Sari direct la conținut

Transelectrica a lansat o aplicație-pilot de estimare a energiei produse de prosumatori

HotNews.ro
Transelectrica a lansat o aplicație-pilot de estimare a energiei produse de prosumatori

Transportatorul național de energie Transelectrica a dezvoltat în colaborare cu Teletrans SA, filiala de informatică și telecomunicații, o aplicație pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, potrivit unui anunț făcut vineri de companie. Transelectrica spune că aplicația este utilă participanților de pe piața energiei electrice, în contextul creșterii puterii instalate la prosumatori în rețea.

Aplicația calculează producțiile estimate la prosumatori atât cu o zi, cât și cu două zile înainte de ziua de referință, la nivel național, dar și la nivelul fiecărui județ în parte. Aplicația poate ajuta funcționarea optimă a Sistemului Electroenergetic Național, susține Transelectrica.

Aplicația este în proces de îmbunătățire

Noua aplicație-pilot este disponibilă public pe website-ul Transelectrica la adresa https://web.transelectrica.ro/prosumatori/ și se află în proces de îmbunătățire, bazându-se pe feedback-ul tuturor părților interesate.

Transelectrica așteaptă sugestii de îmbunătățire la adresa de e-mail office@transelectrica.ro, astfel încât în perioada următoare această inițiativă a Transelectrica să devină un instrument util cât mai multor părți implicate și asupra cărora informațiile oferite au impact.

Capacitatea fotovoltaicelor de pe case a depășit puterea a două reactoare

Tot mai multe persoane devin prosumatori și își instalează pe case panouri fotovoltaice.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei la sfârșitul lunii mai 2024, puterea instalată la prosumatorii din Sistemul Electroenergetic Național a fost de 1.780 MW. În viitorul apropiat se așteaptă o evoluție semnificativă a creșterii capacității instalate a acestora.

Anul 2023 a ieșit în evidență printr-o creștere bruscă a capacității instalate a prosumatorilor, de la 478 MW la începutul lui 2023, la 1.443 MW la sfârșitul anului.

În ianuarie 2023, capacitatea instalată era doar de 478 MW, această creștere bruscă din ultimii doi ani arătând că a fost creat un adevărat fenomen al fotovoltaicelor de pe case.

Acest fenomen a condus la o scădere a consumului dispecerizabil, tendință care va continua. Adică, omul își produce singur energia, iar cantitățile nu apar în sistem.

INTERVIURILE HotNews.ro