Titluri municipale in captivitate
Pana lunea trecuta inclusiv, pentru cele 19 obligatiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au efectuat 747 de tranzactii in valoare de 48,7 milioane euro. Fara sa fie impresionanta, pentru o piata debutanta, cifra nu ar fi deloc rea daca, in majoritatea lor coplesitoare, tranzactiile respective nu ar fi cele de piata primara, pe care, de fapt, emitentul le-a vandut pentru prima oara.
Iar minoritatea nu apartine nici aceasta celor 16 emitenti care sunt municipalitati.
Euforia debutului
Apetitul pentru investitiile prin BVB este in crestere, iar listarea unor titluri cu venit fix (dobanda) si cu risc foarte mic, cum sunt obligatiunile municipale, a fost mult asteptata. Deceptia ulterioara a fost pe masura, rapoartele de tranzactionare ale Bursei inregistrand lungi siruri de zero in dreptul simbolurilor bursiere ale diferitelor primarii.
Luni, 21 iunie, au fost inregistrate numai doua tranzactii cu 53 de obligatiuni Raiffeisen Bank, in valoare de 268,7 milioane lei.
Succesul obligatiunilor municipale consta, in continuare, in faptul ca exista. Fericiti sunt doar cei care au apucat sa le cumpere la lansare.
Nimeni nu vinde
Fara a intra in detaliile lansarii pe piata, este de remarcat ca, in multe cazuri, obligatiunile municipale au fost complet subscrise (cerute la cumparare), practic inainte de a fi vandute. Cei care au apucat sa cumpere nu mai vor sa vanda.
“Lichiditatea aproape nula a emisiunilor este datorata concentrarii pachetelor subscrise“, spune Dan Barbulescu, directorul Bucharest Equity Research Group (BERG), societate autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru furnizarea de servicii de rating. Lichiditatea masoara rapiditatea cu care un vanzator gaseste un cumparator, dar si viceversa.
In replica, purtatorul de cuvant al BCR, Cornel Cojocaru, considera ca “investitia in obligatiuni municipale are un randament foarte bun, poate cel mai bun dintre cele pe termen mediu, riscurile sunt extrem de mici si este firesc sa nu se vanda pe piata secundara“. Grupul BCR a contribuit la lansarea de obligatiuni de 500 miliarde lei.
Volumul total al obligatiunilor municipale romanesti este de 900 miliarde lei.
Evaluarea riscurilor
Oricat ar fi de mici, riscurile exista, iar evaluarea lor este binevenita fie si pentru putinele ocazii de a cumpara.
BERG este singura agentie de rating care da publicitatii, desi cu intarziere, rezultatele analizelor serviciului sau de Credit Rating Datorii Municipale, avand la baza informatii publice. Intarzierea se datoreaza faptului ca, initial, BERG vinde acest tip de servicii.
Obstacole
Chiar si asa, este bine de stiut ca obligatiunile municipale romanesti primesc calificative de tipul rating-urilor marilor agentii de specialitate. Consolidarea acestei oferte intampina multe obstacole.
“Lipsa de transparenta a municipalitatilor (de exemplu privind transferul utilitatilor cu datorii mari de la Termoelectrica la consiliile locale) si nepublicarea in Monitorul Oficial a conturilor de executie bugetara sunt doar doua dintre obstacole“, spune Dan Barbulescu.
Criticii rating-urilor BERG (de obicei aceiasi cu cei care le pun in “circulatie“) se bazeaza tocmai pe lipsa de transparenta a emitentilor. In ciuda rezervelor si chiar daca relativ tarzii, informatii ca acelea din tabelul alaturat constituie un reper util.
Investitii straine
Investitorii straini au adus in luna mai pe piata de capital romaneasca peste 623 de miliarde de lei, potrivit datelor statistice ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Aceasta suma provine de la 50 de cetateni straini si 29 de societati comerciale.
Cele mai mari investitii straine au fost atrase de societatile din industria de prelucrare a titeiului, unde au ajuns 205,5 miliarde de lei, urmate de societatile de intermedieri financiare cu 178,8 miliarde de lei. Ca valoare, cei mai multi bani pe piata de capital au venit de la investitori din Cipru care au adus peste 212 miliarde de lei.