Sari direct la conținut

Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatia de construire pentru blocurile din Parcul Tineretului. Decizia poate fi atacata cu recurs, dar opreste lucrarile

HotNews.ro
Parcul Tineretului, Foto: Hotnews
Parcul Tineretului, Foto: Hotnews

Tribunalul Bucuresti a suspendat luni autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pentru ridicarea unui cartier de blocuri cu subsol, parter, doua etaje si mansarda pe doua hectare din Parcul Tineretului. Hotararea poate fi atacata cu recurs, dar este este executorie, adica suspenda lucrarile de construire, potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Procesul a fost intentat de Asociatia pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural. Din nefericire insa sentinta instantei vine dupa ce doua dintre cele sase blocuri au fost ridicate, iar la al treilea s-a turnat fundatia. In plus, din mai 2014 pana in prezent, circa 30% dintre arborii de pe cele doua hectare au fost taiati ilegal, potrivit unui inventar realizat de Primaria Capitalei, pentru a face loc imobilelor. Pe rol exista si un ligiu al Asociatiei pentru Conservarea Integrata a Patrimoniului Natural si Cultural pentru anularea autorizatiei de construire.

„Instanta dispune suspendarea executarii autorizatiei de construire nr. 804/1777 si 37064 din 26.10.2012 emisa de Primarul Sectorului 4 si a Hotararii Consiliului Local Sector 4 Bucuresti nr. 28/31.03.2009, pct. 3, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu drept de recurs, in termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II – a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata in sedinta publica azi, 16 octombrie 2015”, se arata pe portalul instantelor de judecata.

„Aceasta decizie inseamna pentru noi luminita de la captul tunelului. O luminita care speram ca va creste si va face lumina. Tot ce se intampla acolo este ilegal. Ma doare sfidarea. Cum sa faci atat circ cand doua instante au spus ca acolo este spatiu verde, parc cu alei, iar tu sa spui ca vegetatia a crescut spontan? Saptamana trecuta am fost in audienta la Inspectoratul de Stat in Constructii si am sesizat ca blocurile care se construiesc aici sunt mai inalte decat ce s-a aprobat prin autorizatia de construire si ca nu sunt retrase de la strada cat trebuie. Ne-au spus ca ei au informatii ca totul este legal. Am cerut sa vina un inspector sa constate, a venit vineri, insa nu stim ce s-a intamplat fiindca pe santier se lucreaza in continuare. Se lucreaza si dupa ce instanta a suspendat autorizatia, luni. De ce nu aplica nimeni legea?”, a declarat pentru HotNews.ro Elena Iancu, unul dintre cetatenii care locuiesc vizavi de parc si care lupta pentru pastrarea spatiului verde.

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 cele doua hectare din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Ulterior, aceasta a vandut o mare parte din teren, acesta fiind cumparat de Firma Constructii Locuinte Noi Chi care construieste ansamblul rezidential.

Marioara Micsunescu a cerut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei, insa institutia a refuzat sa emita documentul, legea spatiilor verzi interzicand construirea in parcuri si pe spatiile verzi. Aceasta a dat in judecata Primaria incercand sa o oblige in instanta sa emita avizul. In luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Mariorei Micsunescu, decizia fiind definitiva. Marioara Micsunescu a cerut revizuirea dediciei.

Alaturi de Primaria Capitalei, parte in proces au fost si Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Ecocivica si o asociatie de proprietari din blocul de vizavi de parc care doreste pastrarea spatiului verde.

Incepand din primavara anului 2014, locuitorii din zona au reclamat ca zeci de arbori au fost pusi la pamant fara sa existe aviz de defrisare. Firma Constructii Locuinte Noi Chi, care a cumparat o mare parte din cele doua hectare de la Marioara Micsunescu, a fost amendata de Garda de Mediu de doua ori anul trecut pentru defrisarile ilegale din Parcul Tineretului.

Prima oara a fost amendata ca a taiat 19 arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 14 mai 2014, date consemnate in procesul verbal. Amenda a fost de 40.000 lei.

Pe 5 iunie 2014, societatea a contestat amenda in instanta. Pe 28 ianuarie 2015, Judecatoria sectorului 4 a decis anularea amenzii. „Se anuleaza procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AA nr. 13829 intocmit la data de 20.05.2014. Exonereaza petenta de plata amenzii contraventionale in cuantum de 40.000 lei. Obliga parata la plata sumei de 20 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecatoria sector 4 Bucuresti”, se arata pe portalul instantelor de judecata.

A doua oara a fost amendata cu suma de 100.000 lei, ITRSV Bucuresti constatand ca s-au taiat nelegal 59 de arbori aflati in regim de protectie forestiera pe 31 iulie 2014.

Imediat dupa, pe 22 august 2014, a fost contestata si aceasta amenda in instanta, iar procesul se afla pe rol.

Astfel, potrivit celor doua procese verbale s-a constatat ca s-au taiat circa 80 de arbori. Locuitorii din zona au semnalat ca au avut loc mai multe taieri ilegale insa nimeni nu i-a bagat in seama.

Dupa ce au inceput defrisarile, cetatenii care locuiesc vizavi de parc, Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica au cerut instantei prin ordonanta presedentiala oprirea lucrarilor de defrisare si de construire. Procesul era programat sa se judece pe 6 august, insa el a tot fost amanat din diverse motive, iar sentinta a fost publicata pe 29 august. Judecatoria sectorului 4 a decis suspendarea defrisarilor care se desfasoara in Parcul Tineretului, pe cele circa 2 ha detinute de Marioara Micsunescu. Cetatenii au cerut si oprirea lucrarilor de construire, insa instanta a respins aceasta cerere. In paralel, cele trei parti au cerut in alt dosar readucerea spatiului verde la starea initiala. Procesul se judeca.

Cum a devenit Marioara Micsunescu proprietara in Parcul Tineretului

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren de 7 ha unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare.

In 2009, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care reglementa cum va arata cartierul rezidential pe care Marioara Micsunescu urma sa-l construiasca in Parcul Tineretului. Dupa aprobarea PUD-ului, urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa primarul de sector Piedone s-a opus. Marioara Micsunescu a obtinut in instanta o hotarare judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul Sectorului 4 sa emita autorizatia de construire pentru un ansamblu de vile cu doua etaje si mansarda. Aceasta autorizatie a fost emisa in urma cu doi ani.

In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde – Parcul Tineretului. Legea interzice construirea in spatiile verzi.

Potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, pe 28 noiembrie 2013, Marioara Micsunescu, a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata de 15.000 mp din cele doua hectare detinute in parc cu firma Constructii Locuinte Noi CHI.

Interesant este ca autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pe 26.10.2012, institutia fiind obligata de instanta sa faca acest lucru, a fost prelungita pe Primarie pe 26.10.2013, avand termen de valabilitate inca un an. Asta desi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in nenumarate randuri ca apara parcul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro