„Trebuie să trimitem un mesaj clar”: Cum au fost primite în Europa comentariile lui Donald Trump despre apărarea țărilor NATO „rău-platnice”
Comentariile fostului președinte american Donald Trump referitoare la apărarea țărilor NATO „rău-platnice” au stârnit un val de reacții luni în Europa în condițiile în care retorica tot mai belicoasă a Moscovei provoacă îngrijorări privind o extindere a conflictului din Ucraina.
Alexander Stubb, noul președinte al Finlandei, a declarat luni că țara sa ar trebui să rămână calmă și să se concentreze pe apartenența sa la NATO în timp ce în Statele Unite se desfășoară campania electorală pentru alegerile prezidențiale și legislative din noiembrie.
„Campaniile electorale din SUA sunt foarte diferite de alegerile din Finlanda iar retorica folosită este adesea mult mai puternică. Cred că în momentul de față cel mai bine este să rămânem calmi și să ne concentrăm pe consolidarea apartenenței noastre la NATO”, a declarat Stubb în cadrul unei conferințe de presă.
Liderul de la Helsinki a amintit totodată că Finlanda cheltuie mai mult pe apărare decât procentul de 2% din PIB recomandat țărilor membre ale NATO.
Șefa Parlamentului European spune că Europa trebuie să trimită un „mesaj clar” Statelor Unite
Kaja Kallas, premierul Estoniei, a spus în schimb că afirmațiile lui Trump ar trebui să reprezinte un apel la deșteptare pentru unele din țările membre care au neglijat cheltuielile cu apărarea în ultimii ani.
„Cred că ceea ce a spus candidatul la președinție din America este de asemenea ceva care poate ar trebui să reprezinte un apel la deșteptare pentru unii dintre aliații care nu au făcut atât de multe” pe plan militar, a declarat Kallas la o conferință de presă comună pe care a susținut-o alături de Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
Metsola a spus la rândul ei că UE ar trebui să cheltuie mai mult pe apărare și că va trimite astfel un „mesaj clar”, „indiferent cine va conduce următoarea administrație americană”, că „suntem suficient de puternici pentru a putea să ne apărăm unii pe alții”.
Metsola a spus de asemenea că „orice afirmație precum aceea [făcută de Trump] trebuie să fie recunoscută cu pericolul pe care îl aduce, dar și cu recunoașterea din partea noastră că trebuie să facem mai multe” în domeniul apărării.
- Pe același subiect: Care sunt țările NATO care nu alocă 2% din PIB apărării și cele care respectă angajamentul?
Șeful diplomației europene a taxat dur comentariile lui Donald Trump
Comentariile celor 3 oficiali au venit după ce mai devreme în cursul zilei Josep Borrell, șeful diplomației europene, a avut o reacție dură la adresa comentariilor făcute de Donald Trump în cursul weekendului.
„Să fim serioşi! Să fim serioşi! NATO nu poate fi o alianţă à la carte!”, a spus Josep Borrell înaintea reuniunii informale a miniştrilor dezvoltării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Bruxelles.
„În epoca în care trăim, o alianţă militară nu poate funcţiona după toanele preşedintelui Statelor Unite: ‘da, nu, mâine, nu, depinde’. NATO există sau nu există”, a adăugat Borrell vizibil iritat, potrivit jurnaliștilor prezenți la Bruxelles.
„În timpul acestei campanii (electorale americane), vom vedea şi înţelege multe lucruri. Nu contaţi pe mine pentru a comenta toate ideile stupide care vor fi exprimate în timpul unei campanii naţionale din Statele Unite”, a mai spus șeful diplomației europene.
Șeful NATO a reiterat hotărârea alianței să apere toate statele membre
Jens Stoltenberg, norvegianul care ocupă funcția de secretar general al NATO, a avertizat la rândul său cu o zi în urmă că afirmațiile făcute de Trump „subminează întreaga noastră securitate” și că „expun soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”.
„Orice sugestie că aliații nu se vor mai apăra unii pe alții subminează securitatea noastră a tuturor, inclusiv a Statelor Unite, și îi expune pe soldații americani și europeni unui risc sporit. NATO rămâne pregătită și capabilă să îi apere pe toți aliații”, a declarat șeful NATO în comunicat remis presei, subliniind că „orice atac împotriva NATO va antrena un răspuns unit și energic”.
„Sunt convins că Statele Unite vor rămâne un aliat puternic și angajat în cadrul NATO, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale”, a adăugat Jens Stoltenberg.
Comentariile lui Trump care au stârnit consternare în Europa
Donald Trump, foarte probabil candidatul republican care îl va înfrunta pe Joe Biden la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a amenințat sâmbătă că, dacă va fi reales, nu va mai apăra țările NATO care nu alocă o parte suficient de mare din bugetele lor pentru apărare, mergând chiar până la a încuraja Rusia să le atace.
Trump, care în timpul unui miting politic desfășurat sâmbătă în Carolina de Sud părea să povestească o întâlnire cu liderii NATO, l-a citat pe președintele unei „țări mari” pe care nu a numit-o, care l-ar fi întrebat: „Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia – ne veți proteja?”.
„Am întrebat: ‘Nu ați plătit? Sunteți rău-platnici?’. El a spus: ‘Da, să spunem că așa este’. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești”.
Comentariile sale au fost criticate în termeni duri și de administrația democrată a președintelui Joe Biden.