Top 7 evenimente politice si semnificatiile lor
A fost un sfarsit de saptamana dens, cu o avalansa de evenimene politice importante, avand efecte pe termen lung. Unele, cum este iesirea neobisnuita a sefului SRI, George Maior, au cazut inevitabil in plan secund, insa merita reluate si explicate. Altele, cum este recrutarea primarului Sibiului, Klaus Johannis, in PNL, au tinut prima pagina cu titlul lovitura de imagine, dar s-a vorbit mai putin despre lovitura strategica incasata de liderul PSD, Victor Ponta. Care sunt, asadar, cele sapte evenimentele politice demne de toata atentia?
- 1. Recrutarea primarului de Sibiu, Klaus Johannis si congresul PNL, soldat cu realegerea lui Crin Antonescu
- 2. Avertismentele sefului SRI, George Maior, catre fostii securisti
- 3. Intensificarea atacurilor dintre RTV si Antena 3, ca extensie a tensiunilor din USL si a atacurilor impotriva SRI
- 4. Sfaturile fostului ambasador la Bucursti, Mark Gitenstein, catre noul secretar de stat, John Kerry: atentie la acordul de coabitare si la numirile procurorilor sefi
- 5. Declansarea procedurilor de numire a noilor sefi la DNA si Parchetul General
- 6. Intrarea Monicai Macovei in cursa pentru sefia PDL
- 7. Vizita premierului Victor Ponta in Franta / noi asigurari privind coabitarea
1. Stia liderul PSD, Victor Ponta, ca partenerii sai de guvernare, liberalii, muncesc de zor la recurtarea primarului Sibiului, Klaus Johannis, la varful PNL? Din toate informatiile rezulta ca nu stia. A fost, intr-adevar, o lovitura de imagine, o buna mutare executata de liderul PNL, Crin Antonescu, dar si o lovitura surpriza pentru Victor Ponta. Liderul PSD are toate motivele sa fie nu doar invidios pe noua achizitie a liberalilor, ci si putin nervos. Sociologul Vasile Dancu a dat glas, cel mai probabil, unor nevroze din PSD atunci cand a spus ca Johannis este vazut ca “un premier de rezerva in caz ca Victor Ponta se accidenteaza” si ca social democratii pregatesc o “contralovitura”. Privita din acest unghi, recurtarea in secret a primarului de Sibiu adanceste sentimentul reciproc de neincredere in interiorul USL; indica o criza de lideri in PNL; incheie epoca unei coabitari linistite in plan local, fiind de asteptat aparitia unui opozitii mai vocale la Sibiu impotriva primarului Johannis, care si-a exercitat pana azi mandatul de primar fara prea multe obstructii din partea partidelor romanesti.
2. Seful SRI, George Maior, a acordat pe final de saptamana doua interviuri – unul Romaniei Libere, altul postului tv Digi 24 – lansand un mesaj cam neobisnuit pentru seful unui serviciu secret dintr-o tara membra NATO si UE. Acest mesaj este indreptat in principal impotriva unor fosti ofiteri de Securitate sau colaboratori ai acesteia, acuzati ca “ încearcă să demonstreze că SRI face poliţie politică în timp ce ei înşişi au trăit din acest lucru”. Ziaristul Andrei Badin face, in Evenimentul Zilei, o buna interpretare a acestor interviuri si un inventar complet al personajelor vizate de seful SRI. Ar mai fi totusi ceva de spus. Faptul ca insusi seful SRI se rafuieste public cu fosti securisti indica faptul ca acestia din urma au ineput din nou sa conteze in viata publica. E semn ca personaje ca Ioan Niculae, Dan Voiculescu, Sorin Rosca Stanescu, Aurel Rogojan (fostul sef de cabinet al lui Iulian Vlad) influenteaza din nou decizia mai mult decat e cazul. O fac cel putin doua motive: pentru a-si apara interese personale, inclusiv prin acte de coruptie si pentru a slabi forta unor institutii cheie in mentinerea orientarii Romaniei spre Vest. Este pentru prima data dupa integrarea in UE cand regruparea unor forte din fosta Securitate determina o reactie publica din partea unui sef SRI. Aceste iesiri fara precedent arata ca actiunile fortelor trecutului sunt mai puternice si mai periculoase decat par la prima vedere din moment ce genereaza astfel de reactii institutionale.
3. Atacurile dintre RTV si Antena 3 se intensifica, ceea ce spune multe despre adevarata stare de spirit din USL. RTV (patronat de deputatul PSD, Sebastian Ghita, prieten bun cu premierul Victor Ponta) a difuzat joi. 21 februarie, un material de o rara virulenta impotriva postului patronat de Dan Voiculescu, sustinatorul lui Crin Antonescu: „Jurnalistii de la Antena 3, obedienti lui Crin Antonescu, au atacat sondajul de opinie legat de scaderea in sondaje a liderului PNL. Spre deosbire de Antena 3, care isi apara patronul penal si pe Crin Antonescu, ziaristii Romania TV vor informa corect publicul.” Aceste contre reprezinta ceva mai mult decat o banala lupta pentru audienta. Ele sunt extensiile tensiunilor crescande dintre PSD si PNL. Razboiul media dintre RTV si Antena3 prefigureaza o relatie beligeranta de durata si ar putea avea legatura inclusiv cu tentativa fostilor securisti grupati in jurul lui Dan Voiculescu de a decredibiliza serviciile secrete.
4. Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein a revenit in atentia opiniei publice cu o serie de sfaturi adresate secretarului de stat, John Karry, Intr-un material publicat la sfarsitul saptamanii pe un blog al ambasadorilor americani, Gitestein scrie, intre altele: „Intr-adevar, fara sprijinul sustinut al SUA, UE si FMI, nu este deloc sigur ca aceste reforme vor fi continuate. Ar trebuie sa fie punctul principal al relatiei noastre bilaterale indeplinirea obiectivelor fixate in ultimul raport MCV si in acordul de coabitare intre premier si presedinte. Primul si cel mai important dintre acestea este numirea unor persoane cu credibilitate, competenta si experienta in functiile de procuror general si procuror sef al DNA”. Da, acestea sunt problemele cheie ale Romaniei astazi: sprijinul extern, fara de care Bucurestiul ar iesi rapid de pe orbita valorilor occidentale/ mentinerea acordului de coabitare presedinte-premier, care scade sansele declansarii unei noi crize politice precum cea din vara lui 2012/ numirea noilor procurori sefi este vitala pentru mentinerea unui stat de drept minimal, cu institutii functionale in justitie. Sfaturile fostului ambasador Gitenstein sunt si un mod de a comunica faptul ca – desi Statele Unite n-au numit inca un ambasador la Bucuresti – atentia Washington-ului asupra Romaniei n-a slabit, dimpotriva.
5. Ministrul justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi, 21 februarie, ca incepe noua procedura de numire a noilor procurori sefi. Pivniceru le-a cerut sefilor de parchete sa-i comunice, pana la data de 25 februarie, ora 10.00, numele a 1 -3 procurori care ar putea candida pentru ocuparea functiilor de procuror general, sef DNA si sef DIICOT. Si aceasta procedura debuteaza cu stangul. Candidatura ar trebui sa fie optiunea individuala a fiecarui procuror, nu alegerea sefului ierarhic. Procedand astfel, Mona Pivniceru descurajeaza din start candidaturile individuale. Ce sanse are, la o viitoare evaluare realizata de Pivniceru, un procuror care nu e recomandat de sef? In fine, procedura este abia la inceput si ramane de vazut, de luni incolo, cat de transparenta si, mai ales, eficienta, va fi. Mandatul lui Daniel Morar se incheie la 5 aprilie, asadar in cel mult o luna de zile vom afla cine va prelua aceste functii cheie din procuratura.
6. Intrarea europarlamentarului PDL, Monica Macovei, in cursa pentru sefia PDL, anuntata sambata, 23 februarie, era un pas asteptat, desi “reformistii” au putine sanse in fata lui Vasile Blaga. Stabilind o prezenta de 5000 de delegati la Congresul din martie, si nu 10.000 cum ceruse Elena Udrea, Blaga si-a asigurat realegerea fara mari emotii. Marea intrebare este ce vor face “reformistii” dupa alegerile interne din PDL? Vor ramane alaturi de Vasile Blaga sau vor parasi partidul? Vor pleca doar ei sau vor reusi sa convinga parti din PDL sa-i urmeze? Ce va face Elena Udrea: va ramane in PDL sau va merge dupa reformisti? Intrebari retorice, deoarece o ruptura in PDL pare de acum inevitabila. Intrebarea este cu ce va ramane Vasile Blaga si ce va face cu acest rest.
7. Victor Ponta penduleaza mai departe intre Occident si orientul politicii dambovitene. Merge in vizita oficiala in Franta, se intalneste cu presedintele Francois Hollande si cu premierul Jean Marc Ayrault, vorbeste la un post francez de televziune unde promite ca va continua coabitarea cu presedintele Traian Basescu. In tara, merge la congresul PNL unde face risipa de invective impotriva “celui mai corupt regim de dupa 89, regimul Traian Basescu-PDL”. Ponta continua astfel dublul limbaj, comportamentul duplicitar menit sa ameteasca atat partenerii de guvernarii, cat si partenerii occidentali. Nu-l mai prea crede nimeni, rabdarea tuturor a cam ajuns la final. Pana si Vocea Rusiei l-a plasat pe Victor Ponta in tabara “sistemului”, alaturi de Traian Basescu, servicii, parchete etc. Pe scurt, a cam venit vremea unei decizii clare: guverneaza cu fata spre Apus sau spre Rasarit?