Sari direct la conținut

Ucraina așteaptă „un număr suficient” de sisteme Patriot și vrea să obțină progrese privind aderarea la NATO, la summitul alianței din iulie

HotNews.ro
Volodimir Zelenski îl salută pe președintele american Joe Biden, la Memorialul Omaha Beach, 6 iunie 2024, în Saint-Laurent-sur-Mer, Normandia, Franța., Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski îl salută pe președintele american Joe Biden, la Memorialul Omaha Beach, 6 iunie 2024, în Saint-Laurent-sur-Mer, Normandia, Franța., Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

Ucraina va fi în centrul atenției la summitul NATO de luna viitoare de la Washington, iar Kievul are multe așteptări. Ajutorul acordat Ucrainei va fi o prioritate, alături de producția de echipamente militare și de obiectivele privind bugetul apărării, scrie vineri Politico.

„Ucraina așteaptă decizii care vor contribui la consolidarea semnificativă a apărării țării și a capacității de a respinge agresiunea rusă, precum și de a deveni o garanție împotriva repetării atacurilor în viitor”, a declarat joi, pentru publicația de la Bruxelles, Olga Stefanișina, vicepremierul ucrainean pentru relația cu UE și pentru integrare euro-atlantică.

„Așteptăm, de asemenea, decizii specifice privind aderarea Ucrainei la NATO, într-un pachet cu alte garanții privind continuitatea ajutorului militar și creșterea interoperabilității”, a mai spus Stefanișina.

Cele 32 de state membre ale NATO se vor reuni în perioada 9-11 iulie la Washington pentru a sărbători 75 de ani de la fondarea alianței. Summitul se va concentra în principal pe consolidarea producției de apărare și pe îndeplinirea obiectivelor bugetare pentru apărare în fața amenințărilor din partea Rusiei.

Ce va încerca să obțină Kievul

Dar ajutorul acordat Ucrainei va fi, de asemenea, o prioritate, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să participe la reuniune.

Kievul intenționează să profite de această ocazie pentru a face presiuni în favoarea unor inițiative concrete și practice care să asigure sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă fiabile pe întreg teritoriul Ucrainei, a explicat Stefanișina.

„Un număr suficient de sisteme Patriot va contribui la asigurarea securității orașelor pașnice și a infrastructurii critice, ceea ce reprezintă un element cheie al supraviețuirii noastre în iarna care urmează”, a spus ea.

Julianne Smith, reprezentantul permanent al SUA la NATO, a declarat că țările aliate vor prezenta la reuniunea din iulie „un întreg pachet de rezultate care va servi drept punte” pentru viitoarea aderare a Ucrainei la NATO.

„O parte a pachetului va fi limbajul pe care îl vom folosi pentru a descrie aspirațiile de aderare ale Ucrainei”, a spus Smith. „O parte din el va fi efortul pentru a identifica noi resurse pentru prietenii noștri din Ucraina și pentru a ne asigura că trimitem un semnal Moscovei că alianța NATO nu pleacă nicăieri”, a adăugat ea.

Stefanișina a precizat că Ucraina nu se așteaptă ca o invitație oficială de aderare la NATO să vină la summitul din iulie. „Această chestiune va rămâne pe ordinea de zi până când va fi rezolvată”, a spus ea, fără a avansa un termen limită.

La summitul NATO din vara anului trecut de la Vilnius, Lituania, președintele Zelenski a făcut presiuni pentru un „semnal” cu privire la speranțele de aderare ale Ucrainei. Dar membrii alianței au spus Kievului să mai aștepte până când țara va îndeplini toate condițiile necesare.

Ucraina dorea cel puțin o decizie politică, așa că a fost mai degrabă dezamăgită, notează Politico. Cu toate acestea, Zelenski și-a atenuat criticile și a mulțumit NATO pentru sprijinul militar sporit, inclusiv pentru antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele F-16, care continuă.

De asemenea, Ucraina a primit un instrument puternic – Consiliul NATO-Ucraina, înființat la Vilnius, care aprofundează cooperarea Ucrainei, ca „partener egal”, cu țările NATO.

Declarația de sprijin comun a G7, semnată, de asemenea, în timpul summitului de la Vilnius, a permis Ucrainei să semneze 15 acorduri individuale de securitate pe termen lung cu diferite țări – noua arhitectură de securitate despre care Ucraina crede că o va ajuta să continue să primească sprijin militar pentru a se opune Rusiei până când va adera în cele din urmă la alianța militară condusă de SUA.

Biden i-a cerut scuze lui Zelenski pentru întârzierea sprijinului militar american

Preşedintele american Joe Biden şi-a cerut vineri scuze în faţa omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru întârzierea aprobării ajutorului militar pentru Ucraina de către Congresul SUA şi a anunţat un nou pachet de asistenţă militară destinat acestei ţări, în valoare de 225 de milioane de dolari, scriu Reuters şi EFE.

Acest nou pachet cuprinde în special muniţii suplimentare, inclusiv muniţii de artilerie şi rachete HIMARS, precum şi rachete antiaeriene Hawk şi Stinger.

Biden şi Zelenski s-au întâlnit vineri la Paris, în cadrul vizitelor făcute în Franţa pentru a 80-a aniversare a debarcării aliate în Normandia.

„Statele Unite sunt alături de voi”, a spus Biden, manifestându-şi totodată regretul faţă de întârzierea aprobării de către Congres a noilor fonduri de aproape 61 de miliarde de dolari pe care le-a cerut pentru sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia. După luni de blocaj, aceste fonduri au fost în final aprobate de Camera Reprezentanţilor în aprilie.

„Am avut probleme cu aprobarea proiectului de lege” din cauza opoziţiei aripii celei mai conservatoare a Congresului, s-a mai scuzat în faţa lui Zelenski preşedintele democrat al SUA, făcând referire la republicanii fostului preşedinte Donald Trump, potrivit Agerpres.

De partea sa, Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru „sprijinul enorm” oferit de SUA, sprijin pe care în intervenţiile anterioare din timpul vizitei sale în Franţa l-a comparat cu eliberarea Europei în al Doilea Război Mondial.

„Mizăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră şi că sunteţi alături de noi”, a adăgat preşedintele ucrainean. Susţinerea Washingtonului le arată ucrainenilor „că nu suntem singuri”, a mai spus el.

Zelenski i-a mulţumit şi vicepreşedintei americane Kamala Harris, care va reprezenta SUA la reuniunea internaţională ce va avea loc în Elveţia pe 15-16 iunie, reuniune numită de Ucraina „Summit pentru Pace”, deşi anterior preşedintele ucrainean îşi exprimase dorinţa ca Biden însuşi să participe.

Reuniunea din Elveţia este organizată la cererea Kievului, care va încerca acolo să obţină sprijin internaţional faţă de „formula de pace” enunţată de Zelenski, ce prevede în special retragerea trupelor ruse din Ucraina şi încheierea în acest mod a războiului.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro