Sari direct la conținut

Turcia depune cerere oficială pentru a se alătura cazului deschis la CIJ de Africa de Sud privind „genocidul” Israelului în Fâșia Gaza

HotNews.ro
Copii palestinieni strămutați se adună pentru a primi alimente la un punct de donații din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 7 martie 2024., Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Copii palestinieni strămutați se adună pentru a primi alimente la un punct de donații din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 7 martie 2024., Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Turcia s-a alăturat oficial miercuri cazului deschis de Africa de Sud la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) împotriva Israelului pentru presupusa încălcare a Convenţiei internaţionale din 1948 privind genocidul, informează AFP.

O delegaţie a parlamentului turc, însoţită de ambasadorul Turciei în Olanda, s-a deplasat în acest scop la sediul CIJ de la Haga, potrivit postului public de televiziune turc TRT, care a transmis evenimentul în direct, notează Agerpres.

Această „declaraţie de intervenţie” se bazează pe articolul 63 al Statutului CIJ, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Oncu Keceli. El a subliniat că nicio ţară din lume nu se află deasupra dreptului internaţional.

„Cazul prezentat în faţa CIJ este extrem de important pentru a garanta că respectivele crime comise de Israel nu vor rămâne nepedepsite”, a insistat reprezentantul diplomaţiei turce.

Africa de Sud a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie la finalul lunii decembrie 2023, acuzând Israelul de comiterea unui „genocid” în Gaza, o acuzaţie respinsă vehement de Israel. Ulterior, iniţiativei sud-africane i s-au alăturat Columbia, Libia, Spania, Mexic şi Autoritatea Palestiniană, ce dispune de statut de observator la CIJ.

Conflictul militar actual dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas a izbucnit după asaltul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până miercuri la prânz, cu 39.677 de morţi şi 91.645 de răniţi în rândul palestinienilor, majoritatea femei și copii.

Pe 26 ianuarie, CIJ i-a cerut Israelului să împiedice orice eventual act de genocid şi să permită accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro