Sari direct la conținut

UE spune stop recunoașterii faciale cu AI. Ce fac primarii și serviciile secrete din România cu miile de camere prin care ne supraveghează

HotNews.ro
Camere de supraveghere, Foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Camere de supraveghere, Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Dacă viteza cu care primarii din România instalează sisteme video de supraveghere în masă a spațiului public ar fi egală cu ritmul în care modernizează infrastructura localităților, probabil că țara noastră ar fi o minune a civilizației occidentale.

Tot mai multe autorități publice locale practică supravegherea video a spațiilor publice, fără să țină cont de impactul real asupra comunităților și cu prea puțină grijă față de regulile europene privind datele personale și viața privată, arată datele și concluziile experților din proiectul „Supravegherea spațiului public”. E cea mai ieftină și simplă metodă de a induce un sentiment de siguranță cetățenilor sătui de nereguli și stricăciuni: iată, primăria se preocupă. Cu ce preț și cu ce beneficii, totuși?

„Ne ajută enorm, este esențial pentru siguranță”, spune pentru Panorama Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, care se mândrește, oricând are ocazia, cu sistemul de supraveghere video format deja din peste 1.000 de camere CCTV, instalate pe raza sectorului său.

Primarul confirmă fără să clipească una dintre principalele controverse ale supravegherii în masă: cine și în ce condiții are acces la date?

Citește continuarea pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro