cetățeni americani suplimentari reținuți în Venezuela”.
Sâmbătă, o sursă din Ministerul de Externe spaniol a declarat pentru Reuters că solicită Venezuelei mai multe informații.
„Ambasada Spaniei a trimis o notă verbală guvernului venezuelean în care cere accesul la cetățenii reținuți pentru a le verifica identitățile și naționalitatea și pentru a ști de ce sunt acuzați exact”, a spus sursa, sub protecția anonimatului.
Cetăţenii spanioli au fost reţinuţi în timp ce făceau fotografii în oraşul Puerto Ayacucho, a spus Cabello.
Venezuela, deja furioasă pe Spania și SUA
Venezuela și-a rechemat săptămâna trecută ambasadorul în Spania pentru consultări și l-a chemat pe ambasadorul spaniol să se prezinte la ministerul de externe după ce un ministru spaniol l-a acuzat pe Maduro de dictatură, escaladând tensiunile diplomatice în urma alegerilor prezidențiale din Venezuela.
Caracas s-a supărat pe decizia premierului spaniol Pedro Sanchez de a se întâlni joia trecută cu candidatul opoziției venezuelene Edmundo Gonzalez Urrutia, aflat în exil în Spania, după ce a fost amenințat cu arestarea de către regimul lui Maduro.
Tensiunile dintre Venezuela și Statele Unite s-au intensificat și după ce Washington l-a recunoscut pe Gonzalez Urrutia drept câștigător al alegerilor din 28 iulie.