Turcia se opune unui nou partener in proiectul Nabucco
Dupa ce a refuzat accesul Gaz de France in cadrul proiectului Nabucco, Turcia a exprimat miercuri retineri si fata de atragerea unui nou partener pentru construirea gazoductului ce isi propune sa fie o alternativa la livrarile rusesti de energie. Turcia considera ca proiectul Nabucco reuneste destul de multe companii si ca nu este nevoie, in prezent, de discutii privind selectia celui de-al saptelea partener, potrivit directorului companiei turce de stat Botas, Saltuk Duzyol.
Totusi, Turcia nu exclude complet selectarea unui nou partener in cadrul Nabucco. „Este bineinteles posibil, daca toti partenerii sunt de acord ca un al saptelea partener va conduce la o consolidare a proiectului, dar trebuie sa luam aceasta decizie impreuna”, a afirmat Saltuk Duzyol, citat de Reuters. Oficialul turc, care cerut totodata Uniunii Europeane sa se implice mai mult in proiectul Nabucco.
„Cred ca am avut un inceput foarte bun. Este prea devreme pentru a vorbi despre al saptelea partener. Tocmai am selectat al saselea participant. O structura cu sase parteneri este destul de aglomerata in ceea ce priveste managementul”, a mai spus Duzyol.
Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Recent, consortiul Nabucco a dobindit un al saselea partener prin includerea RWE (Germania).
Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde euro care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operational in 2012. Decizia finala asupra constructiei conductei Nabucco ar trebui luata in acest an. in acest caz, constructia ar incepe in 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc in 2012.
Principala problema care ramine de rezolvat este gasirea furnizorilor de gaze naturale, din zona Asiei Centrale. „Obiectivul prioritar este sa obtinem gazele naturale, ce ar putea alimenta conducta cit mai curind posibil”, a afirmat Duzyol, referindu-se la Azerbaijan. „Totusi, dependenta de Azerbaijan nu va fi „fezabila”, iar Turcia intentioneaza sa implice si alte state in proiect. „Irakul are un potential important aici. Ar trebui sa fie sustinut,” a afirmat el, adaugind totodata ca Turcia nu are nicio problema in privinta folosirii gazelor naturale provenite din Rusia.