Ucraina va construi canalul din Delta Dunarii
Ucraina va incheia construirea unui canal in Delta Dunarii, rezervatie naturala inscrisa in Patrimoniul mondial al UNESCO, in ciuda criticilor Romaniei si ecologistilor, a declarat, vineri, numarul doi din ierarhia administratiei prezidentiale ucrainene, citat de AFP, informeaza MEDIAFAX.
„Ucraina nu va renunta sub nici o conditie la acest proiect”, a precizat adjunctul administratiei prezidentiale ucrainene, Vassyl Baziv, intr-o conferinta de presa.
Premierul roman, Adrian Nastase, a trimis o scrisoare, la sfarsitul lunii mai, omologului sau ucrainean Viktor Ianukovici, in care a criticat constructia acestui canal in zona ucraineana a rezervatiei de peste 620.000 de hectare, partajata intre Ucraina si Romania, „in absenta consultarilor bilaterale”.
Totusi, presedintele ucrainean Leonid Kucima a convenit recent cu seful statului roman, Ion Iliescu, privind crearea unui grup de lucru care sa discute despre constructia acestui canal, declansata luna trecuta, a subliniat Baziv.
Canalul Dunare-Marea Neagra, care va avea in total 160 de kilometri si va traversa pe o portiune de cativa kilometri rezervatia naturala, ar trebui sa intre in functiune in luna august, la finalizarea primei transe a lucrarilor.
Cea de-a doua parte a lucrarilor, prevazuta sa inceapa in septembrie, va dura cel putin un an si va consta in adancirea canalului cu o latime cuprinsa intre 5,8 si 7,2 metri.
Rezervatia naturala a Deltei Dunarii, care este inscrisa din 1991 in Patrimoniul mondial UNESCO, adaposteste specii de pesti si de pasari foarte rare sau amenintate. De asemenea, rezervatia reprezinta cel mai important sistem de purificare a apei de pe continentul european, potrivit UNESCO.