Traian Basescu merge marti in Parlament. Ce le va spune senatorilor si deputatilor
Revizuirea Constitutiei, trecerea la un Parlament unicameral, reducerea numarului de parlamentari si votul uninominal sunt temele pe care presedintele Traian Basescu le-ar putea aborda in fata Parlamentului. Seful statului se va adresa Parlamentului marti, 21 septembrie, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere. Solicitarea presedintelui de a se adresa parlamentarilor vine pe fondul finalizarii proiectului de revizuire a Constitutiei de catre departamentul juridic al Administratiei Prezidentiale. Liberalii au anuntat deja ca vor boicota sedinta comuna si nu vor participa la discursul presedintelui. Ce sanse au revizuirea Constitutiei si aplicarea referendumului din noiembrie 2009?
Potrivit surselor Hotnews.ro, se asteapta ca Traian Basescu sa atinga subiecte sensibile, cum ar fi reducerea numarului de parlamentari, trecerea la un Parlament unicameral si implicit revizuirea Constitutiei. Sursele citate sustin ca este posibil ca presedintele sa vorbeasca si despre necesitatea unui nou imprumut extern al Romaniei de la FMI si Banca Mondiala.
Modificarea Constitutiei. PNL a anuntat printr-un comunicat de presa ca nu participa la sedinta comuna in care seful statului se va adresa Parlamentului. „Consideram ca declaratiile lui Traian Basescu, indiferent de cadrul in care sunt facute, nu mai pot fi tratate demult cu seriozitatea si respectul cuvenite functiei pe care acest om o ocupa vremelnic. Apreciem ca majoritatea covarsitoare a societatii romanesti si-a epuizat resursele de rabdare in fata arsenalului de minciuni si vorbe goale ale lui Traian Basescu. Credem ca sirul interminabil de insulte adresate romanilor, diverselor categorii socio-profesionale pe care incearca sa le invrajbeasca sperand la beneficii de imagine, trebuie ignorate cu desavarsire„, se arata in comunicatul PNL.
De altfel, proiectul privind revizuirea Constitutiei, elaborat deja de Guvern, verificat de catre Administratia Prezidentiala, are mari sanse sa intre in dezbaterea Parlamentului toamna aceasta. Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul lunii septembrie, intr-un interviu acordat postului public de televiziune, ca proiectul primit de la Guvern a fost analizat de Departamentul Juridic al Administratiei Prezidentiale si urmeaza sa fie trimis Parlamentului in urmatoarele saptamani.
„Guvernul si-a facut treaba, au trimis proiectul la mine, proiectul de modificare a Constitutiei. In toamna aceasta il voi transmite mai departe la Parlament. Acum il am in analiza, sa fie cat mai apropiat de obiectivul referendumului„, a declarat seful statului la TVR 1. In viziunea presedintelui si a democrat liberalilor, proiectul de modificare a Legii fundamentale va trebui sa clarifice relatiile Presedinte-Guvern, Presedinte-Parlament si Guvern-Parlament si considera ca sistemul de republica semiprezidentiala este solutia corecta pentru Romania.
„Constitutia, in fondul ei, este o Constitutie buna, in schimb, ce am cerut Departamentului juridic de la mine, am cerut sa mai consulte si alti specialisti, sa constatam blocajele pe care le-a generat Constitutia, prin neclaritatea formularilor si sa plece de la noi, mai departe, catre Parlament, un proiect care sa indeparteze aceste neclaritati ale Constitutiei. (…) In niciun caz intentia mea, si acesta a fost votul romanilor la referendum, nu a fost schimbarea tipului de republica„, a precizat Traian Basescu.
Guvernul a elaborat in aprilie un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei pe care l-a trimis Administratiei Prezidentiale. Principalele modificari din proiectul Executivului: constituirea a unui Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, presedintele nu poate fi suspendat daca avizul Curtii Constitutionale este favorabil, Parlamentul poate fi dizolvat daca respinge doua solicitari de investitura intr-un interval de 45 zile, nu de 60 de zile cum prevede Constitutia in prezent.
O eventuala modificare a Constitutiei Romaniei necesita un proces indelungat si, cel putin teoretic, are putine sanse de reusita. Si asta pentru ca in timp ce presedintele Traian Basescu si PDL doresc o republica semi-prezidentiala si trecerea la un Parlament cu o singura Camera, opozitia PSD si PNL vrea exact contrariul. Astfel, PSD si PNL militeaza pentru o republica parlamentara cu reducerea atributiilor sefului statului, si intarirea controlului parlamentar asupra Guvernului prin demiterea unui ministru prin motiune simpla si un Parlament bicameral.
Aplicarea referedumului din 2009. O a doua problema la modificarea Constitutiei este aplicarea referendumului: reducerea numarului de parlamentari la 300 si trecerea la un Parlament unicameral. Cu exceptia PDL si a independentilor, nici un partid politic nu este de acord cu transformarea Parlamentului intr-unul unicameral, PSD, PNL si UDMR anuntand public acest lucru.
La aproape un an de la rezultatul referendumului, PDL a reusit sa impuna infiintarea unei comisii parlamentare care sa analizeze subiectul. Pana in prezent, comisia nu s-a reunit deloc. In luna aprilie, dupa certuri si negocieri cu PSD si PNL, democrat liberalii au reusit, facand compromisuri opozitiei, sa infiinteze comisia pentru aplicarea referendumului. La negocieri, PSD si PNL au impus o conditie esentiala: proiectul de constitutie sa fie adoptat cu votul a doua treimi din componenta comisiei.
Practic, pentru ca rezultatele referendumului sa treaca de comisia speciala, este nevoie de votul a doua treimi din numarul total al membrilor. De precizat ca, in comisia speciala, PDL, grupul independentilor si minoritatile au impreuna 12 voturi, iar PSD si PNL, UDMR au 13. Nici in plen, majoritatea de doua treimi nu e realizata.
La sase luni de la infiintare, comisia pentru modificarea Constitutiei nu s-a intalnit nici macar o data. Presedintele comisiei, democrat liberalul Daniel Buda, a explicat pentru HotNews.ro ca a asteptat ca Administratia Prezidentiala sa finalizeze proiectul si sa-l trimita in Parlament.
„Am asteptat ca proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de Guvern sa fie analizat si de catre Comisia Juridica de la Cotroceni si sa fie depus in Parlament. Nu ne-am apucat de lucru pana in prezent pentru ca am asteptat sa avem proiectul in fata si sa-l analizam„, a explicat presedintele comisiei.
Conform Constitutiei, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptat de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Actuala putere are putin peste o majoritate simpla in Parlament, nu doua treimi asa cum cere Constitutia.
Modificarea legii votului uninominal. O a treia tema pe care presedintele ar putea sa o aduca in discutie este cea a schimbarii legii votului uninominal. Tema uninominalului este inclusa si in proiectul de Guvern pentru modificarea Constitutiei. Din nou, pentru modificarea legii electorale este nevoie de o majoritate larga, iar partenerii de Coalitie – UDMR si UNPR – nu sunt de acord cu introducerea uninominalului pur, dupa modelul alegerii primarilor. Daca uninominal pur ar fi introdus in legea electorala, cele doua formatiuni politice, alaturi de PNL, risca sa ramana in afara Parlamentului.
Presedintele Traian Basescu a trimis, in 6 septembrie, o adresa presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor in care solicita sa adreseze un mesaj celor doua camere reunite ale Parlamentului, pe teme de politica interna. Traian Basescu a propus data de 21 septembrie, la o ora ce urma a fi stabilita de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Ultimul discurs tinut de seful statului in fata Parlamentului a fost la preluarea mandatului, iar in cursul anului 2009 s-a mai adresat celor doua Camere reunite pe probleme de politica interna si externa.