Sari direct la conținut

Tot mai multe companii portugheze vin in Romania

HotNews.ro

Mai multe companii portugheze si-au mutat o parte din productie in Romania dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, pentru a-si diminua costurile si a exploata oportunitatile de afaceri, potrivit Rador care citeaza cotidianului „Diario Economico”. Mana de lucru cu cost redus, know-how-ul, calificarea si localizarea sunt cateva dintre principalele caracteristici care au determinat cel putin 58 de companii portugheze sa-si mute o parte din productie in Romania.

Printre cele mai cunoscute sunt Martifer, Efacec, Aerosoles si BCP.

Unul dintre cele mai emblematice cazuri este cel al companiei Aerosoles. Aceasta este una dintre companiile portugheze de mare succes care a hotarat mutarea in Romania a productiei de pantofi cu talpa injectata.

„Know-how-ul si costul redus al mainii de lucru au fost cateva dintre motivele care s-au aflat in spatele deciziei de a ne duce in Romania”, a precizat o sursa oficiala din cadrul companiei. Romania asigura in intregime procesul de fabricatie al pantofilor, insa distributia este facuta din Portugalia sau de la antrepozitul din Olanda.

Investitorii din Portugalia au investit si in sectorul textil si al confectiilor. „Mare parte a companiilor textile s-au deplasat in România pentru a beneficia de costurile de producţie reduse. Ideea este aceea de a produce pentru toate pietele, nu numai pentru piata romaneasca”, precizeaza Paulo Nunes de Almeida, presedintele Asociatiei Textile si a Confectiilor din Portugalia.

Acesta a mai precizat ca „ideea este de a profita de salariile mai mici, de raspunderile mai mici fata de personal – de exemplu, pentru a concedia este suficient un preaviz de 15 zile -, si de a profita si de know-how-ul de care dispune aceasta piata in privinta productiei textile”.

Spre deosebire de ceea ce se intampla cu Aerosoles, companiile textile opteaza sa efectueze distributia din România, „deoarece este o piata indepartata, iar costurile de transport sunt foarte mari”.

Nu toate companiile portugheze care sunt cu ochii pe Romania o fac in scopul mutarii unei parti a productiei. „Multe companii vin pentru ca aceasta este o piata cu un imens potential”, sustine economistul si omul de afaceri Antonio Nogueira Leite. Optiunea nu se bazeaza numai pe mana de lucru ieftina, ci pe capacitatile locale, care permit potentarea activitatii companiilor”, precizează acesta.

Fondurile structurale constituie un alt motiv care poate determina companiile din Portugalia sa se intereseze de aceasta piata, chiar si pentru faptul ca, dupa cum subliniază Nogueira Leite, „ori de cate ori economia portugheza creste putin, companiile portugheze vor cauta oportunitati in alte parti”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro