Tranziția de la asistența medicală clasică la medicina predictivă: Instrumentele există, dar încă lipsește rețeta ce poate genera schimbarea. Care sunt provocările?
Tehnologia, cantitățile uriașe de informații și progresele în domeniul științei datelor creează oportunități de predicție, prevenire și personalizare a tratamentelor care altădată erau imposibil de imaginat. Chiar și o estimare pesimistă arată că potențialele economii anuale obținute prin utilizarea medicinei predictive s-ar ridica 26 de miliarde de dolari la nivel mondial, arată un raport al strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.
Cercetătorii americani au descoperit că utilizarea diagnosticelor moleculare de precizie sau a farmacogeneticii pentru șase afecțiuni comune – cancer, diabet, boli de inimă, hipertensiune, boli pulmonare și accident vascular cerebral – are un potențial enorm de prevenire a bolilor prin identificarea persoanelor cu risc și prin facilitarea terapiei profilactice.
Astfel, o reducere cu 10% a incidenței bolilor prin medicina predictivă în următorii 50 de ani ar genera o valoare economică cuprinsă între 33 și 114 miliarde de dolari, în funcție de afecțiune, sub forma unor vieți mai lungi și mai sănătoase, arată analiza PwC.
Ce presupune tranziția către medicina predictivă?
Un sistem de sănătate predictiv bine dezvoltat presupune o îndrumare medicală a populației integrată în viața de zi cu zi. Aceasta ar cuprinde o înțelegere a predispoziției genetice a individului la boală și a factorilor de risc, a markerilor epigenetici și a biomarkerilor relevanți, a măsurilor preventive, cum ar fi scanările și monitorizarea regulată a sănătății și a stării de bine.
Citește continuarea articolului pe blogul PwC România
Articol semnat de Ruxandra Târlescu, Partener PwC România
Articol susținut de PwC România