Traian Basescu: Cele doua state, Olanda si Finlanda, au avut un comportament non-european. Responsabil pentru esec este seful statului
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, joi seara, la postul B1 TVca isi asuma esecul amanarii cadidaturii Romaniei la Spatiul Schengen si ca tara noastra nu va avea un comportament non-european, adaugand ca Olanda si Finlanda au fost cele care au afisat un astfel de comportament. „Polonia a procedat extrem de inteligent”, pentru ca nu a mai supus la vot aceasta decizie si a permis amanarea, sustine seful statului, care afirma ca strategia pe care Romania o va adopta in continuare va fi stabilita in saptamanile urmatoare.
Despre guvern si coalitie
- Am o colaborare foarte buna atat cu guvernul, cat si cu partidele din care provin. Insa, sunt lucruri in care partidele au interese, presedintele are o viziune. Cum ar fi reorganizarea teritoriala.
- Nu va ascund ca se simte orientarea tot mai pregnanta a celor trei partide catre momentul electoral, iar una dintre misiunile mele e sa-i tin ancorati in realitatile din economia UE.
- La un moment dat o sa spun „Plecati, daca nu puteti sa creati locuri de munca”.
- Eu as vrea ca anul acesta sa fie create cateva mii de locuri de munca, pentru ca la anul oameni sa poata sa inceapa asa lucreze. V fi un an greu.
- Sunt convins ca remanierea se va face la momentul potrivit. Cu certitudine trebuie facuta o remaniere.
- La un moment dat o sa spun „Plecati, daca nu puteti sa creati locuri de munca”.
- Vreau sa le arat celor din guvern ca imi asum si eu alaturi de ei riscurile mediatice.
Despre acordul cu FMI
- Cea mai mare catastrofa pentru Romania ar fi sa nu-si respecte programul la care s-a angajat cu FMI si UE. Nu e o problema de transe, este o problema de credibilitate pe realizarea unor pocese de reformare a economiei romanesti si a statului, asupra carora toata lumea priveste
- Toata lumea priveste catre Romania.
- Daca stam sa vedem actiunile Rompetrol pe o eminenta incetinire economica la nivel global, o sa ne para rau.
- Exista un risc major de revenire a recesiunii in 2012.
Despre aderarea la Schengen
- Stiam ca exista opozitie din partea Olandei, stiam si motivele.Nu am reusit sa-i convingem pe parlamentarii francezi, desi Predoiu a facut o impresie foarte buna in Parlamentul lor; am informatii in acest sens.
- Noi am stiut pozitia guvernului olandez inca de la instalarea lui.
- Ce poate sa faca diplomatii cand guvernul contata ca tiganii cersesc agresiv. Ce poate sa faca diplomatia, pentru ca acolo e reactia unei opinii publice.
- Saptamana viitoare voi cauta o solutie sa vedem cum putem clinti decizia Olandei
- A fost un moment in care era Franta cu un veto clar. S-au moblizat toate fortele sa gasim o solutie cu Franta si Germania. Am ajuns sa ne facem din cele doua tari un aliat. Cu Olanda nu am reusit.
- Nu am dreptul sa spun ca Baconschi este sau nu vinovat. S-ar fi putut cere capul lui daca nu-si facea treaba. Eu imi asum acest esec, e responsabilitatea sefului statului.
- La urmatorul Consiliu Olanda are interese foarte mari, pentru a satisface cererea interna. Olanda va avea niste exigente.
- Nimeni sa nu se astepte ca Romania sa aiba comportament non-european. Acest comportament l-au avut Olanda si Finlanda.
- Polonia a procedat extrem de inteligent. Desi, a constatat ca 19 state sustin aderarea celor doua tari, si doua nu, nu a mai supus la vot aceasta decizie, pentru a se inregistra o respingere, ci a permis amanarea.
- In momentul de fata, nu ne-am definitivat strategia pe care o vom adopta.
Despre Regele Mihai
- Nu avem niciun fel de relatii, dupa caderea comunismului ex-regele nu a mai participat la evenimentele publice nationale
- Romania nu are un rege. Romania are un ex-rege. Obligatia mea constitutionala este sa apar Constitutia tarii.
- Eu nu pot intra in acest joc mic, ca sa nu ma atace presa.
- Eu nu ma pot preface ca nu vad ca principele Radu Duda joaca un rol de princepe consort.
- Atata timp cat Romania are o Constitutie, eu nu pot intra in jocuri de imagine.
- Daca Regele Mihai nu este intr-un joc cu PSD, PNL sau Voiculescu, sa ceara Parlamentului sa se transforme in constituant si sa faca o alta Constitutie. Dar eu cred ca s-a incercat castigarea unei parti monarhiste din electorat.
- Eu sunt revoltat. Nu putem batjocuri Constitutia.
- Cum sa pot tolera afirmatiile domnului Duda conform carora Constitutia e o bazaconie sau ca prevederile ei sunt trucuri juridice. Domnul Duda habar nu are ce scrie in Constitutia Romaniei. Articolul 1 si multe altele sunt nerevizuibile. Nu putem batjocori constitutia, articolul 1 sa poata fi combatut de un altul care sa il contrazica
- Partidele politice au vrut sa capteze o parte monarhista de electorat
- 80% din romani vor sa aiba un presedinte, bun, rau, dar pe care sa il poata schimba
- Actiunea de citire a unui document in Parlament de catre Regele Mihai nu este un act anticonstitutional
- Nu am sa ma duc la sedinta parlamentului, am calificat aceasta ca fiind un joc politic in care ex-regele Mihai a fost prins
- Il rog pe Theodor Paleologu sa nu ma roage (sa asiste la sedinta solemna din Parlament-n.r.), nu am o alegie la ideea de monarhie, simpatizez regimul monarhic ca structura.
- Mie nu are cine sa-mi faca rau. Eu sunt cel mai liber politican.
- Am mare respect pentru ce a facut monarhia, in general.
- Eu am fost revoltat cand il fugarea politia pe Regele Mihai pe aeroportul Otopeni.
- Astazi, a incerca sa te pozitionezi deasupra acestei natiuni, a emana o solutie pentru Romania, nu cred ca reprezinta decenta si de fapt, acest lucru ma deranjeaza cel mai tare.
Despre Sebastian Lazaroiu
- Nu ai istoria partidului, nu ai riscurile implicate in politica si vii dintr-o data si devii criticul acelui partid. Nimeni nu iti inchide gura. Dar du-te in partid si spune.
- Am avut o discutie cu Lazaroiu cand a plecat la Cotroceni. Relatia mea cu Lazaroiu ramane aceeasi.
Despre vizita in SUA
- De cand am venit am stabilit o linie cu structurile omoloage din Statele Unite. Acea linie a fost respectata si de Ministerul Apararii, SIE, SRI si de Politie, iar ce s-a intamplat saptamana trecuta este exact rezultatul acestei consecvente in a ne crea un aliat pentru care sa fim credibili si la randul lui sa fie credibil pentru noi.
- Au avut o mare contributie in a acoperi declaratiile mele de parteneriat strategic cu faptele structurilor de care tinea acest parteneriat strategic. Dar speculatia „vizita a fost aranjata de serviciile secrete” excludeti-o, pentru ca eu nu fac vizite aranjate de serviciile secrete
- Nu vreau sa folosesc o expresie care sa fie speculata, dar eu ma consider seful lor, ca sef al CSAT, si am sentimentul ca avem o colaborare corecta ca de la sef de stat catre structuri care raspund de siguranta nationala. Acesta e sentimentul meu.
- Nu mi-am facut niciodata probleme ca „vai, serviciile intorc armele”. Impotriva cui sa le intoarca? Ca serviciile au o singura directie – in slujba statului. Daca presedintele e si el pe directia aia, foarte bine, daca nu, serviciile isi urmaresc drumu
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro