Sari direct la conținut

Topirea Groenlandei face inevitabilă creșterea nivelului mării, potrivit unui studiu

HotNews.ro
Groenlanda, Foto: Morten Elm, Dreamstime.com
Groenlanda, Foto: Morten Elm, Dreamstime.com

Chiar dacă încălzirea globală se va opri, topirea calotei glaciare a Groenlandei va duce la o creștere semnificativă a nivelului mării, o predicție „alarmantă” și potențial subestimată, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Climate Change, scrie AFP.

Glaciologii studiului au constatat că încălzirea actuală, indiferent de orice poluare suplimentară cauzată de combustibilii fosili, va duce la o pierdere de cel puțin 3,3% din volumul stratului de gheață din Groenlanda sau la o creștere de 27,4 centimetri a nivelului mării.

Cercetătorii, deși nu au putut stabili un termen precis, spun că cea mai mare parte a acestei creșteri ar putea avea loc până în 2100. Acest lucru înseamnă că proiecțiile actuale sunt subestimate și că aceste „previziuni alarmante” ar trebui luate în serios.

Aceste estimări reprezintă, de asemenea, o limită inferioară, deoarece nu iau în considerare încălzirea viitoare, a explicat autorul principal Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS).

„Aceasta este o limită inferioară conservatoare. Dacă clima continuă să se încălzească în jurul Groenlandei, efectul va fi mai mare”, a declarat el pentru AFP. Dacă nivelurile extreme de topire înregistrate în 2012 s-ar repeta în fiecare an, apa ar putea crește cu până la 78 de centimetri, scufundând suprafețe mari de terenuri joase și locuitorii acestora.

În raportul său de referință pentru 2021, Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) a estimat că, în cel mai pesimist scenariu privind emisiile de gaze cu efect de seră, topirea calotei glaciare a Groenlandei ar contribui cu 18 cm la creșterea nivelului mării până în 2100. Cealaltă sursă majoră de creștere a nivelului mării este topirea calotei glaciare din Antarctica.

Pentru Jason Box, unul dintre autorii raportului, ultimele cercetări ale echipei sale sugerează că aceste estimări sunt „prea mici”.

El spune că, în timp ce schimbările climatice creează amenințări mai imediate, cum ar fi insecuritatea alimentară, creșterea accelerată a nivelului mării va deveni, la rândul său, o provocare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro