Tensiuni în creștere în Marea Neagră. Ucraina avertizează la rândul său Rusia că va trata navele rusești drept potențiale ținte militare
- Redactia Hotnews
După ce Rusia a amenințat că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale ținte militare, Kievul a transmis Moscovei un avertisment similar. Astfel, Ucraina anunță că, de la miezul nopții, va trata orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile ruseşti sau teritoriile ucrainene ocupate de Rusia ca potenţiali transportatori de încărcături militare.
Evoluțiile îngrijorătoare au loc în contextul în care Rusia s-a retras saptămâna aceasta din Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, negociată de ONU şi Turcia în urmă cu un an și care asigura exportul în condiţii de siguranță a cerealelor ucrainene. Rusia a revocat totodată şi garanţiile de securitate pentru transportul maritim. Mai mult, a avertizat că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale transporturi militare, deci țințe militare.
Joi după-amiază, Ministerul Apărării din Ucraina a emis la rândul său un comunicat, în care anunță:
- „Federația Rusă a încălcat încă o dată în mod brutal dreptul universal la liberă navigație pentru întreaga lume și subminează în mod deliberat securitatea alimentară, condamnând milioane de oameni la foamete”.
- „Amenințând în mod deschis navele civile care transportă alimente din porturile ucrainene, lansând atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii civile din orașe pașnice, creând în mod deliberat o amenințare militară pe rutele comerciale, Kremlinul a transformat Marea Neagră într-o zonă periculoasă, în primul rând pentru navele rusești și pentru navele care se îndreaptă în apele Mării Negre în direcția porturilor maritime ale Federației Ruse și a porturilor maritime ucrainene situate pe teritoriul Ucrainei ocupat temporar de Rusia. Responsabilitatea pentru toate riscurile revine în întregime conducerii ruse”.
- „Soarta crucișătorului „Moskva” dovedește că forțele de apărare ale Ucrainei dispun de mijloacele necesare pentru a respinge agresiunea rusă pe mare”.
- „Ministerul Apărării al Ucrainei avertizează că, începând cu ora 00:00 a zilei de 21 iulie 2023, toate navele care se îndreaptă în apele Mării Negre în direcția porturilor maritime ale Federației Ruse și a porturilor maritime ucrainene situate pe teritoriul Ucrainei ocupat temporar de Rusia pot fi considerate de Ucraina ca transportând astfel încărcături militare, cu toate riscurile aferente”.
Avertismentul Kievului preia exact formularea din comunicatul difuzat în urmă cu o zi de Ministerul rus al Apărării, care a venit după ce Rusia s-a retras din acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră, iar apoi a lansat trei nopți la rând atacuri cu rachete asupra orașelor portuare ucrainene Odesa și Nikolaev, care făceau parte din acord.
În comunicatul său de miercuri, Ministerul rus al Apărării a transmis că declară zonele de sud-est și nord-vest ale apelor internaționale ale Mării Negre ca fiind „nesigure pentru navigație” și că țările sub al căror pavilion călătoresc navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate „părți în conflict” de partea ucraineană.
- „În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și închiderea coridorului umanitar maritim, începând de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele ce navighează în apele Mării Negre având ca destinație porturi ucrainene vor fi considerate drept nave ce transportă potențiale încărcături militare”.
- „Țările sub al căror pavilion navighează aceste nave vor fi considerate drept părți în conflict”.
- „Un număr de zone maritime din părțile de nord-vest și sud-est ale apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație” – a spus ministerul rus, fără a da însă detalii cu privire la aceste zone maritime care ar fi afectate.
Ministrul ucrainean pentru infrastructură, Oleksandr Kubrakov, a condamnat joi ceea ce a spus că este încălcarea „brutală” de către Rusia a legilor privind transporturile maritime.
Statement of the Ministry of Defense of Ukraine
The Russian Federation has once again brutally violated the universal right to free navigation for the whole world and is deliberately undermining food security, condemning millions of people to starvation.
By openly threatening… pic.twitter.com/OJN1h5uBt5— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) July 20, 2023
Motivul invocat de Rusia pentru ruperea acordului privind cerealele
Amintim că Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.
Rusia a declarat că s-a retras deoarece un acord paralel pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte proprii în fața sancțiunilor economice occidentale nu a fost respectat. Mai exact, Rusia a motivat că propriile livrări de produse agricole şi de îngrăşăminte sunt obstrucţionate de sancţiunile occidentale.
Kremlinul a avertizat inclusiv marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica „riscuri”, deoarece – susține Moscova – Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare.
Ucraina vrea o nouă rută pentru cereale prin apele României
Între timp, însă, Ucraina caută un nou culoar pentru exportul de cereale, iar guvernul de la Kiev a notificat Organizaţia Maritimă Internaţională (agenţia ONU pentru transport maritim) că lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României.
Într-o scrisoare oficială a guvernului ucrainean, datată 18 iulie și consultată miercuri de agenția Reuters, Kievul menţionează că „a decis să stabilească pe bază temporară o rută maritimă recomandată”.
„Obiectivul este de a facilita deblocarea navigaţiei internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre”, se mai arată în scrisoarea semnată de ministrul ucrainean al dezvoltării infrastructurii, Vasil Şkurakov, conform Reuters.
În document se menționează că această rută va trece prin zona economică exclusivă şi apele teritoriale ale României.
La rândul său, ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat că Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.
____