Sari direct la conținut

Thomas Lubek (IFC): Un sfert din populație supraviețuiește cu circa 5,5 dolari/zi. Vedem două imagini ale României, una la București și alta în restul țării

HotNews.ro
Thomas Lubek (IFC): Un sfert din populație supraviețuiește cu circa 5,5 dolari/zi. Vedem două imagini ale României, una la București și alta în restul țării

Mare parte din creșterea economică vine din investiția în consum și nu din zona infrastructurii, sărăcia există și se mărește discrepanța dintre săraci și bogați, atrage atenția Thomas Lubeck, manager regional pentru pentru Europa Centrală și de Sud-est în cadrul IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale.

“Trebuie să recunoaștem că Guvernul s-a descurcat decent în a gestiona criza care a început în 2008. Creșterea economică (în medie n.r.) a fost de 3-4% de atunci. După standardele europene este un număr bun. Așa cum mulți știți, o mare parte din creștere vine din investiția în consum, direcționând investițiile departe de zona infrastructurii. Sectorul privat este dinamic acum dar este încă foarte concentrat”, a spus Lubeck, într-o conferință organizată de Business Review.

Potrivit acestuia, 1% din companiile mari din România, fac 67% din veniturile țării, comparativ cu 51% în Cehia.

„Sărăcia există. Un sfert din populație trăiește cu circa 5,5 dolari pe zi. Se mărește discrepanța dintre bogați și săraci. Vedem două imagini ale României, una în București și alta în restul țării, unde veniturile sunt mult mai mici”, a precizat reprezentantul IFC.

El consideră că schimbările frecvente ale Codului fiscal continuă să fie o problemă.

„O zonă în care România este lideră o reprezintă comerțul extern. Ai nevoie de o oră să iei un permis pentru a importa sau exporta bunuri. Nu există un cost asociat cu asta. Problema este să aduci produsele la graniță. (…) Mulți ați auzit de Master Planul de transport. În ceea ce privește infrastructura de transport rutier este nevoie de 27 miliarde de euro ca investiții. Nu mă refer și la alte zone de transport precum porturi, aeroporturi. Împreună cu colegii de la Banca Mondială și celelalte instituții financiare ca EIB și BERD vrem ne uităm mai aproape la asta și să vedem dacă este vreo actualizare cu privire la cifre. Vrem să vedem dacă decalajul s-a schimbat de atunci și să încercăm să lucrăm împreună cu Guvernul să micșorăm decalajul. Desigur, cea mai bună sursă o reprezintă fondurile europene. Lăsând banii ieftini pe masă în această zonă este păcat. Ar trebui să fie folosiți și reprezintă o prioritate”, a explicat Lubeck.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro