Sari direct la conținut

Traderul de energie EFT va ataca decizia Consiliului Concurentei privind aplicarea unei sanctiuni de 16 milioane de euro

HotNews.ro

Traderul de energie EFT a anuntat printr-un comunicat de presa ca va „utiliza toate caile de atac de care dispune atat in Romania, cat si in Europa pentru a se apara impotriva acestei decizii incorecte si a unei proceduri subiective din partea Consiliului Concurentei”. Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a aplicat amenzi de 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro) companiei Hidroelectrica SA si pentru 10 parteneri contractuali ai acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica. Cea mai mare sanctiune a fost aplicata traderului EFT, circa 16 milioane euro.

„Cele mai mari amenzi au fost aplicate societatilor straine, inclusiv EFT, in ciuda faptului ca EFT nu a avut niciodata o cota de piata mai mare de 4%”, se arata in comunicatul EFT. Potrivit acestuia, compania EFT nu mai este activa pe piata romaneasca din anul 2012. „Contractele noastre pe termen lung cu Hidroelectrica au fost denuntate unilateral de Hidroelectrica in cursul reorganizarii judiciare a acesteia, in anul 2012, ceea ce a cauzat societatii EFT o pierdere de aproximativ 80 milioane EUR. Deoarece Hidroelectrica a refuzat orice intelegere amiabila, EFT a fost nevoita sa initieze proceduri arbitrale in Elvetia, in luna septembrie 2014. Pana in prezent, Tribunalul Arbitral a respins toate obiectiile ridicate de Hidroelectrica si a adoptat o decizie prin care s-a declarat competent sa solutioneze cauza, dupa care urmeaza a se proceda la solutionarea pe fond”, se arata in comunicat.

„In plus, contractele pe care le-am incheiat cu Hidroelectrica a fost deja analizate si autorizate de Comisia Europeana din perspectiva normelor privind ajutoarele de stat. Conform unui comunicat de presa al Comisiei Europene din data de 12 iunie 2015, Comisia Europeana a constatat ca „fie au fost incheiate contracte in conditiile pietei sau, in cazul in care tarifele au fost sub nivelul pietei, statul roman nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate. In special, analiza a aratat faptul ca Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata, in relatia cu noua clienti (ArcelorMittal, Alro, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec)”, se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a ajuns la o concluzie diferita, desi a analizat aceleasi fapte si ar fi trebuit sa aplice aceleasi principii si standarde ca si Comisia Europeana.

„O astfel de incalcare clara a normelor de drept comunitar transmite, din pacate, un mesaj foarte clar si negativ tuturor investitorilor straini existenti sau care intentioneaza sa investeasca in Romania”, se mai precizeaza in comunicat.

Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a aplicat amenzi de 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro) companiei Hidroelectrica SA si pentru 10 parteneri contractuali ai acesteia, in principal comercianti de energie, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica. HotNews.ro a aratat in exclusivitate inca de vineri, 8 ianuarie, ca Hidroelectrica, Alro si mai multi traderi de energie au fost sanctionati din cauza unor practici anticoncurentiale.Cea mai mare sanctiune a fost aplicata traderului EFT, circa 16 milioane euro. Vezi ce amenda a primit fiecare companie in parte.

  • Amenzile aplicate

HIDROELECTRICA SA: 20.436.271 lei (aprox. 4,6 mil. euro);

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: 21.728.026 lei (aprox. 4,8 mil. euro);

ALPIQ ROMENERGIE SRL: 87.821 lei (aprox. 20.000 euro);

ALRO SA: 21.238.719 lei (aprox. 4,7 mil. euro);

ELECTROCARBON SA: 864.203 lei (aprox. 193.000 euro);

ELECTROMAGNETICA SA: 9.021.308 lei (aprox. 2,0 mil. euro);

ELSID SA: 2.553.868 lei (aprox. 570.000 euro);

ENERGY FINANCING TEAM AG (SWITZERLAND): 71.374.436 lei (aprox. 16,0 mil. euro);

ENERGY HOLDING SRL: 12.359.852 lei (aprox. 2,8 mil. euro);

LUXTEN LIGHTING COMPANY SA: 5.454.150 lei (aprox. 1,2 mil. euro);

MENAROM-P.E.C. SA (succesor EURO-P.E.C. SA): 724.950 lei ( aprox. 162.000 euro).

In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a analizat contractele pe termen lung incheiate intre Hidroelectrica si unii furnizori de energie electrica si consumatori eligibili pe piata angro de energie electrica, avand in vedere scopul, conditiile de piata, pozitiile detinute pe piata, durata contractelor, cantitatea de energie electrica angajata in contracte, pretul contractual, imposibilitatea denuntarii unilaterale din partea producatorului.

Astfel, autoritatea de concurenta a constatat ca aceste contracte au avut ca efect blocarea pietei pentru alti furnizori si producatori de energie electrica si consumatori eligibili, conducand la ingreunarea procesului de dezvoltare a pietei in perioada liberalizarii sectorului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro