Top 10 motive sa nu sarim peste micul dejun
Fie ca nu au timp, fie ca nu au fost obisnuiti de mici, unii oameni sar peste micul dejun. Daca faceti parte dintre ei, ar fi bine sa tineti cont si de motivele pe care le invoca oamenii de stiinta atunci cand recomanda sa mancati de dimineata. Poate va vor determina sa va schimbati obiceiurile alimentare.
1. Daca mancati de dimineata, aveti mai putine sanse sa suferiti de un atac de cord. Explicatia cercetatorilor este ca dimineata, imediat dupa ce ne trezim, sangele are tendinta sa se coaguleze mai repede. Potrivit unor date statistice, cele mai multe atacuri de cord se produc intre orele 7 si 12 dimineata.
2. Micul dejun regulat creste durata de viata si reduce mortalitatea cu 50%. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca obiceiul de a manca dimineata are o influenta mai mare asupra duratei de viata comparativ chiar si cu fumatul si sedentarismul.
3. Mancati mai mult, cantariti mai putin. S-a demonstrat ca cei care iau micul dejun sunt mai slabi decat cei care sar peste aceasta masa. In functie de micul dejun, depinde cum si cat veti manca tot restul zilei.
4. Veti fi mai eficienti la scoala sau la serviciu. Studiile arata ca oamenii care mananca de dimineata sunt mult mai vioi si obtin rezultate mai bune la teste. In plus, au o memorie mai buna si retin mai usor informatii noi. Un exemplu concludent il reprezinta o cercetare a oamenilor de stiinta la Harvard aplicata catorva mii de copiii. Cei care mancau de dimineata avea note cu 40% mai mari decat colegii care sareau peste aceasta masa.
5. Micul dejun furnizeaza necesarul de fibre si vitamine. Este sansa dumneavoastra sa mancati alimentele pe care nu apucati sa le consumati in timpul zilei. De obicei, la pranz si seara nu obisnuiti sa mancati cereale si lapte, adica un castron cu fibre, acid folic si calciu.
6. Cei care sar peste micul dejun sunt, de obicei, morocanosi. Studiile arata ca cei care mananca dimineata sunt mai binedispusi. Cercetatorii englezi au demonstrat ca micutii care nu mananca de dimineata sunt mai predispusi la depresii, stari de anxietate si au cu 30% mai multe sanse sa fie hiperactivi.
7. Fiti un exemplu pentru copiii dumneavoastra. Daca sariti peste micul dejun, ei vor crede ca nu este important. Faceti-l sa devina un obicei, iar micutii dumneavoastra va vor urma exemplul.
8. Nu mancati desert la micul dejun. Daca va ganditi ca o gogoasa cu ciocolata s-ar putea numara printre alimenetele care se pot consuma de dimineata, va inselati. Nu va satura decat pentru o perioada scurta de timp si, foarte repede, vi se va face din nou foame. Cel mai probabil veti alege tot ceva dulce.
9. Fiti atenti la etichete! Nu toate pungile pe care scrie cereale sunt sanatoase. Cerealele pentru copii au mai mult zahar decat bomboanele.
10. Adultii care sar peste micul dejun nu sunt foarte eficienti din punct de vedere fizic, pentru o perioada mai lunga, in timpul zilei. In schimb, cei care iau micul dejun in mod regulat au, de obicei, o stare excelenta.
Cu toate astea, nu trebuie sa mancati foarte mult sau nesanatos la micul dejun. Ce ar trebui sa contina masa de dimineata? Cel putin o portie de fibre, cereale, cat mai sarace in zahar, cel putin un fruct sau o leguma ori suc de fructe in loc de cafea (va da energie!), lapte sau o alta sursa de calciu, plus proteine, din carne, branza sau oua.
Surse: msn.com, usaweekend.com, lifespan.org