Sari direct la conținut

Trei țări europene au avut cel mai mare exces de mortalitate de după Primul Război Mondial în timpul pandemiei de COVID-19

HotNews.ro
Gripa spaniola, Foto: Wikipedia
Gripa spaniola, Foto: Wikipedia

Excesul de mortalitate în Elveția, Suedia și Spania a atins cel mai ridicat nivel în 2020, când pandemia de COVID-19 a ajuns în Europa, decât în orice alt an după 1918, când gripa spaniolă se răspândea în jurul lumii, relatează IFL Science.

Constatările studiului publicat în revista Annals of Internal Medicine oferă informații importante cu privire la primele 12 luni ale pandemiei de COVID-19 și lecții care pot fi învățate în cazul izbucnirii unei pandemii viitoare.

„Concluziile noastre sugerează că pandemia [de COVID-19] este al doilea cel mai mare dezastru în peste 100 de ani în ceea ce privește mortalitatea cauzată de o infecție virală în cele 3 țări pe care le-am studiat, depășită doar de pandemia de gripă spaniolă din 1918”, au notat cercetătorii în studiu.

Ei au ales cele 3 țări deoarece ele au ținut înregistrări lunare privind mortalitatea defalcată pe cauze timp de mai bine de un secol. De asemenea, ele nu au participat la niciunul dintre cele două Războaie Mondiale astfel că datelor privind mortalitatea nu li s-au adăugat decese cauzate de aceste conflagrații.

„Vârfuri lunare de mortalitate în exces”

Echipa de cercetători a comparat de asemenea statisticile legate de epidemii de gripă severe, alături de cele privind pandemia din 1918. Cea din urmă a afectat preponderent persoanele tinere, astfel că a avut un profil de mortalitate diferit în ceea ce privește vârsta, comparativ cu COVID-19.

„În timpul pandemiei din 2020 aceste 3 țări au înregistrat lunar vârfuri de mortalitate în exces decât în majoritatea celorlalte luni de după pandemia de gripă spaniolă din 1918, incluzând aici numeroase vârfuri datorate gripei și valurilor caniculare”, notează cercetătorii.

„Acest lucru subliniază dimensiunea istorică a pandemiei de COVID-19”, subliniază ei.

Datele oficiale arată că aproape 6 milioane de persoane și-au pierdut viața la nivel global din cauza COVID-19 de la sfârșitul lui 2019, când coronavirusul a apărut în orașul chinez Wuhan.

Potrivit OMS, numărul global de decese cauzate de COVID-19 în 2020 ar fi fost subestimat cu 1,2 milioane, însă alte estimări vorbesc de până la 3 milioane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro