The Guardian: Marea Britanie renunță la planurile vizând controlul complet la frontieră al mărfurilor venite din UE
Guvernul britanic a renunțat la planurile sale vizând controlul complet al mărfurilor care vin din UE începând cu data de 1 ianuarie, temându-se de impactul economic al coronavirusului, scrie The Guardian, citat de Rador.
Guvernul spune că va adopta o politică “flexibilă” pentru a ajuta firmele să facă față impactului datorat coronavirusului
Planurile cu privire la frontierele de după Brexit au fost dezvăluite zilele trecute și reprezintă o schimbare importantă comparativ cu declarația din februarie a ministrului britanic de stat Michael Gove, potrivit căreia controlul frontierelor va fi inevitabil pentru “aproape toată lumea” care importă produse din UE începând de anul viitor.
Indiferent dacă ar fi existat sau nu taxe, controlul vamal ar fi urmat să fie impus din ambele direcții ale Canalului Mânecii, la fel ca și controlul vizând respectarea prevederilor legale și a condițiilor sanitare. Dar miniștrii urmează ca acum să adopte o poziție ceva mai flexibilă în privința produselor care intră în Regatul Unit, pentru a împiedica haosul inerent creat de Covid-19.
O sursă guvernamentală a declarat: “Ne dăm seama de impactul pe care coronavirusul l-ar avea asupra afacerilor din Regatul Unit și, având în vedere că, de la sfârșitul acestui an, ne vom relua controlul asupra legislației și frontierelor noastre, vom adopta o poziție pragmatică și flexibilă pentru a ajuta companiile să se adapteze schimbărilor și oportunităților oferite de șansa de a se afla în afara pieței unice și a uniunii vamale”.
Tratativele pe tema comerțului și a viitoarelor relații cu UE au fost blocate, iar Boris Johnson urmează să participe la un videosummit cu liderii UE, programat luni, din dorința de a îndepărta acest blocaj.
El se va întâlni cu Ursula von der Leyen, cu Charles Michel și cu David Sassoli, președinții Comisiei Europene, Consiliului și, respectiv, al Parlamentului European.
În vederea tratativelor, Regatul Unit și UE au pregătit un “program intensificat”, care va cuprinde un amestec de negocieri oficiale și de reuniuni în grupuri mai mici, atât din partea Londrei, cât și din partea Bruxelles-ului.
Timp de cinci săptămâni, asemenea tratative vor avea loc săptămânal începând din 29 iunie – un program mai accelerat după ce, în cadrul ultimei runde de negocieri, întâlnirile avuseseră loc din două în două săptămâni. Regatul Unit a declarat că va părăsi tratativele dacă, până în luna iulie, nu se înregistrează niciun progres.
În această săptămână, gestionarul general al tratativelor, Penny Mordaunt, care este practic adjunctul lui Gove în privința aplicării Brexitului, a declarat că, la reuniunea comună a comisiilor, britanicii le vor transmite celor din UE că Regatul Unit nu intenționează să se prevaleze de dreptul legal ca, o singură dată, să mai poată cere prelungirea perioadei de tranziție, care ar lua sfârșit în decembrie.
Negociatorii din Regatul Unit speră ca întrevederea lui Johnson cu Von der Leyen să faciliteze un compromis, așa cum s-a întâmplat atunci când Johnson s-a plimbat prin pădurea de la Wirral cu premierul irlandez, Leo Varadkar, și când, în octombrie trecut, discuțiile de atunci au dus la un compromis în privința frontierelor irlandeze.
Negociatorii Regatului Unit au mai spus că este imposibil să se ajungă la un acord cu UE în timpul actualului mandat al lui Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE, și vor ca acestuia să i se dea noi instrucțiuni, care să poată facilita compromisul.
Regatul Unit caută să ajungă la un compromis pe tema jurisdicției Curții Europene de Justiție și vor să primească o marjă de manevră în privința mediului, a drepturilor angajaților și a subvențiilor de stat acordate diverselor firme.
Surse importante din rândul negociatorilor spun că, dacă până în luna iulie nu se înregistrează niciun progres, Regatul Unit este pregătit să plece, aceleași surse opinând că un acord la toamnă ar fi prea târziu pentru ca țara să se poată pregăti în vederea ieșirii complete din piața unică și din uniunea vamală a UE până pe 1 ianuarie.
Ei spun că nu există jumătăți de măsură în privința pretențiilor UE pe tema Curții Europene de Justiție și că negociatorul-șef din partea Regatului Unit, David Frost, a calificat abordarea UE față de acordul final ca fiind “de neluat în discuție”.