UE respinge planul Sofiei de redeschidere a doua reactoare la Kozlodui
Directoratul pentru energie nucleara din cadrul Comisiei Europene a respins din nou, joi, planurile Bulgariei de a redeschide doua dintre unitatile de la centrala nucleara de la Kozlodui, relateaza Novinite.com. UE crede ca Sofia trebuie sa gaseasca alte solutii pentru a suplini deficitul din domeniul energetic. Reactoarele au fost dezafectate odata cu aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana.
„Este un caz inchis pentru noi”, a declarat Christian Waeterloos, presedinte al directoratului pentru energie nucleara din cadrul Comisiei Europene referindu-se la initiativa Bulgariei. El a sfatuit politicienii bulgari sa caute metode alternative de finantare pentru a acoperi deficitul energetic cauzat de inchiderea celor doua reactoare.
In replica, Hristo Hristov, presedintele Institutului pentru Energie a spus – in cadrul unei dezbateri la Parlamentul European – ca tara sa este afectata din acest motiv mult mai mult decit colapsul financiar din anii 90. Hristov a avertizat ca Bulgaria va fi obligata sa isi deschida unilateral cele doua unitati si sa se retraga din planul privind emisiile de dioxid de carbon al Uniunii Europene, in cazul in care Bruxelles-ul va continua sa se opuna acestui demers.
Bulgaria a fost nevoita sa inchida unitatile 3 si 4 ale centralei de la Kozlodui, inainte de aderarea sa la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007, insa nu a renuntat la intentia de a le redeschide.
La rindul sau, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a solicitat duminica Uniunii Europene sa trimita o noua misiune de experti in scopul reexaminarii starii reactoarelor nucleare de la Kozlodui. Sofia spera in continuare sa obtina redeschiderea reactoarelor, ceea ce ar aduce Bulgariei un important avantaj energetic.
Inchiderea celor doua reactoare nucleare a privat Bulgaria de rolul sau de principal exportator de energie din Balcani, Sofia reducindu-si exportul de la 8 miliarde de KW, cit inregistra in 2006, la 300 de milioane de KW un an mai tirziu.