Termenul pana la care trebuie inregistrati cainii cu stapan ar putea fi amanat pana la inceputul anului 2015. In momentul de fata Primaria Capitalei nu mai inregistreaza caini
Daca esti bucurestean, proprietar de caine, si vrei sa respecti legislatia referitoare la inregistrarea animalelor, nu e deloc simplu. Trei dispozitii legale (una a Primariei, alta a Parlamentului, a treia – a Guvernului) se bat cap in cap si transforma o operatiune ce ar fi trebuit sa fie extrem de simpla intr-un demers birocratic de neinteles.
Informatia pe scurt
- Detinatorii de caini din Bucuresti ar fi trebuit sa isi inregistreze patrupedele in baza de date a Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA institutie in subordinea Primariei Capitalei) pana pe 1 ianuarie 2013, altfel riscand amenzi de pana la 3.000 lei. Dupa publicarea Legii privind gestionarea cainilor fara stapan, ASPA si-a pierdut aceasta competenta, iar din luna decembrie a anului trecut nu mai presteaza acest serviciu. Tot la sfarsitul anului trecut, pe site-ul Autoritatii Nationalale Sanitar Veterinare a aparut un proiect de act normativ prin care competenta de a infiinta si gestiona Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan este data Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. Potrivit documentului, termenul pana la care cetatenii isi pot inregistra cainii este 1 ianuarie 2015, iar cetatenii care nu respecta acest lucru risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei.
Pasul 1: Potrivit Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.145 din 31 mai 2013, detinatorii de caini trebuiau sa inregistreze animalele in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii, adica pana la sfarsitul anului 2013. In cazul in care nu tineau cont de aceasta prevedere, stapanii de caini riscau amenzi de pana la 3.000 lei. Inregistrarea se facea dupa microciparea cainilor, prin completarea unui formular care se afla pe site-ul ASPA si trimiterea acestuia prin mail, posta sau direct la sediul institutiei.
Pasul 2: Dupa aparitia Legii 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan in septembrie 2013, Primaria Capitalei pierde competenta de a detine registrul de evidenta a cainilor cu stapan (RECS), aceasta competenta fiind transferata Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.
Dar pentru stapanii de caini din Bucuresti aceasta lege nu este suficienta. Mai e nevoie de normele de aplicare.
Pasul 3. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara a elaborat un proiect pentru normele privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan si l-a publicat pe site-ul sau in dezbatere publica.
Ce prevede proiectul normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan:
– cainii se identifica exclusiv prin implantarea unui microcip in termen de maxim 30 de zile de la fatare de catre medici veterinari de libera practica organizati in conditiile legii inregistrati ca utilizatori ai RECS.
– cainii se identifica si inregistreaza cu respectarea urmatoarelor termene:
a) cainii nou nascuti cu proprietar – in termen de maxim 90 zile de la fatare,
b) cainii adulti cu proprietar – in termen de 60 de un an de la intrarea in vigoare a acestor norme;
c) cainii proveniti din adaposturile publice, in momentul adoptiei dar in orice caz inainte de a parasii adapostul,
d) inregistrarea in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan a cainilor identificati se realizeaza pe loc, imediat dupa microcipare odata cu eliberarea carnetului de sanatate.
– Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan este gestionat de catre Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.
– in vederea inregistrarii canilor, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica organizati in conditiile legii, identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS si eliberarea carnetului de sanatate.
Deocamdata, aceste norme nu au fost aprobate, insa presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Viorel Andronie, spune ca vor fi discutate si adoptate de Guvern in urmatoarele zile. Potrivit acestuia, cetatenii au timp circa un an de la aprobarea normelor sa inregistreze cainii.
„Colegiul Medicilor veterinari va gestiona Registrul de Evidenta a Cainilor fara Stapan, iar cabinetele medicale autorizate vor putea microcipa cainii si introduce datele de identificare in sistem. Este firesc ca noi sa gestionam aceasta baza de date deoarece ea trebuie sa fie la nivel national”, a explicat Andronie pentru HotNews.ro.
Pana la inceputul lunii decembrie 2013, la Primaria Capitalei si-au inregistrat cainii circa 4000 de persoane. Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor Veterinari, cainii inregistrati nu vor fi microcipati inca o data, dar proprietarii vor trebui sa declare din nou la cabinetele veterinare datele de inregistrare a cainelui pentru a putea fi introduse in baza de date. Aceste date se afla in carnetul de sanatate a animalului.
Microciparea unui caine si inregistrarea il pot costa pe proprietar pana la 150 de lei, in functie de cabinetul veterinar la care apeleaza.
In cazul cainilor dati spre adoptie din adaposturile Primariei Capitalei, institutia va putea inregistra singura cainii in registru.
Sterilizarea cainilor fara stapan
Potrivit primului pachet de norme de aplicare la Legea 258/2013, publicate pe 23 decembrie 2013, toate persoanele care detin caini de rasa comuna au obligatia de a-i steriliza pana cel tarziu 1 ianuarie 2015.
Normele metodologice prevad posibilitatea, dar nu si obligatia eutanasierii cainilor fara stapan daca acestia nu sunt revendicati dupa 14 zile lucratoare de la primirea in adaposturi.