Tranzactiile dubioase cu arabi ale afaceristului Franti Itul
Arestarea omului de afaceri albaiulian Franti Itul pentru contrabanda cu tigari si cafea readuce in atentie alte afaceri dubioase in care el a fost implicat in ultimii ani. Una dintre acestea se refera la falimentul SC „Avicola” SA Santimbru, in urma careia bugetul statului a fost prejudiciat cu cateva zeci de miliarde de lei.
Surse oficiale au mentionat ca Itul este cercetat penal, alaturi de un alt om de afaceri controversat – Marin State, si in legatura cu evolutia societatii „Avicola” SA in perioada 2000-2001.
Irakian invizibil, responsabil pentru prabusirea „Avicola”
Ilegalitatile la societatea din judetul Alba au inceput in luna mai 2001, cand „Avicola” SA a fost privatizata de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), pachetul majoritar de actiuni (92,3086 la suta) fiind achizitionat de omul de afaceri Marin State. Peste doar 5 luni, in octombrie 2001, acesta din urma a cesionat pachetul de actiuni cumparat de la stat cetateanului irakian Shafaa Jasim Sh. Kunbar, operatiune care se pare ca i-a adus cateva miliarde de lei.
La randul lui, strainul a vandut firma, dupa doua luni, lui Franti Itul, proprietarul SC „Itul” SRL. Pretul „negociat” intre cei doi a fost de 17,5 miliarde lei, suma ce ar fi trebuit achitata in rate pana in anul 2009.
Totusi, afaceristul albaiulian a virat, imediat dupa semnarea contractului, o suma mult mai mare, respectiv 26 de miliarde lei, pe motiv ca irakianul avea nevoie de bani pentru a cumpara furaje pentru pasari.
Cetateanul strain a ridicat toti banii si s-a facut disparut, nefiind depistat de autoritati pana in prezent. Acesta a fost un bun pretext pentru ca firma sa intre in insolvabilitate, iar vinovatia sa cada pe un arab imposibil de gasit (daca a existat vreodata).
In lipsa strainului, administratorul judiciar a incercat sa obtina informatii de la fostul actionar, Marin State, care a declarat, insa, ca nu are acces la documente, care s-ar fi aflat la SC „Itul” SRL.
Pana la urma, „Avicola ” SA Santimbru a lasat in urma datorii de peste 60 de miliarde lei, bani care probabil nu vor mai fi recuperati niciodata. Din patrimoniul firmei, evaluat initial la 38,6 miliarde lei, au ramas doar cateva active, pe care nimeni nu vrea sa le cumpere si care oricum nu ajung nici pe departe pentru acoperirea „gaurilor”.
In momentul in care s-a declansat falimentul „Avicola”, in structura actionariatului societatii se regaseau cetateanul irakian Shafaa Jasim Sh. Kunbar, care detinea 92,3086 la suta din capitalul social, Marin State – 0,0103 la suta si alte persoane fizice (7,6811 la suta).
Cei mai importanti creditori ai firmei sunt Directia Generala de Finante Publice, Casa Judeteana de Pensii, firme cu profil avicol din tara, „Electrica” SA, Directia Apelor Mures si alte institutii ale statului.
Arestat pentru afaceri pe filiera romano-arabo-moldoveneasca
Franti Itul a fost arestat, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru alte afaceri, de data aceasta cu tutun si cafea falsificate, in care se regaseste, de asemenea, numele unor cetateni de origine araba, dar si al unor moldoveni.
Seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a precizat ca Franti Itul si Veaceslav Secrieru, zis „Slava”, (cetatean roman cu domiciliul in Republica Moldova) au pus bazele unei grupari infractionale care se ocupa cu contrafacerea de cafea, importuri ilicite de tutun si confectionarea de tigari in fabrici clandestine, precum si cu importuri si exporturi de carne de pui pe baza unor contracte comerciale fictive, cu scopul de a scoate bani din tara prin plati valutare externe ilegale.
Ofiterii de la Crima Organizata au precizat, ieri, ca banii proveniti din aceste activitati ajungeau in contul SC „Frolico Trading Limited”, cu sediul la Nicosia, in Cipru. Operatiunea prin care a fost prins Itul a fost denumita „Metropol” si a implicat importante forte politienesti, din cauza complexitatii activitatilor infractionale.
Alaturi de omul de afaceri albaiulian au mai fost retinute alte doua persoane. Anchetatorii mentin discretia in jurul identitatii celorlalte sapte persoane anchetate in stare de libertate (cetateni romani, arabi si moldoveni). Chiar si cele 14 perchezitii efectuate la sediile unor firme sau la domciliul unor persoane private s-au desfasurat cu mare discretie.
Nu mai putin de 35 de hard-diskuri, trei laptop-uri si o unitate centrala PC au fost ridicate.