Sari direct la conținut

Trebuie legalizata mita data medicilor?

HotNews.ro

Mituirea doctorilor este un fenomen atit de raspindit in Romania, incit propunerile de legalizare a spagii nu au lipsit. Presedintele Colegiului Medicilor din Cluj a anuntat ca va initia o dezbatere nationala pe tema coruptiei din sistemul medical. Ministerul a propus ca spaga sa fie donata spitalului, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate sa fie sub forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit. Transparency International cere insa respingerea ei si atentioneaza ca s-ar incalca diferite conventii europene la care Romania este parte. HotNews.ro va propune o dezbatere pe aceasta tema si va invita sa raspundeti la intrebarea ” Trebuie legalizata mita data medicilor?” Asteptam opiniile si sugestiile dumnevoastra.

Update: Transparency International Romania solicita, intr-un comunicat de presa, respingerea oricarei reglementari care sa legalizeze mita in sistemul de sanatate, asa cum exista lansata propunerea de catre reprezentantii Colegiului Medicilor. „Orice beneficiar de servicii de sanatate contribuie, din veniturile pe care le ob ine, la fondul asigurarilor sociale de sanatate, asadar serviciile de care beneficiaza sunt deja platite. Instituirea unei noi taxe legale echivaleaza cu majorarea acestor procente. Acceptarea coruptiei ca forma de compensare a veniturilor este imorala. Statul poate creste transparent contributiile de asigurari si poate marii corespunzator salariile, dar are obliga ia de a combate coruptia din sistem pentru a garanta drepturile pacientului pentru serviciile pe care le-a platit prin taxe”, a declarat, presedintele organizatiei, Victor Alistar, in comunicat.

Propunerea cea mai recenta de legalizare a spagii vine din partea presedintelui Colegiului Medicilor din Cluj, Mircea Barsan, care cere autoritatilor sa modifice legislatia in asa fel incit sa permita pacientilor sa dea medicilor asa numitele atentii, dupa ce s-au insanatosit. Opinia lui este ca in acest fel fenomenul coruptiei s-ar diminua.

Formele spagii

O propunere asemanatoare a avansat si Ministerul Sanatatii, diferenta fiind ca suma respectiva urma sa fie donata spitalului in care pacientul s-a tratat. „Posibil sa sustinem aceasta varianta, posibil sa sustinem si alte variante total diferite sau nuantate” a declarat Eugen Nicolaescu.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustinea insa ca mita ar trebui sa imbrace forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit. Ideea nu a avut insa trecere, ministrul sanatatii fiind de parere ca ” Romania nu are capacitatea de a suporta orice fel de taxa pusa pe buzunarul cetateanului, indiferent ca ea e mica sau e mare”. Argumentul forte a fost insa cel legat de obligativitate. ” Omul da cit crede si cind crede el, nu-l putem obliga”, spunea Nicolaescu.

Mita, intre traditie si globalizare

Parerea presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, este aceea ca pacientul are dreptul sa-si recompenseze material medicul curant, si in alte tari existind aceasta posibilitate. ” „Acea lege n-ar trebui sa faca altceva decat sa precizeze conditiile in care pacientul isi poate exercita acest drept. De cand a aparut profesia medicala, actul medical a fost cu titlu oneros, deci, s-a platit. Trebuie sa vedem cum se plateste si daca, intr-adevar, aceasta plata acopera si nevoile pacientului si nevoile medicului”.

Astarastoaie afirma ca si in Germania pacientii dau medicilor cadouri sau bani, ca in Japonia medicul primeste un cos cu cadouri, uneori si cite un plic, iar in Scotia, la medicina de urgenta, pacientul are dreptul sa-l recompenseze pe medic cu pana la maximum 15 euro. In Ungaria si Cehia exista o taxa simbolica, de circa 1 euro. In Slovacia ea a fost eliminata, pe motiv ca oamenii saraci nu si-o permiteau.

„Modalitatile trebuie sa tina cont de traditia si cultura sistemului respectiv”, spune Astarastoaie.

360 milioane $ spaga pe un an

Potrivit unui studiu realizat chiar de Ministerul Sanatatii, in 2004 „bunavointa” medicilor a costat echivalentul a 360 milioane dolari, adica 10% din bugetul de stat. Acelasi studiu arata ca 46% dintre romani ar prefera sa plateasca serviciile care nu sint acoperite de stat, decit sa dea mita. Problema pare a fi aceea ca spaga a prosperat si in sistemul privat, 18% din cei intrebati spun ca au dat cadouri.

Calculul facut de Ministerului Sanatatii arata ca in medie, un roman mituieste medicul de familie cu 160.000 de lei vechi. In cadrul unei unitati sanitare ceva mai mari, cum ar fi policlinica, spaga creste la 400.000 de lei. Doctorul de la spital are motive sa fie mult mai multumuit pentru ca la el merg cei mai multi bani. Bunavointa unui medic de la spital se plateste cu, in medie, 800.000 de lei vechi. 35% dintre cei carora li s-a cerut spaga au fost abordati in mod direct de catre personalul medical.

Mita de voie si cea de nevoie

Problema de fond pe care o ridica majoritatea medicilor este cea a conditionarii mitei. Mai exact, acei doctori care nu te opereaza sau trateaza fara „stimulent”. Aceasta practica intra sub incidenta legii penale, dar prea putine cazuri au ajuns in Justitiei sau in atentia Colegiului Medicilor.

Grosul spagii este dat de buna-voie, iar acest lucru este privit cu ingaduinta de doctori. Asa cum declara Vasile Astarastoaie, este o chestiune de „traditie”.

Precedent periculos

Tranparency International atrage atentia ca legalizarea spagii data medicilor ar putea crea un precedent periculor si in cazul functionarilor publici sau al magistratilor. In plus, spune TI, Romania este parte la Conventia Europeana Civila Impotriva Coruptiei si la Conventia Europeana Penala Imptotriva Coruptiei, ambele ratificate din 2002. O asemenea initiativa ar contraveni angajamentelor luate si ar putea atrage dupa sine chemarea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie.

Citeste si: Sa legalizam spaga in spitale. Macar sa fim siguri de ce murim (de Alex Mihaileanu)

Trebuie legalizata mita data medicilor? Nu asa trebuie pusa problema (de Emil Stoica)

Cititorii Hotnews.ro au postat o multime de argumente – remarcabile prin coerenta – pro si contra legalizarii recompenselor oferite medicilor de catre pacienti. Majoritatea mesajelor insista asupra defectelor sistemului medical si asupra salariilor mici pe care le primesc doctorii.

Cortez

Doctorii ar trebui sa aiba un salariu decent , comparabil cu al altor functionari publici si sa nu fie nevoiti sa astepte o spaga sa traiasca de pe o zi pe alta…dar Ministerului Sanatatii ii convine probabil sa le dea salarii mici ca doar nu din banii lor se dau spagile ci tot din banii oamenilor care platesc de 2 ori acelasi serviciu, o data prin asigurare si o data cu spaga…Sa speram ca vin ministrii mai capabili care sa le redea demnitatea doctorilor…

bedeu

Contributiile de sanatate se duc pe cladiri maiestuoase si patetice ale Caselor de sanatate, in loc sa fie transformati in salarii pentru cei care merita.

Alien

Doar o mentalitate stupida de natie inapoiata a ridicat medicii pe un piedestal, „saru’mana, dom’ doctor, luati sacosa asta sau banii astia” Hai sa fim seriosi, se ia spaga pentru ca se da spaga pentru ca s-a cerut spaga, e un cerc vicios si balcanic.

Maximus

Ce ar fi daca tot platim cele mai mari taxe la aproape orice,tousi sa ne folosim de banii nostrii,si sa lasam vrajeala cu spaga data spitalului,ca nu tine.

delia

atata nesimtire… cum sa transformam mita/spaga in ceva legal? chiar isi inchipuie ministerul ala minunat al sanatatii ca oamenii dau spaga de placere?

doctorul

si tuturor care pun problema de a da spaga ca pe o „traditie”. Nu e traditie din moment ce a fost creata in regimul comunist.

Dan

Daca o infractiune devine o practica generala hai sa o legalizam ca sa o tinem sub control, nu ?

lucian11

astia nu sunt sanatosi?

„taxe pentru fiecare serviciu medical oferit”

pai ce facem.. platim aceeasi taxa de doua ori? nu mai dam bani din salariu si la asigurarea de sanatate?

e clar… parlamentarii au pus ochii pe sutele de milioane de euro care se dau ca spaga anual medicilor.

[…]idee pentru parlamentari: impozitul pe furt/talharit

fiecare om prins la furat va fi impozitat cu x% din ce a furat si apoi va fi lasat liber.. cu tot cu (100-x)% din prada sa.

resp

– cine vrea onorariu liber, sa treaca in privat si sa isi conduca clinica ca un butic (cu fisc si cu faliment etc) Sa se termine cu activitatea privata folosind meterialele statului.

– spaga a distrus de fapt aparitia unei medicine private, toti fac afaceri pe banii statului.

– spaga se da si la asistente, brancardieri, etc. La acestia nu exista nici o justificare de invatatura, timp de ucenicie etc.

Iri

Nu,nu trebuie legalizata. Astfel, se va legaliza mita in institutiile publice si… in timp, veti afla ca banii dati pentru diferite serviii, la orice nivel, erau in temeiul Legii Mitei.

conrad

Chiar daca bani intra in cantitati mari in spitale, acestia sunt deturnati de catre anumite filiere farmaceutice si se alege prafu de ei.

Salariile medicilor sunt doar un pretext la mita. Mita oricum de pretinde mai mault sau mai putin pe fata in orice sectie de chirurgie, spital etc.

Chiar daca un rezident ar lua 400 euro pe luna in mana, dupa explozia preturilor de pe piata imobiliara tot nu si-ar permite un trai decent.

Legalizarea mitei pentru medici nu rezolva in mod real problema nivelului de trai a rezidentilor si nici a medicilor cu oarecare vechime/stare. In schimb i-ar avantaja pe cei care sunt pusi in pozitii importante chirurgi, radiologi etc

medic

Un medic care ia spaga e un medic care n-are cu ce sa plateasca chiria de 250 E din Bucuresti, cand el are salariu 200 E, e un medic care merge cu 253 la Fundeni inghesuit si pe ritm de manele, e un medic care face spasm coronarian ca nu cumva sa-si fi pus aiurea parafa sub tratamentul indicat in foaia de observatie, e un medic care mai lucreaza si pe la nu stiu ce firma privata de servicii medicale ca sa aiba si ce sa manance luna care vine.

eu dau spaga la doctori!

leafa doctorilor nu poate fi numita leafa la noi !!

diferenta trebuie sa vina de la noi, ca vrem, ca nu vrem, ca ne apuca clabucii corectitudinii sau nu

Valentin Ciurel

ar daca actul medical a fost unul de cea mai buna calitate iar rezultatele lui sunt resimtite in starea de sanatate a pacientului atunci consider ca „spaga” este ceva absolut bine meritat. Sa redai viata si sanatatea unui om este un lucru aproape dumnezeiesc. De ce atunci doctorul sa nu beneficieze de linistea grijilor materiale si munca lui sa nu fie suspusa stresului asigurarilor diferitelor nevoi si de ce nu chiar placerilor de tot felul. El nu merita ? Hai sa fim bolnavi cand admitem posibilitatea acestor atentii si sa judecam sanatos ! Daca medicul conditioneaza actul medical de sume sau alte „foloase necuvenite” atunci el trebuie marginalizat in sfera actului medical sau chiar inlaturat. Daca insa, recompensa sau „multumirea” este ceva pornit din intentia pacientilor cu titlul de cadou atunci nu vad unde este problema.

sempere

Un salariu mic ii condamna pe medici sa perpetueze sistemul spagilor. Nu doar pe medici ci pe toti functionarii, dar acum vorbim despre sistemul sanitar.

Credeti ca in Franta unde un medic are 3.000 de euro pe luna, s-ar mai gandi cineva sa ceara pacientilor „micile” atentii ca sa-si rotunjeasca veniturile? Ar fi de neinchipuit.

Malkovich

conditionarea e una, acceptarea unui cadou e cu totul altceva si stiu foarte bine ce spun. exista si medici care nu accepta absolut nimic si atunci tot familia pacientului e nemultumita pornind de la premiza ca „operatia cred ca a mers prost si ceva nu e in regula, pentru ca doctorul nu a vrut sa ia nimic de la mine deci stie el ceva..” si dai iar cu ingrijorari si supozitii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro