Tranzacție de peste 1,06 miliarde de dolari: Romgaz semnează marți, la Palatul Victoria, achiziția acțiunilor Exxon în proiectul Neptun Deep
Contractul prin care Romgaz va prelua participația americanilor de la Exxon în proiectul Neptun Deep se va semna marți, 2 mai, eveniment la care va participa și premierul Nicolae Ciucă. Tranzacția a fost aprobată în decembrie 2021 de către acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.
Semnarea acestui contract, anunțată anterior de ministrul Energiei Virgil Popescu, apare în agenda de marți, 3 mai, a premierului Nicolae Ciucă. Evenimentul va avea loc la ora 16:00 la Palatul Victoria.
- „Ora 16:00 – participare la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep). Palatul Victoria”, a anunțat Executivul.
Ministrul Virgil Popescu a anunțat în data de 29 aprilie că acest contract ar urma să se semneze în această săptămână:
- „Gazele din Marea Neagră vor ajunge în casele românilor, așa cum am promis. Săptămâna viitoare se semnează contractul dintre Romgaz și Exxon, pentru preluarea participației americane în perimetrul Neptun Deep.
- Am avut discuții cu cei de la Romgaz și de la Petrom și odată ce vor intra în acest proiect, noi vom încerca să urgentăm și să ardem niște etape, să ajutăm cât se poate cu partea birocratică, cu avizele care nu au fost încă luate, în așa fel încât să grăbim acest lucru.
- De asemenea, pentru a elimina orice fel de speculații reiterez următoarele: perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona continentală câștigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina. Este în apele teritoriale românești încă de la început. Acum vedem, mai bine ca oricând, ce înseamnă o umbrelă de securitate a Alianței Nord-Atlantice.”, a spus ministrul Energiei pe Facebook.
Ce este proiectul Neptun Deep: Explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale
Proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținut în cote egale de ExxonMobil şi OMV Petrom, doar că ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România.
La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.
Contractul ar fi urmat să fie semnat după ce va obține aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 28 aprilie 2022, lucru care s-a întâmplat.
Deloitte România a anunțat luna trecută că a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, deținut în proporție de 70% de statul român, în obținerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finanțarea parțială a preluării acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagră Neptun Deep. Facilitatea de împrumut a fost acordată pe o perioadă de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a Romgaz.
Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Agerpres, că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.