Sari direct la conținut

Transgaz a început construcția conductei BRUA

HotNews.ro
Traseul BRUA, Foto: Transgaz
Traseul BRUA, Foto: Transgaz

​Transgaz a demarat luni construcția conductei BRUA pe teritoriul României. Proiectul BRUA – Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km. La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre: Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse (1,5 miliarde metri cubi/an) și Ungaria prin interconectorul Horia – Csanadpalota (1,75 miliarde Smc/an).

„Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite să încasăm sume importante de bani din tarifele de transport și tranzit”, a declarat Ion Sterian, Directorul Generl al Transgaz.

Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

Conducta BRUA va fi în mare parte utilizată pentru tranzitul de gaze, a declarat recent Razvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei, într-un interviu acordat HotNews.ro. Adică, vor fi transportate gaze din unele țări în alte țări, tranzitând România. Prin această conductă ar putea trece și gaze rusești livrate de Gazprom către Europa prin Turkish Stream.

Până anul trecut, BRUA era considerat un proiect care ar putea fi folosit și pentru transportul gazelor din Marea Neagră până în Austria.

În decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din România și Ungaria (Transgaz si FGSZ) au organizat licitații pentru rezervarea unei capacități de transport al gazelor de aproximativ 4 miliarde mc gaze/an, prin conducta BRUA, acestea fiind câștigate de firme din Ungaria. Licitațiile au fost organizate în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018 de companiile de transport al gazelor din România și Ungaria (Transgaz și FGSZ) atât pe sensul de export, cât și pe cel de import. Aceste licitații au fost făcute în condițiile în care Ungaria a decis vara trecută ca BRUA (conducta Bulgaria – România-Ungaria – Austria) să se oprească pe teritoriul sau. Practic, a decis să nu extinda conducta până în Austria, așa cum era proiectul inițial, ci să se oprească în Ungaria, gazele urmând să fie redirecționate pe alte rute, către Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro