Sari direct la conținut

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc: „A vrut să fugă, dar dintr-odată peretele a căzut” – tatăl uneia din fetele rănite / Prima reacție a Arhiepiscopiei: Nu avem cunoştinţă de probleme structurale la clădire

HotNews.ro
O parte din cladirea internatului liceiului din Odorheiu Secuiesc s-a prabusit, Foto: DSU
O parte din cladirea internatului liceiului din Odorheiu Secuiesc s-a prabusit, Foto: DSU

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial luni, susține că nu știa ca imobilul – construit în 1910 – să fi avut probleme structurale şi că nici utilizatorii acestuia nu ar fi semnalat probleme. Amintim că în urma prăbușirii unei părți a clădirii internatului Liceului „Tamási Áron” un tânăr de 18 ani a murit, iar trei eleve au fost rănite.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia au avut o primă reacție în acest caz, spunând într-un comunicat de presă că ansamblul de clădiri – două şcoli şi un internat – care a fost naţionalizat în 1948, a fost retrocedat Arhiepiscopiei în 2004.

„Nu avem cunoştinţă de probleme structurale la clădire”

De atunci, complexul de clădiri a fost închiriat în scopuri educaţionale de către municipalitatea din Odorheiu Secuiesc, iar Arhiepiscopia susține că ar fi „folosit aproape toată chiria primită pentru cele mai urgente lucrări de restaurare a clădirilor”.

Potrivit sursei citate, pentru „lucrările ample de reabilitare şi întreţinere, Arhiepiscopia a depus eforturi pentru a strânge mai multe milioane de euro”. Reabilitarea a două dintre clădirile complexului au fost finalizate, iar cea a internatului urma să înceapă anul viitor.

  • „Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia este şocată şi întristată la aflarea veştii tragediei de la Odorheiu Secuiesc (…)
  • Nu avem cunoştinţă de probleme structurale în clădire şi nici utilizatorii clădirii nu au semnalat până acum vreo problemă. Intenţia de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire şi porţii de acces şi ale reţelelor de instalaţii în apropierea clădirii ne este cunoscută.
  • Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă şi doreşte ca experţii să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbuşirii clădirii”, susține Arhiepiscopia din Alba Iulia în comunicat.

Mărturia tatălui uneia dintre fetele rănite

Tatăl uneia dintre fetele rănite spune că fiica sa a fost găsită sub dărâmături și că nu cunoaște exact în ce încăpere se afla în momentul incidentului.

  • „S-a prăbușit și a fost scoasă din moloz. Nu știu exact în ce cameră se afla fata mea, nu îmi pot da seama.
  • Mi-a spus că învăța, făcea practică și dintr-odată a auzit zgomote de sus și a văzut crăpături. A vrut să fugă, dar dintr-odată peretele a căzut.
  • Fata mea este în spital, de acolo vin acum. Era inconștientă când a fost scoasă de acolo, dar acum este mai bine și sperăm că o să-și revină”, a spus tatăl uneia dintre fete, la Antena 3 CNN.

Tânărul care a murit sub dărâmături va fi înmormântat joi, la Lupeni

David, băiatul care a fost scos decedat de sub dărâmături, va fi înmormântat joi, în localitatea natală Lupeni, scrie Agerpres.

Tânărul, care urma să împlinească 18 ani de Crăciun, a fost scos de sub dărâmături de către salvatori după aproximativ trei ore, dar nu a răspuns manevrelor de resuscitare, iar concluzia legiștilor a fost „stop cardio-respirator, moarte violentă prin strivire”.

David era elev al Liceului de Arte „Dr. Palló Imre”, dar era cazat în căminul Liceului Tamasi Aron. Luni, când s-a prăbușit o parte a clădirii, tânărul se afla în camera sa de la parter, iar peste el a căzut întreaga cantitate de dărâmături şi plafonul dintre parter și etaj, după ce s-a destabilizat un perete cu o lungime de circa 35 de metri. A fost scos de sub dărâmături decedat, după aproximativ trei ore de căutări. Alte trei eleve au fost rănite, una dintre ele fiind în stare critică.

Liceul de Arte „Dr. Palló Imre” a transmis un mesaj emoționat pe Facebook, spunând că este în doliu.

  • „O asemenea tragedie nu trebuia să se întâmple. O viață tânără, plină de vise, ruinată.
  • A fost elev al școlii noastre, deci este și mai dureros pentru comunitatea noastră, pentru elevii noștri, dar această veste de neconceput afectează și orașul.
  • Ne pregăteam cu orchestra pentru concertele de Crăciun și pentru târgul de ieri, dar azi nici nu putem vorbi.
  • Concertele noastre vor fi anulate săptămâna aceasta. Vom fi în doliu, va fi rugăciune”, au spus reprezentanții liceului la care învăța David.

Amintim că luni seară o parte din clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
ion_de_la_tara • 2020-10-23 10:57:38
cu cat au cumparat cei de la cez de la romani activele, cat au investit si ce profit au din tranzactie? si o intrebare retorica, cand au cumparat de la romani (statul roman), cui i-au dat parandaratul? ...tocmai de asta tara-i bogata in resurse, oamenii sunt saraci in realitate!
5 6
asavreau • 2020-10-23 11:52:23
Tu știi ce a cumpărat CEZ de la statul român și ce a vândut?.
1 2
D-or • 2020-10-23 16:09:38
Nemtii (statul) au cumparat toate firmele germane in dificultate. Statul Roman nu avea drept de preemptiune? De ce nu a uzat de el? Ca doar ne asteapta 80 mld sa le luam, nu-i asa?
1 2
Mihai • 2020-10-24 13:42:23
Neocomunistii au zis ''Nu ne vindem tara", post comunistii o vand pe felii. Noi, astia multi ne uitam la televizor si vedem cum se vinde tara si nu putem face nimic. E singurul motiv pentru care il regret pe Ceausescu.
1 2
INTERVIURILE HotNews.ro