Sari direct la conținut

Turcia si statele caspice vor sa conlucreze in domeniul energetic

HotNews.ro

Presedintii Turkmeniei, Azerbaidjanului si Turciei au discutat recent despre posibila lor colaborare trilaterala. In prim plan au fost perspectivele de diversificare a pietelor de desfacere pentru resursele de hidrocarburi ale regiunii caspice si crearea unui coridor de transport catre Europa occidentala.

Chiar daca nu s-a ajuns la semnarea vreunui acord si a vreunei declaratii de intentii, subiectele abordate de cei trei sefi de stat au fost importante, scrie Nezavisimia Gazeta.

Presedintii Turkmeniei, Azerbaidjanului si Turciei – Gurbangulah Berdymuhamedov, Iliham Aliev si Abdull Gul – au discutat, pe malul Marii Caspice, despre colaboarea lor trilaterala. Principalul subiect al tratativelor – perspectivele de diversificare a pietelor de desfacere pentru resursele de hidrocarburi ale regiunii caspice si crearea unui coridor de transport pentru Europa si Asia.

Este adevarat, scrie Nezavisimaia gazeta, ca nu s-a ajuns pana la semnarea unui acord comun sau a unei declaratii de intentii. Cu toate acestea, presedintii s-au declarat multumiti.

“A fost prima noastra intalnire, iar rezultatele ei vor imprima un nou impuls continuarii conlucrarii noastre”, a declarat liderul turkmen, Gurbangulah Berdymuhamedov, care a fost si gazda summitului. Totodata, „partile au convenit pozitiile de elaborare a viitorului statut al Marii Caspice” si au constatat o „apropiere promitatoare” a punctelor de vedere.

„Rezolvarea acestei chestiuni a fost mult timp blocata de disensiunile teritoriale azero-turkmene. Actuala intrevedere poate deschide calea spre o rezolvare a disensiunilor, inclusiv a celor vizand exploatarea in comun a controversatului zacamant Kyapaz (Serdar, in varianta azera). Ceea ce inseamna ca va fi asigurata baza pentru un tranzit stabil al resurselor energetice turkmene pe teritoriul azer”, spune politologul Stanislav Pritcin, citat de cotidianul rus.

Principalul traseu pentru transportul hidrocarburilor turkmene ar trebui sa fie gazoductul Nabucco. Presedintele Berdymuhamedov a promis deja Europei sa livreze suplimentar 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Dar, in opinia politologului azer Ilhar Velizade, proiectul Nabucco a devenit, in conditiile crizei mondiale, foarte scump si, drept urmare, greu de realizat.

El crede oportuna examinarea altui proiect – Poseidon, mai redus ca dimensiuni, dar la fel de important pentru Europa, cat si pentru Azerbaidjan si Turcia. Conducta – care este planificata sa fie o extensie a unui gazoduct ce deja leaga Turcia de Grecia – este proiectata sa livreze catre Italia gaze naturale din zacamantul de la Shah-Deniz. „Ipotetic, el poate fi folosit ca o veriga pentru transportul gazelor din Turkmenia si Kazahstan. Mai ales ca a fost stabilita data demararii lucrarilor – anul 2009”, spune Velizade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro