UE incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea
Portugalia care detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene va propune, pana la mijlocul lunii viitoare, abolirea universala a pedepsei cu moartea, a anuntat Manuel Lobo Antunes, secretarul de stat pentru afaceri europene citat de presa internationala. Demersul se anunta unul dificil dupa ce inca doua incercari de acest fel au fost respinse in 1994 si 1999.
El a precizat ca initiativa are nevoie de un sprijin consistent din partea celorlalte tari ca sa fie adoptata in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite si ca, pana acum, a primit sprijin din partea tarilor de limba portugheza din Africa si a unor reprezentanti din Asia si America Latina.
„Vom a avem mult de pierdut daca acesta initiativa nu va avea succes. Este in joc credibilitatea noastra”, a adaugat Antunes.
Eurodeputatii sunt ingrijorati de pozitiile diferite ale unor guverne fata de abolirea pedepsei cu moartea. Polonia, de exemplu, a obligat UE in urma cu o saptamana sa renunte la proiectul sau de a declara ziua de 10 octombrie drept “Ziua europeana impotriva pedepsei cu moartea”.
Polonia a sustinut ca ideea „dreptului la viata” nu poate fi redusa la problema pedepsei cu moartea, deci aceasta nu ar merita o zi europeana pe an.
Potrivit statisticilor organizatiei Amnesty International, 69 de tari mai pastreaza inca in legislatie pedeapsa capitala, dar numarul statelor care o si executa este mult mai mic.
88 de state din UE, America Latina, Canada, Turcia si majoritatea tarilor din regiunea Pacificului, au renuntat pana acum la aceasta pedeapsa. Totusi Statele Unite si numeroase tari din Asia si din Africa o aplica inca.