Sari direct la conținut

Trenduri Economice prezinta schema legala de defrisare a unei paduri. Solutia: interzicerea exportului de cherestea

Trenduri Economice

Blogul Trenduri Economice prezinta schema prin care o padure poate fi defrisata legal, prin interpusi: o firma mica primeste avansuri mari pentru a cumpara o padure. Prin contract, se obliga sa livreze „finantatorului” o anumita cantitate de cherestea (de obicei 60% din padurea achizitionata) si trece rapid la exploatarea in forta. Avizele de exploatare pe care se bazeaza sunt obtinute semi-legal, iar promisiunile de reimpadurire raman numai pe hartie.

Cand statul „se prinde oficial” de schema, padurile sunt deja istorie, iar in urma raman niste firme mici numai bune sa fie lichidate pe banii aceluiasi generos stat, scrie Trenduri Economice, intr-o analiza a cauzelor inundatiilor catastrofale care lovesc an de an Romania.

„Adevaratii profitori pozeaza ca oameni de afaceri cu principii si ies la inaintare cu padurile pe care le-au achizitionat si pe care, chipurile, le conserva. Probabil, in scurt timp ii veti vedea la televizor incriminand barbariile care se fac si pledand pentru o exploatare responsabila”.

Trenduri Economice crede ca „unii dintre jucatorii mari au intuit ca, sub presiunea evenimentelor, jocul de-a despadurirea se apropie de sfarsit„, astfel incat „pentru a profita la maxim pe ultima suta de metri, au dezvoltat o strategie de-a dreptul malefica: achizitia de paduri prin interpusi”.

Defrisarea salbatica a padurilor este condamnata doar „la nivel declarativ”, pentru ca interesele din spatele tuturor guvernelor de dupa 1989 „exercita o presiune ca aceasta activitate sa fie condamnata numai verbal”.

Singura solutie eficienta ar fi interzicerea exportului de cherestea. „Probabil ca din afacerea exportului cativa smecheri ar pierde profiturile, iar statul ceva impozite. Dar, pe termen mediu si lung, blocarea barbariei ar forta dezvoltarea unei industrii a lemnului aici”, scrie bloggerul citat.

Citeste mai multe si comenteaza pe Trenduri Economice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro