Topirea tot mai accelerata a ghetii arctice si antarctice creste nivelul oceanelor mai mult decat se estimase (NASA)
Calotele de gheata din Groenlanda si Antarctica isi pierd masa intr-un ritm accelerat, potrivit unui nou studiu finantat de NASA si care se bazeaza pe observatii prin satelit. Acesta a fost publicat marti si arata o crestere mai mare a nivelului oceanelor decat cea estimata pana acum, scrie AFP.
Aceasta cercetare, cea mai complexa privind modificarile masei de gheata polare, sugereaza ca scaderea masei de gheata de la cei doi poli o depaseste pe cea din randul calotelor de gheata din zonele montane, devenind astfel principalul factor de crestere a oceanelor, spun cercetatorii citati de AFP.
In plus, cresterea nivelului marii ar putea avea loc mult mai devreme decat se estimeaza. Aceasta observatie arata ca, in 2006 – an pentru care sunt disponibile date cu privire la topirea ghetarilor de munte – Groenlanda si Antarctica au pierdut in total 475 miliarde de tone de gheata in medie. Acest volum este suficient pentru a creste nivelul marii cu 1,3 milimetri in medie pe an.
Daca ritmul de topire a ghetii de la cei doi poli se mentine, in urmatoarele patru decenii, pierderile cumulate de gheataar ridica oceanele cu 15 centimetri pana in 2050, conchid autorii studiului publicat in numarul din martie al revistei Geophysical Research Letters.
In cele din urma, nivelul oceanelor ar putea creste cu 32 de centimetri pana in 2050, daca adaugam si apa provenita de la topirea ghetarilor si calotelor de gheata de la munte, potrivit cercetatorilor.