Sari direct la conținut

Timisoara: Traficul rutier in Piata Unirii va fi redeschis pe perioada lucrarilor de reabilitare a centrului istoric

HotNews.ro

Primarul Nicolae Robu a declarat, marti, ca traficul rutier in Piata Unirii va fi redeschis pe perioada lucrarilor de reabilitare a centrului istoric si vor fi amenajate 150 de locuri de parcare. Istoricii avertizeaza ca circulatia autovehiculelor in zona ar putea afecta cladirile istorice, potrivit Mediafax.

„Vom asigura, incepand de maine (miercuri – n.r.), circa 150 de locuri de parcare in Piata Unirii, pe pavaj. De asemenea, incercam sa deschidem, tot de maine, dar oricum vom deschide, o cale de legatura intre strada Gheorghe Lazar si partea cealalta a Pietei Unirii, catre Tribunal, prin Piata Unirii, pentru traficul usor. Se traverseaza Piata Unirii prin fata Palatului Baroc. Locurile de parcare vor fi undeva delimitate in zona si in partea dinspre Liceul N. Lenau”, a spus primarul Nicolae Robu, citat de Mediafax.

„Pietonala nu o deschidem, aceasta este singura modificare. Nu deschidem strada Marasesti, pentru ca ea este foarte folosita in aceasta perioada a anului (sunt montate mai multe casute pentru Targul de Craciun- n.r.), nu ar fi bine sa o scoatem din circuitul de agrement”, a mai spus Nicolae Robu.

Istoricul timisorean Ioan Hategan a declarat corespondentului Mediafax ca Piata Unirii din Timisoara a devenit pietonala la mijlocul secolului ai XX-lea si ca redeschiderea traficului in aceasta zona ar putea afecta cladirile istorice.

„Piata Unirii este pietonala de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta cladirile istorice de aici, dar si obiectele din Palatul Baroc, care gazduieste Muzeul de Arta. Acest muzeu asa a fost gandit, pentru o zona pietonala. In plus, ar putea fi un haos in Piata Unirii, cei care vor vrea sa iasa la promenada sau sa mearga la Muzeul de Arta vor fi nevoiti sa faca slalom printre masini”, a declarat Ioan Hategan, citat de Mediafax.

Intrebat daca nu era mai bine sa redeschida temporar traficul pe strada pietonala Marasesti, primarul a raspuns negativ, precizand ca aceasta sosea „este foarte folosita in aceasta perioada a anului”.

Reabilitarea centrului istoric din Timisoara a inceput la sfarsitul lunii octombrie si este realizata de firma Romprest. La finalul lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi reamenajate aproape in intregime Pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei.

Din suma totala, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro