Sari direct la conținut

Thriller-ul economic Insemnari de bancher: Episodul 7 – "Raportul"

HotNews.ro

Raport tehnic de analiza (I) Data. Noiembrie 2008. Scopul. Analiza informatii hard disk preluat din computerul Marei Dobrota

Operatori: Cosmin Miculete, dir. Op. IT&C

Varlam Ionescu, adjunct op. IT&C

Mariela Sadu, opertor IT&C

In urma prelevarii hard diskului sus amintit, am procedat la extragerea informatiilor in vederea eventuala a distrugerii lor ulterioare.

O copie a prezentului document se trimite Directorului pentru Europa de Est a bancii noastre, iar a doua copie Directorului operatiunilor din Romania.

Descriere: Discul contine informatii legate de operatiunile mai multor banci din Romania. Bugete, note interne, memo`uri, oferte speciale pentru diverse companii romanesti. Pe un folder separat, care va face obiectul Raportului urmator, am identificat stenograma intalnirii presedintilor a cinci banci comerciale, care s`au inteles sa fixeze nivelul comisioanelor si taxelor bancare, chiar daca la cateva zile dupa ce au batut palma, fiecare a incalcat intr`o forma sau alta, angajamentul.

Facem precizarea ca numele bancilor care apar in document sunt parolate, pentru protectia completa a datelor in eventualitatea interceptarii prezentului document.

Document 1. “Va rugam sa aprobati decontarea pentru autoturismul AUDI A5, destinat domnului director …., conform datelor prezentate in anexa.”. Precizam ca respectivul director a avariat 3 masini in acest an, fiind depistat si conducand sub influenta alcoolului.

Document 2. Bugetul unei alte banci din top10

Buget 2008 – premise

Centralizare OPEX 2008 euro cu TVA

Total 19,227,321
unitati existente la finele anului 2007 10,480,544
unitati noi ce se vor deschide in 2008 2,773,001
unitati relocate si renovate in 2008 4,216,947

In construirea Bugetului s-au facut urmatoarele ajustari pe 2008:

Avand in vedere ca unitatile care au fost deschise in 2007 nu au functionat de la inceputul anului s-au facut corectii calculandu-se costurile medii la running costuri pentru unitati deschise in 2006 si s-au luat in calcul aceste costuri pe tot parcursul anului 2008;

S-a aplicat o inflatie de 5.

5% in 2008 la toate conturile de cheltuieli;

La grupele de cheltueili la care a fost calculat un pret mediu pe angajat (rechizite, imprimate, hartie, apa plata s-a luat in calcul o crestere de personal de 25% si o crestere de activitate;

La combustibil auto bugetul pe 2008 este mai mic cu 57,941 EURO cu TVA fata de bugetul pe 2007 – au fost aprobate la casare cele 4 blindate (se elimina consumul cu acestea).

Totodata se previzioneaza o economie de cca 100,000 EURO printr-o gestionare cat mai eficienta a consumurilor avand in vedere politica de masini in vigoare. Pentru anul 2008 prin achizitionarea a 160 masini noi;

Apa de masa cod 6317008 – in plus fata de consumul de apa s-a adaugat achizitia de cafea, ceai si zahar pentru toti salariatii. A fost luat in calcul un cost de 5 EURO/salariat/luna.

Eventual ar trebui creat un cont separat pentru cafea, ceai si zahar;

Cheltuielile postale din august 2007 s-au majorat cu 60% datorita majorarilor facute de Posta Romana;

Curatenie 6347921 – a fost luat in calcul un pret de 1Euro/mp;

achizitionarea 60 masini 500 EURO/masina costuri de administrare. avem 734 EURO/salariat * 1062 salariati = 779.508 EURO mobilier OPEX pt.

Cei 1062 salariati si 84048 mobilier comun – oficii + dulap haine si 103,185 mobilier.

relocarea directiilor (dosare, efecte personale, echipament IT, arhiva etc.) 215,000 EURO (valoare primita de la Managerul de proiect;

Energia electrica si curatenia a fost calculata la suprafata de 15000 mp astfel:

energie 3% consum maxim din septembrie celelalte luni au fost luate in calcul treptat incepand cu luna aprilie.

Pt unitatile noi a fost luat in calcul standard-ul de unitate noua – 150 mp si 6 salariati cu 2 telleri. Potrivit informatiilor noastre, si celelalte banci de dimensiuni comparabile functioneaza in limite apropiate. In vederea realizarii bugetului, recomandam aplicarea cu severitate a planului de executari silite, indiferent de suma sau de numele clientului.

”Mentenanta si service ATM – 180.000 euro ( reprezinta valoarea service annual pentr revizii ATM-uri = 124.500 euro la care se adauga reparatiile echipamentelor ce se defecteaza ca urmare a conditiilor climatice necorespunzatoare = 25.500 euro si costurile de extragere imagini de la ATM-uri = 30.000 euro ).

Mentenanta si service sedii inclusive Centrala – 780.000 euro ( reprezinta valoarea activitatii de service sedii = 550.000 euro , la care se adauga o valoare estimata de reparatii de inlocuire a componentelor ce se defecteaza = 230.000 euro ).

Monitorizare si interventii ATM – 138.000 euro ( reprezinta costurile monitorizarii si eventualelor interventii la reteaua de ATM-uri situate in afara locatiilor bancii, inclusive cele ce urmeaza a fi montate ).

Paza, monitorizare si interventii sedii – 2.877.750 euro ( reprezinta costurile cu paza sediilor majorate cu 25 % fata de acest an la avertizarea firmelor de paza, costurile cu monitorizarea acestor sedii si costurile cu interventiile firmei de paza la alarmele aparute la aceste sedii ). In vederea realizarii bugetului, recomandam aplicarea cu severitate a planului de executari silite, indiferent de suma sau de numele clientului. Doc3.

Sistemul de reclamatii a unei banci din top 5. „Termenul maxim standard de raspuns la o reclamatie este de 10 zile lucratoare (acest termen nu se va face public).

De la caz la caz, pentru situatii deosebite, ce nu pot fi solutionate in cadrul acestui interval, pentru a evita o revenire la reclamatie, Directia Calitate va transmite petentului o noua scrisoare, « scrisoare de asteptare », din care sa rezulte ca problema prezentata este inca in analiza.

Departamentul/directia/teleconsilierul Telverde/unitatea care a primit reclamatia, o va inregistra si transmite responsabilului cu circuitul reclamatiilor din cadrul Directiei Calitate. Acesta va inregistra la randul lui reclamatia intr-o evidenta speciala.

In urma analizei reclamatiei, Directia Calitate va hotari daca este posibila formularea unui raspuns standard. Daca nu exista posibilitatea unui raspuns standard, atunci reclamatia se va transmite spre rezolvare/punct de vedere directiei/departamentului/unitatii/grupului, in masura sa analizeze situatia semnalata in reclamatie.

Daca situatia se rezolva amiabil si petentul nu doreste un raspuns in scris, reclamatia va fi considerata rezolvata, cu informarea ulterioara a Directiei Calitate. In cazul in care petentul face revenire la o reclamatie anterioara, datorita faptului ca este nemultumit de raspunsul transmis de catre banca, acesta poate fi invitat la banca, fie la grup fie in centrala, in functie de problema sesizata.

In situatia in care petentul este invitat la grup, acesta va fi primit de catre directorul de grup/persoanele mandatate, la sfarsitul discutiei elaborandu-se un raport de intalnire (mail explicativ). Atat raportul de intalnire (mailul), cat si proiectul de raspuns catre petent (in care se va exprima pozitia finala a bancii la sesizarea acestuia) vor fi transmise Directiei Calitate.

Pe baza proiectului de raspuns, Directia Calitate va formula, semna si transmite raspunsul final catre petent. O copie a raspunsului final va fi transmisa si grupului in cauza. In cazul in care petentul este invitat in Centrala, acesta va fi primit de catre reprezentantul Directiei Calitate, directorul departamentului/ directiei in care a fost analizata problema sesizata de catre petent, precum si persoana din directia respectiva, care a intocmit dosarul de analiza.

Dupa discutie se va elabora un raport de intalnire si concomitent se poate formula un proiect de raspuns catre petent prin care se va exprima pozitia finala a bancii la sesizarea acestuia. Acestea vor fi transmise Directiei Calitate care, sub semnatura conducerii acesteia, va trimite raspunsul final petentului. O copie a raspunsului final va fi transmisa departamentului/directiei implicat(e).

”Daca situatia se rezolva amiabil si petentul nu doreste un raspuns in scris, reclamatia va fi considera rezolvata, cu informarea ulterioara a Directiei Calitate.

In cazul in care revenirea la reclamatie nu necesita o intalnire intre partile implicate se va urmari circuitul standard al unei reclamatii. In cazul in care, petentul solicita in scris audienta la conducerea bancii (membrii Comitetului de Directie), in functie de problema sesizata, acesta poate fi primit de catre conducerea Directiei Calitate si directorul departamentului/directiei la care se localizeaza problema sesizata.

La finalul intrevederii se va intocmi un raport de intalnire. In situatiile in care reclamantul aduce la cunostinta aspecte care privesc activitatea unei unitati teritoriale, acestuia i se va recomanda transmiterea unei reclamatii in scris, eventual stabilindu-i-se o intalnire cu conducerea grupului/unitatii in cauza. La finalul eventualei intrevederi se va intocmi un raport de intalnire, o copie a acestui raport urmand a fi transmisa la Directia Calitate.

In cazul in care intalnirea nu se finalizeaza cu o rezolvare pe cale amiabila sau se considera ca nu este cazul sa aiba loc, se va urmari circuitul standard al unei reclamatii.

Episodul 6 – Petrecerea

Episodul 5 – Secretul

Episodul 4 – Let’s share

Episodul 3 – Discutia

Episodul 2 – Strategia

Episodul 1 – Momeala

NOTAAcesta este un roman. Un thriller economic sau de business, cum vreti sa-i spuneti. E in principal un roman, chiar daca veti recunoaste fapte sau personaje reale din bancile locale. E un roman care incearca sa descrie din spatele cortinei viata dintr-o banca. Despre cum se fura uneori bancile intre ele (produse, oameni, idei si in cele din urma, bani), pana la tehnici prin care clientii sunt spoliati.

Vom incerca sa descriem de asemenea cum ajunge o criza aparent fara legatura cu piata bancara locala, sa afecteze consistent institutiile financiare romanesti. Cine impune tacerea in banci si mai ales, de ce. Cine face imaginea bancilor si mai ales cum si cat costa acest proces. Cine si cum stabileste costul unui credit (dobanda)? Care e banca „campioana” la taxe si comisioane impuse clientilor? Si mai ales, cum de nimeni nu indrazneste sa se puna cu bancile?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro