Sari direct la conținut

Trotuarele din centrul Bucurestiului, capcane pentru pietoni: cand ploua, apa adunata sub dalele dislocate ii uda pe trecatori

HotNews.ro
Trotuare Calea Victoriei 5, Foto: Hotnews
Trotuare Calea Victoriei 5, Foto: Hotnews

Trotuarele de pe Calea Victoriei si din Piata Universitatii au dalele dislocate si rupte la numai cativa ani de la reabilitare. Pe langa faptul ca atunci cand calci pe ele fac zgomot, atunci cand ploua, apa intra sub ele si se formeaza o mazga care improasca trecatorii. Si o parte dintre stalpisori au fost rupti sau au iesit din pamant. Trotuarele de pe Calea Victoriei au fost modernizate in perioada 2011-2014, in timpul mandatului lui Sorin Oprescu, si au costat circa 12 milioane lei (fara TVA) – circa 2,7 milioane euro. In ciuda sumei uriase, perioada de garantie a lucrarii a fost de un 1 an pentru un tronson si 2 ani pentru restul, iar acea perioada a trecut, iar problemele nu au fost remediate.

O situatie asemanatoare este si pe trotuarele de la Universitate, zona Unirii, Piata Sfantul Gheorghe, desi trotuarele au fost reabilitate recent.

Lucrarile de modernizare a trotuarelor de pe Calea Victoriei au fost impartite in trei tronsoane: primul tronson Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independentei, al II-lea tronson Piata Victoriei – Calea Grivitei, al III – lea tronson Calea Grivitei – Bd. Regina Elisabeta.

Astfel, trotuarele de pe tronsonul Regina Elisabeta – Splaiul Independentei au fost pavate in anul 2011. Valoarea contractului a fost de 2.533.207 lei (fara TVA). Firma care a executat lucrarile a fost SC Tehnologica Radion SRL. Aceste lucrari au avut o perioada de garantie de un an (07.11.2011 – 13.11.2012), potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pe al II lea tronson Piata Victoriei – Calea Grivitei, trotuarele au fost pavate in anul 2014. Valoarea contractului a fost de 4.460.295 lei (fara TVA ), firma care a executat lucrarile a fost SC Tehnologica Radion SRL. Perioada de garantie pentru aceste lucrari a fost de 2 ani (04.09.2014 – 08.12.2016).

Trotuarele de pe tronsonul Calea Grivitei – Regina Elisabeta au fost pavate in anul 2014. Valoarea contractului a fost de 5.003.405 lei (fara TVA). Firma care a executat lucrarile a fost SC Tehnologica Radion SRL. Perioada de garantie a acestor lucrari a fost de 2 ani (21.11.2014 – 08.12.2016).

Trotuarele au ajuns sa arate in halul acesta fie din cauza lucrarilor edilitare, unde s-a sapat, s-a intervenit in subteran, apoi nu au pus dalele corect, fie nu au fost puse bine de la inceput.

Administratia Strazilor are in plan lucrari de reparatii a trotuarelor de pe Calea Victoriei, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Nu au fost oferite insa informatii cand vor incepe lucrarile si cat vor costa.

Calea Victoriei va deveni pietonala, in weekend, in preajma sarbatorilor pascale, a declarat recent primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, in cadrul comandamentului pentru curatenia de primavara.

„Ne pregatim ca in preajma sarbatorilor pascale Calea Victoriei sa devina pietonala, va fi un exemplu de curatenie si civilizatie. Acest lucru se va intampla de vineri seara pana duminica seara. Toate vitrinele trebuie sa fie amenajate si infrumusetate. Agentii comerciali vor deschide terasele, vor avea loc spectacole. Este o solicitare din partea bucurestenilor sa fie si o cale pietonala in Capitala”, a declarat primarul Gabriela Firea.

Aceasta a criticat felul cum arata zona centrala a Capitalei, desi este chiar treaba municipalitatii sa arate mai bine.

„Am demarat deja in forta actiunea de curataare a Caii Victoriei, a bd. Magheru si a Centrului istoric. Aceste zone arata deplorabil. Am inceput sa luam masuri, sa contactam proprietarii cladirilor sa ii instiintam ca au si ei obligatii, trebuie sa aiba fatadele ingrijite, sa nu aiba desene pe pereti. Sunt vitrine nespalate, neingrijite, locuri abandonate, afise peste afise. Zona centrala a orasului arata foarte murdar si foarte urat. Ii rugam sa isi curetete fatadele si vitrinele. Noi incepem in forta curatarea trotuarelor, statiilor RATB si a mijloacelor de transport in comun, curatenia in parcuri, repararea bancilor, a locurilor de joaca. In ceea ce priveste Centrul vechi sunt mai multe masuri de igienizare si infrumusetare, vor fi amplasate mai multe tomberoane

si operatorul de salubrizare va fi mai vigilent. La imobilele de deasupra teraselor se vor lua masurile ca acele familii sa pastreze curatenia orasului, sa nu mai arunce gunoaie”, a declarat primarul general.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro