Transelectrica: Furtunile au doborat mai multi stalpi din reteaua de transport a energiei electrice in judetul Mures. Cum s-a ajuns in aceasta situatie
Transelectrica a anuntat marti ca in data de 19 iunie 2016, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune au cazut la pamant. Inainte de acest anunt, pe pagina de Facebook a Energy For Romania au fost postate mai multe poze cu stalpii cazuti. (Vezi FOTO atasat). Pozele de pe Facebook sunt insotite de urmatorul comentariu: ” La pamant: 6 stalpi de 400kV , 4 stalpi de 220kV, 18 stalpi de 110kV (6 linii indisponibile) multe LEA de MT si de jt. toate langa statia Iernut, in apropiere de comuna Cuci”.
- Este a doua situatie grava pentru Transelectrica, dupa ce la 1 iunie s-a produs o avarie puternica in judetele Valcea si Arges, avarie ce ar avea ca motiv aceeasi lipsa de investitii si posibile lucrari proaste de mentenanta.
Surse din domeniul energetic au declarat pentru HotNews.ro ca, in mod normal, acesti stalpi nu ar fi trebuit sa se prabuseasca, insa s-a ajuns intr-o asemenea situatie din cauza lipsei investitiilor adecvate, reteaua fiind veche de peste 40 de ani. Vezi ce arata si un document obtinut de HotNews.ro.
Transelectrica precizeaza ca la nivelul Transelectrica si a doi operatori de distributie, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, se actioneaza in regim de urgenta pentru realizarea unor lucrari provizorii prin care se va asigura un nivel corespunzator al sigurantei in alimentarea cu energie electrica a retelelor din zona de nord-vest a tarii.
„In data de 19.06.2016, la ora 1953, ca urmare a unor fenomene meteorologice extreme care au avut loc pe raza localitatilor Iernut si Cuci din judetul Mures (furtuna puternica insotita de vijelie cu manifestari de tornada), au avut loc mai multe declansari in reteaua de transport si in cea de distributie a energiei electrice, generate de deteriorarea unor componente ale liniilor electrice din zona limitrofa statiei electrice 400/220/110 kV Iernut, dupa cum urmeaza:
in reteaua de transport a fost afectata o linie de 400 kV avand 6 stalpi deteriorati si cazuti la pamant si o linie de 220 kV, avand 4 stalpi deteriorati si cazuti la pamant;
in reteaua de distributie au fost afectate o linie dublu circuit de 110 kV apartinand operatorului de distributie Electrica Transilvania Sud, avand 5 stalpi deteriorati si cazuti la pamant si doua linii dublu circuit de 110 kV apartinand operatorului de distributie Electrica Transilvania Nord, avand un numar de 13, respectiv 4 stalpi deteriorati si cazuti la pamant.
In urma declansarilor, alimentarea consumatorilor cu energie electrica nu a fost afectata. Atat la nivelul CNTEE Transelectrica cat si al celor doi operatori de distributie se actioneaza in regim de urgenta pentru realizarea unor lucrari provizorii prin care se va asigura un nivel corespunzator al sigurantei in alimentarea cu energie electrica a retelelor din zona de nord-vest a tarii. Totodata, au fost demarate si actiunile necesare pentru remedierea in cel mai scurt timp posibil a liniilor, prin lucrari de reconstructie a portiunilor de linii afectate (inlocuire stalpi si conductoare electrice)„, se arata intr-un comunicat al Transelectrica.
Ce arata un document al Transelectrica
„In statia Iernut, in intervalul orar 19:48-19:53, au declansat 6 A-LEA 110 KV: Aiud-Ocna Mures, Tarnaveni circ.1,2, Ludus, Calarasi si Cluj Sud. Declansarile s-au produs prin protectiile de distanta si protectiile de curent hompolar, la defecte R,S,T- N. Cu exceptia LEA 110 kV Iernut-Aiud-Ocna Mures, la care locatorul de defect a indicat distanta de 15,7 km, pentru celelalte LEA locatorul de defect a indicat distante cuprinse intre 0,8 km si 1,7 km fata de statia Iernut. LEA 110 kV declansate au ramas indisponibile, cu stalpi aferenti in zona statiei Iernut, cazuti la pamanat sub actiunea fenomenelor meteorologice extreme: furtuna si vant puternic”, se arata intr-un document al Transelectrica privind evenimentele accidentale din perioada 17 iunie-21 iunie 2016, obtinut de HotNews.ro.
Potrivit unor surse din domeniul energetic, acesti stalpi ar fi trebuit sa ramana in picioare, in ciuda furtunilor puternice. Insa, din cauza lipsei investitiilor adecvate, stalpii de inalta tensiune sunt slabiti. De-a lungul anilor, acesti stalpi au trecut prin lucrari de reabilitare si „vopsire”, insa doar la suprafata, nefiind consolidata si partea care se afla sub pamant, au declarat pentru HotNews.ro sursele amintite.
Citeste si:
- EXCLUSIV Cum a ajuns infrastructura de dispecerizare a sistemului energetic national intr-o stare critica si de ce a taraganat Transelectrica inlocuirea acesteia
- Pentru prima oara in ultimii 26 de ani, reteaua electrica de transport a cazut in doua judete. Transelectrica prefera sa aloce cea mai mare parte din profit actionarilor, nu investitiilor